Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
dan.tanasa@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Dan Tanasă > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Dan Tanasă (Grupul parlamentar AUR)
Securitatea alimentară a României amenințată de scumpirea prețurilor la gaze și energie electrică

Securitatea alimentară a României, în 2022, este amenințată de haosul din domeniul energiei și de lipsa intervenției Guvernului. Trecând peste o liberalizare a pieței efectuată fără un plan concret și fără previziuni asumate, în urma căreia consumatorul casnic a fost cel mai impactat, acum companiile strategice precum și micii producători suferă din cauza tarifelor la gaze și energie electrică ajunse la cote enorme.

Un exemplu relevant îl constituie Combinatul Azomureș, cu afaceri de 1,8 mld. lei în 2020, compania a anunțat că urmează să înceapă pregătirile pentru oprirea temporară a activităților de producție, în contextul creșterii prețurilor la energie și gaze. Cel mai important producător de îngrășăminte utilizate de agricultura și industria românească a anunțat, luni, că oprește temporar producția din cauza prețului ridicat la gaze naturale și energie electrică și avertizează că se așteaptă ca situația să devină „critică” în primele luni ale anului viitor.
Azomureș este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România, aproximativ 10% din consumul național, furnizează 50% din îngrășămintele utilizate în fermele românești și asigură aprovizionarea constantă a unui număr mare de companii din alte industrii. Este unul dintre pilonii securității alimentare și un contributor important în lanțul de aprovizionare din zona agricolă a României. Abandonarea fertilizării pe bază de azot sau reducerea cantităților de îngrășământ utilizate pentru culturile agricole crește riscul reducerii producției de anul viitor cu până la 30%.
Este inadmisibil ca autoritățile statului să nu dialogheze cu reprezentanții societăților comerciale și a producătorilor autohtoni pentru identificarea unor măsuri echitabile în vederea prevenirii unor situații dezastruoase. Numeroși agenți economici, atât din zona marilor industrii, precum și în cazul IMM-urilor au de înfruntat o iarnă cruntă, la capătul căreia mulți dintre aceștia vor fi nevoiți să concedieze personal, să reducă activitatea sau chiar să închidă cu totul porțile.
Atragem atenția și solicităm o intervenție promptă pentru ca economia românească, și așa fragilă, să supraviețuiască lunilor următoare. Obiective strategice precum cele din domeniul agricol trebuiesc tratate cu maximum de seriozitate, orice scumpire și fluctuație necontrolată ducând la efecte dramatice pentru fermierii români și inevitabil pentru consumatorul final. Respectând legislația în vigoare și normele privind concurența, trebuie identificate mijloace de susținere a producătorilor din România, în special în acest context global al scumpirilor, în care statele caută să își asigure resursele prin propriile forțe.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 7 octombrie 2022, 6:07
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro