Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
dan.tanasa@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Dan Tanasă > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, domnul deputat Dan Tanasă (Grupul parlamentar AUR)

În anul 1864 a fost votată cu o largă majoritate “Legea asupra instrucțiunii a Principatelor Unite Române”, cum era numită la acea vreme și promulgată de Domnitorul Alexandru Ioan Cuza. De câțiva ani, sărbătorim Ziua Națională a Meseriilor la data de 11 martie pentru a promova învățământul profesional și tehnic.

Cu toate că Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare, organizează evenimente educaționale pentru promovarea meseriilor, în România de astăzi mentalitatea părinților și a elevilor încă nu s-a schimbat în sensul de a se dedica unei meserii. Încă nu conștientizăm faptul că alegerea meseriei potrivite poate aduce în familie un venit constant și mai bun decât dacă copiii noștri termină o facultate, dar nu își găsesc serviciul pentru care s-au pregătit. Din păcate, în România, sunt mulți absolvenți de facultăți care lucrează în supermarketuri sau multinaționale pe joburi care nu le aduc decât un salariu, nicidecum mulțumirea de a aplica în viață ceea ce au învățat. De aceea, consider necesară regândirea programei școlare în termeni reali, astfel încât absolvenții învățământului să se integreze în societate, fără să le fie rușine că sunt doar absolvenți de școli profesionale sau tehnice. Școala profesională nu trebuie și nu este o rușine!
Cea mai mare problemă cu care se confruntă educația profesională este imaginea anacronică pe care o au aceste instituții de învățământ. Revenirea învățământului profesional și tehnic în România ar trebui să fie unul dintre motoarele care pun în mișcare creșterea economică. Ar trebui ca tinerii să se îndrepte spre școlile profesionale cu rezultate bune, care să le asigure ulterior un loc de muncă stabil, un venit echitabil și un statut social de care să nu se rușineze pentru că meseria – brățară de aur nu este o sintagmă goală de conținut!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 7 octombrie 2022, 4:53
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro