Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Raluca Turcan > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la liderul Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal, doamna deputat Raluca Turcan
Sub guvernarea PSD, învățământul din România este sub COD ROȘU

Asaltul PSD asupra sistemului de educație nu ține cont de interesul noii generații. Amputează perspectivele de dezvoltare ale României și de reușită individuală prin muncă și dezvoltare. PSD demonstrează, pentru a mia oară, cum o inițiativă bună poate fi transformată într-un adevărat dezastru pentru sistemul educațional. De exemplu, O.U.G. nr. 96/2016 permitea posibilitatea înființării unor programe de studii de licență cu duble specializări pentru formarea inițială a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, cu scopul de a diversifica traseele de învățare și de carieră, ca acestea să fie cât mai flexibile pentru viitorii profesori.

De exemplu, un profesor de matematică să poată preda și o altă materie în școala în care are postul, ca să nu fie nevoit să facă naveta între mai multe școli pentru a-și completa norma didactică.
În Camera Deputaților, la solicitarea Ecaterinei Andronescu și a Olguței Vasilescu au fost introduse, fără nicio dezbatere, o serie de amendamente care au afectat proiectul inițial. Astfel:
1) s-a creat o ambiguitate în ceea ce privește formarea profesională a adulților, dacă o va face Ministerul Educației sau Ministerul Muncii, mai ales pe nivelul 6 de calificare.
2) au fost eliminate CNATDCU și CNCS din procesul de evaluare externă a școlilor doctorale. Aceste două structuri sunt singurele care au legitimitatea și capacitatea organizațională de a se pronunța asupra calității resursei umane, respectiv a calității cercetării științifice din învățământul superior.
Cele 3 structuri responsabile de evaluare a școlilor doctorale, respectiv, ARACIS, CNATDCU și CNCS aveau atribuții complementare care asigurau eficiența evaluării în vederea obținerii de rezultate educaționale maxime.
PNL a cerut și a susținut retrimiterea la comisie pentru dezbatere, însă propunerea a fost respinsă de majoritatea PSD-ALDE.
La Senat, O.U.G. nr. 96/2016 a fost din nou mutilată, în sensul că un profesor universitar poate avea un număr de 35 de studenți. Dacă acesta este singurul criteriu de calitate impus universităților (nu dotări, laboratoare, spații, cercetări, brevete, specialiști etc) – atunci această lege va încuraja lipsa de calitate și seriozitate în instituțiile de învățământ superior. PNL a fost și este împotriva acestor modificări făcute de PSD la o ordonanța bună. Sperăm să mai avem șansa unor dezbateri în Parlament, prin reîntoarcerea spre reexaminare de către Președintele României, și să putem scoate aceste aberații din conținutul legii!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 17 mai 2022, 19:55
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro