Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Adrian-Mihăiță Todoran > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Adrian- Mihăiță Todoran (Grup PMP)
Aplicarea SPLIT TVA va aduce dezavantaje agenților economici

Deputatul PMP Adrian - Mihăiță Todoran, membru în Comisia de buget, finanțe și bănci, trage un semnal de alarmă asupra dezavantajelor privind aplicarea sistemului de plată defalcată a taxei pe valoarea adăugată (numită și SPLIT TVA).

Practic, sistemul se va aplica, în principal, întreprinderilor înregistrate în scopuri de TVA și presupune deschiderea unui cont bancar distinct pentru operațiunile privind această taxă. După implementarea acestei măsuri, orice plată efectuată între două companii plătitoare de TVA se va face prin întocmirea a două ordine de plată în două conturi bancare distincte, ceea ce îngreunează și complică semnificativ activitatea agenților economici și ceea ce ar putea da naștere unor abuzuri, a declarat Todoran.
Astfel, aplicarea sistemului de split TVA va creea birocrații suplimentare în cadrul procedurilor interne ale fiecărei firme privind încasarea facturilor emise, iar agenții economici ce aleg să își deschidă conturi la Trezorerie vor fi cei mai afectați.
Potrivit deputatului PMP, implementarea acestui proiect va genera, suplimentar, o creștere a costurilor cu adaptarea infrastructurii informatice, dar și cu pregătirea sau angajarea unui număr suplimentar de personal. În plus, tranzacțiile efectuate în legătură cu TVA-ul vor trebui monitorizate distinct, pentru fiecare zi. Astfel, implementarea măsurii split TVA va conduce, în plus, la o creștere a birocrației ceea ce în teorie nu ne dorim, iar cele mai afectate vor fi întreprinderile mici și mijlocii, tocmai cele care aduc cele mai multe venituri la bugetul de stat, a mai afirmat Todoran.
Așadar, în urma acestui proiect, cei mai afectați vor fi contribuabilii de bună credință, cei care iși achită taxele și impozitele în integralitate,la timp, precum si interprinderile mici și mijlocii.
Pe cale de consecință, deputatul PMP de Maramureș face un apel la responsabilitate în ceea ce privește activitatea Parlamentului, dar și a Guvernului. “România are nevoie de stabilitate politică și economică!”, a conchis Todoran.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 25 septembrie 2022, 3:04
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro