Curriculum Vitae
Press releases
Parliamentary activity
2020-present (dep.)
2016-2020 (dep.)
legislative initiatives
questions & interpellations
motions
speaches
voting records
wealth declaration
interest declaration
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
You are here: Home page > Legislature 2016-2020 > Chamber of Deputies > Raluca Turcan > Press releases Versiunea pentru printare


primită de la liderul Grupului parlamentar al PNL, doamna Raluca Turcan
Fără precedent în 20 de ani – crunta indolență a PSD-ALDE ține România fără buget de stat pe anul în curs

Niciodată un guvern în funcție nu a creat atâta confuzie în mediul economic, neavând nici măcar în luna ianuarie 2019 o schiță sau un proiect de buget care să fie pus în dezbatere publică.

Este fără precedent pentru România ultimilor 20 de ani ca un guvern în funcție, neperturbat de nimeni și de nimic să nu prezinte nici până la finalul lunii ianuarie o schiță sau un proiect al bugetului de stat pentru anul 2019!
Cei din PSD-ALDE se vor apăra și vor spune că s-a mai întâmplat ca bugetul de stat să fie aprobat și după data de 1 ianuarie! Singurele situații când s-a întârziat adoptarea bugetului au fost atunci când s-au schimbat guvernele (2001, 2004, 2009, 2010, 2013 sau 2017), iar noile guverne au avut nevoie de o lună sau două ca să elaboreze și să aprobe aceste legi.
PSD și ALDE flutură minciuna că nu avem buget din cauza lipsei unui aviz din partea CSAT. Însă nici această minciună nu poate fi rostită prea tare deoarece știu că proiectul de buget trebuia să ajungă în Parlament din 15 noiembrie, iar ei au trimis prima schiță către CSAT la sfârșitul lunii decembrie și doar pentru instituțiile de apărare. În plus, avizul CSAT este consultativ.
Lipsa bugetului se traduce în pierderi directe pentru fiecare cetățean român, un atentat la stabilitatea mediului de afaceri din țară și o piedică puternică pentru modernizarea țării.
Investițiile publice, care ar fi trebuit să fie demarate de către primării, consilii județene și alți ordonatori de credite sunt paralizate din cauza absenței bugetului de stat.
PNL a prezentat, încă de la începutul lunii decembrie a anului trecut, un proiect de buget alternativ, care furnizează soluții reale la cele mai importante probleme din România.

Bugetul propus de PNL urmărea pentru anul 2019 următoarele principii și măsuri:

- alocarea a minimum 6,5% din PIB pentru modernizarea țării prin investiții publice în autostrăzi, spitale, școli, universități, căi de comunicații;
- stabilitate și predictibilitate financiară, astfel încât România să poată îndeplini condițiile de aderare la moneda Euro. Uitați-vă câți bani plătesc românii în plus la facturi sau rate bancare, pentru că avem toată economia legată de euro, deși moneda noastră este leul.
- stoparea cât mai rapidă a creșterii prețurilor, pentru a salva puterea de cumpărare a populației. Acest lucru se poate realiza, în prima etapă, prin eliminarea supra-accizei la carburanți, prin eliminarea supra-impozitării contractelor de muncă part-time sau prin eliminarea Split TVA. De asemenea, stabilitatea prețurilor se va realiza prin stimularea și sprijinirea producției interne de bunuri și servicii, în detrimentul importului masiv;
- asigurarea unei descentralizări financiare reale a administrației publice locale prin alocarea a 100% din impozitul pe venit și 80% din redevențele miniere către unitățile administrativ-teritoriale;
- creșterea la 5% din PIB, în anul 2019 și la 6% din PIB în anul 2020, a alocărilor pentru sistemul național de educație și cercetare; - creșterea graduală a transferurilor la Pilonul 2 de pensii, de la 3,75%, la 5% în anul 2019 și 6% în anul 2020;
- asigurarea sumelor pentru cofinanțare și acordarea de stimulente bugetare pentru administrațiile publice locale care implementează proiecte cu finanțare nerambursabilă;
- majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 ianuarie 2019, în scopul creșterii puterii de cumpărare a persoanelor vârstnice și pentru atenuarea creșterii prețurilor din ultimul an.
Așteptăm cu mare nerăbdare ca Ministerul Finanțelor Publice să transmită Parlamentului proiectul de buget pentru anul 2019.

Solicitările PNL legate de buget, concretizate în amendamente, țin de alocarea de fonduri pentru realizarea celor mai așteptate investiții din România:

- finanțarea celor 3 Autostrăzi: Sibiu-Pitești și Lugoj-Deva - distanța de la București la Nădlac s-ar parcurge în 5 ore, în loc de 10 ore; Autostrada Moldovei - distanța de la București la Suceava s-ar reduce de la 9 ore la 4 ore; Autostrada Unirii - distanța parcursă astăzi de la Ungheni la Târgu Mureș în 7 ore se va reduce la 3 ore;
- începerea lucrărilor la cele 3 Spitale regionale noi și bine dotate
- modernizarea a 4.000 de școli care funcționează cu toalete insalubre, fără apă curentă, fără săli de sport și fără materiale didactice.
- alocarea 5% din PIB pentru educație, vom finanța infrastructura școlară și vom generaliza programe precum:
• After-school;
• Masă la școală;
• Transport gratuit pentru elevi și profesori;
• Vom asigura salarii competitive și performanțe sporite pentru profesori.
- majorarea punctului de pensie cu 10% măcar de la 1 februarie 2019;
- indexarea finanțării de baza pentru asistenta socială. La ora actuală costul minim standard/beneficiar pentru serviciile sociale este cel de la nivelul anului 2015.
Partidul Național Liberal somează Guvernul României să facă public de urgență Proiectul de Buget pe anul 2019 pentru o cât mai corectă dezbatere a acestuia în Parlament. România a preluat Președinția rotativă a Consiliului Uniunii și trebuie nu doar să evoce intenții democratice europene, ci și să le practice! Să respecte legea și să vină cu proiectul de buget.
Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania sunday, 29 may 2022, 2:24
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro