Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Adrian Todor > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, doamna deputat Camelia Gavrilă (Grup PSD)

Pe data de 27 martie, a avut loc o întâlnire a Excelenței Sale, domnul Ján Gábor, Ambasadorul Republicii Slovacia în România, cu doamna deputat prof. dr. Camelia Gavrilă, președintele Comisiei pentru învățământ știință, tineret și sport a Camerei Deputaților, și domnul deputat Adrian Todor, membru al Comisiei, într-un dialog pe teme politice, de educație și deschideri către multiculturalism.

Întrevederea a trecut în revistă reușite ale celor două țări, ca state membre ale Uniunii Europene, cu modificările și adaptările legislative necesare, efecte educaționale și culturale, punctând procesul de devenire și evoluție economică, socială și legislativă în această mare familie europeană, dar și dificultăți, provocări, crize sociale sau economice traversate.
O parte importantă a discuțiilor s-a axat pe calitatea educației, nevoia de racordare curriculară la dinamica societății contemporane, analizând importanța învățământului dual ca spațiu de întâlnire a demersurilor pentru formarea competențelor elevilor în domenii profesionale, la nivel teoretic, dar și practic, solicitat de operatorii economici.
Preocuparea pentru cunoașterea istoriei, a culturii și civilizației din cele două țări s-a concretizat în propunerea de organizare a două întâlniri a celor două comisii similare din parlamentele naționale: o reuniune a unei delegații la Bratislava, care să fie prilej de a cunoaște sistemul educațional slovac, și o altă întâlnire la Arad și Oradea, unde există comunități slovace importante și active. Cele două întrevederi, schimburi de experiență și dezbateri se vor organiza prin implicarea comisiilor parlamentare, dar și cu sprijinul Excelenței Sale, domnul ambasador Ján Gábor, fiind forme de consolidare a dialogului între cele două parlamente și schimburi utile de experiență și bune practici.
”Considerăm că dialogul între România și Slovacia, explorarea unor modele educaționale și căutarea de soluții pentru educarea și formarea tinerilor în spiritul unei societăți dinamice a cunoașterii și tehnologiei, cu o piață a muncii fluidă și deseori puțin previzibilă sunt teme importante ce se află în fața decidenților din educație, atât la nivel parlamentar, cât și în exercițiul concret al guvernării“, apreciază deputatul Camelia Gavrilă, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților.
În acest sens, deputatul Adrian Todor a adăugat că “există o experiență de comunicare și transfer valoric și cultural între comunitatea slovacă din vestul României și români, iar la nivel educațional principiile și valorile interculturalității sunt fundamentale pentru viitorii cetățeni adulți ai Uniunii Europene”.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 6 iulie 2022, 6:44
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro