Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Raluca Turcan > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la liderul Grupului parlamentar al PNL, doamna deputat Raluca Turcan
Solicităm convocarea de urgență a Birourilor permanente reunite pentru sesizarea Comisiei de la Veneția

PNL a cerut convocarea de urgență Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului pentru a decide asupra solicitării de sesizare a Comisiei de la Veneția în legătură cu modificările aduse Legilor Justiției.

Astăzi, în urma demersului PNL, Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis transmiterea solicitării noastre de sesizare a Comisiei de la Veneția către Birourile reunite ale celor două Camere ale Parlamentului.
În fapt, PNL a solicitat sesizarea Comisiei de la Veneția pentru a emite un punct de vedere asupra modificărilor aduse legilor Justiției, precum și suspendarea dezbaterilor parlamentare asupra acestora în cadrul Comisiei comune speciale a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției, până la primirea răspunsului din partea forului menționat.
Proiectele care modifică legile Justiției au revenit în procedură parlamentară ca urmare a deciziilor Curții Constituționale a României și a demersurilor întreprinse de PNL.
Considerăm că, înainte de a începe orice dezbatere pe legile Justiției, este necesar ca Parlamentul României să ceară un punct de vedere din partea Comisiei pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), în acord cu recomandarea cuprinsă în ultimul Raport al Comisiei Europene cu privire la Mecanismul de Cooperare și Verificare, precum și cu pozițiile publice extrem de dure exprimate recent de domnul Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene.
Legile Justiției trebuie să fie dezbătute într-un cadru amplu și coerent, care să respecte punctele de vedere exprimate în societate, dar și angajamentele asumate față de partenerii externi.
Parlamentul României trebuie respectat, iar noi, ca principal partid de opoziție, urmărim recredibilizarea acestei instituții, care, sub conducerea PSD-ALDE, tinde să se transforme într-un scut pentru corupți. Nu vrem să planeze, încă o dată, asupra Parlamentului suspiciunea că sub cupola sa se întreprind demersuri mafiote privind adoptarea unor legi cu scopul evident de a salva niște găști de partid.
Coaliția întru-corupție PSD –ALDE a acționat în Parlament, până acum, pentru protejarea celor care încalcă legea și sunt condamnați, dar nu au putut prezenta niciun argument solid pentru care se feresc de consultarea Comisiei de la Veneția.
Românii nu mai pot gira încă un simulacru de dezbatere, iar PNL se va lupta cu toate armele democratice și regulamentare pentru ca PSD-ALDE să nu reușească în acțiunea concertată de subordonare a Justiției!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 17 mai 2022, 20:32
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro