Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
catalin.tenita@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Dragoș-Cătălin Teniță > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Diana Stoica (Grupul parlamentar al Alianței USR PLUS)
În fiecare zi, în România, 5 femei mor din cauza cancerului de col uterin. Decidenții, specialiștii și societatea civilă s-au reunit pentru a găsi soluții de eradicare a bolii

Diana Stoica și Cătălin Teniță, deputați USR PLUS, au organizat dezbaterea “Imunizarea anti-HPV, o problemă a întregii societăți românești”, la care au participat experți locali și internaționali, pentru a analiza situația actuală și a identifica soluții pentru a accelera eliminarea cancerului de col uterin în România.

Dezbaterea a fost organizată la Parlamentul României sub egida Forului Parlamentar European pentru Drepturi Sexuale și Reproductive (EPF) în contextul săptămânii imunizării, marcată anual în ultima săptămână din aprilie. La eveniment au participat și Dr. Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății, Președinta Forului Parlamentar European pentru Drepturi Sexuale și Reproductive, reprezentanți ai Institutului Național de Sănătate Publică și Societatea Europeană de Oncologie Ginecologică, Prof. Dr. Răzvan Cherecheș, precum și reprezentanți ai societății civile, precum Ana Măiță (Asociația Mame pentru Mame).
România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența și mortalitatea provocată de cancerul de col uterin. Aceste cifre sunt inacceptabile, în contextul în care cu un vaccin și cu screening, cancerul de col uterin poate fi eradicat. În general, la fiecare minut 5 vieți sunt salvate în lume datorită vaccinării— și aceste cifre nu includ vaccinul împotriva COVID-19.
“Ne-am dorit ca în cadrul acestei dezbateri să se audă mai mult vocile specialiștilor și mai puțin cele ale demnitarilor și politicienilor. România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența și mortalitatea provocată de cancerul de col uterin. Aceste cifre sunt inacceptabile, în contextul în care prin vaccin și screening, cancerul de col uterin poate fi eradicat. Avem, așadar, o opțiune prin care ne putem proteja și trebuie să o facem disponibilă tuturor tinerilor! În calitate de reprezentant al cetățenilor, este responsabilitatea mea să mă asigur că oferim această șansă tinerilor din România. Sunt sigură că vom reuși, împreună cu specialiștii prezenți și cu colegii din Ministerul Sănătății, care reprezintă autoritatea competentă pe subiect”, a declarat Diana Stoica, deputată și vicelideră a Grupului parlamentar USR PLUS.
“În România, rata anuală a mortalității de cancer de col este de 16 femei la suta de mii. Pentru comparație, media europeana este de 6 la suta de mii, iar țări precum Italia sau Franța au o mortalitate de sub 2 la suta de mii. Pe scurt, în fiecare zi 5 femei mor. Cinci familii sunt distruse, rămân fără o mamă sau o fiică. Pierderi tragice care ar fi putut fi ușor prevenite. Aproape la fel de multe precum victimele accidentelor rutiere, dar despre care se vorbește prea puțin. Fără o campanie de vaccinare anti-HPV aceste morți vor surveni în aceleași numere și în generațiile copiilor noștri. Stă în puterea noastră să schimbăm acest viitor îngrijorător. Cel puțin 90% din aceste cancere pot fi evitate prin vaccinarea anti-HPV”, a declarat Cătălin Teniță, deputat și vicelider al Grupului parlamentar USR PLUS.
Oficialii Ministerului Sănătății au susținut, în cadrul conferinței, importanța vaccinării, alături de screening, prin care se poate reduce povara generată de cancerul de col uterin, și propun, de asemenea, întărirea rolului pe care îl au medicii de familie pentru informarea despre vaccinarea anti-HPV.
"În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) am inclus componentă de întărire a capacității medicilor de familie pentru a fi un actor activ în măsurile de prevenție, specific pentru recoltarea testului Papanicolau și a testului care diagnostichează infecția cu HPV. Astfel, întărirea capacității medicului de familie vine în paralel cu o serie de măsuri ale Ministerului Sănătății, cum ar fi dotarea laboratoarelor regionale cu aparatură perfomantă pentru a diagnostica pacienții într-un mod rapid și eficient. Tot prin PNRR, am inclus o componentă importantă de digitalizare, prin care vom avea o trasabilitate a probelor, astfel încât eliberarea rezultatelor să se realizeze mult mai ușor. De asemenea, ne dorim să avem o colaborare bună între toate liniile de asistență medicală", a declarat Dr. Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății.
Soluțiile transmise de specialiștii prezenți la dezbatere:
  • Gratuitatea vaccinului : Costurile sunt prea mari pentru femeile din România;
  • Acțiuni de prevenție: Informarea cetățenilor privind educația pentru sănătate, introducerea materiei în școli;
  • Extinderea vârstei de vaccinare de la 11-14 ani la 15-25 ani: Este o datorie pe care România trebuie să o plătească față de tinerele care au crescut și nu s-au vaccinat;
  • Vaccinarea băieților: Este o discriminare ce trebuie corectată, fiindcă și ei sunt purtători ai virusului;
  • Crearea unei platforme de vaccinare: Similară celei pentru COVID-19, unde părinții să-și programeze copiii și medicii de familie să programeze pacienții care vor să fie vaccinați. Astfel, și Ministerul Sănătății va ști care este necesarul de doze pentru țara noastră.
  • Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 7 octombrie 2022, 0:19
    Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
    E-mail: webmaster@cdep.ro