Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Robert-Nicolae Turcescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la liderul Grupului parlamentar PNL, doamna deputat Raluca Turcan
PSD transformă Comisia de control a SRI într-un instrument de presiune politică asupra cetățenilor României

PNL a sesizat Curtea Constituțională a României cu privire la Hotărârea Parlamentului României nr. 85/2017 pentru modificarea și completarea Hotărârii Parlamentului României nr. 30/1993 privind organizarea și funcționarea Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații.

În dispreț total față de Constituția României, majoritatea PSD-ALDE a transformat o comisie permanentă a Parlamentului României într-o comisie de anchetă pe perioadă nedeterminată. În realitate, nu este altceva decât un instrument de presiune politică pus în mâinile liderului PSD, Liviu Dragnea. În plus, a fost introdusă obligația pentru toți cetățenii de a fi prezenți în comisia de control a SRI, deși aceasta nu e comisie de anchetă, iar cetățenii nu se află în vreo relație cu Senatul sau Camera Deputaților.
Majoritatea PSD-ALDE ignoră, cu bună știință, prevederile constituționale și schimbă statutul consfințit de legea fundamentală și regulamentele parlamentare pentru organismele de lucru ale Legislativului.
Sesizarea PNL de neconstituționalitate se bazează pe următoarele elemente:
1. Încălcarea principiului legalității derivat din dispozițiile art.1, alin.(5) din Constituția României.
În esență, încălcarea constă în instituirea prerogativelor de comisie de anchetă în sarcina unei comisii parlamentare permanente cum este Comisia comună permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații. În opinia Partidului Național Liberal nicio comisie permanentă nu poate exercita, în mod perpetuu, funcția de comisie de anchetă.
Investirea unei comisii permanente cu prerogativele comisiei de anchetă se poate realiza numai prin abilitarea Parlamentului sau a unei Camere a acestuia în urma adoptării unei hotărâri în acest sens. Prin hotărâre trebuie specificat obiectul anchetei, obiectivele acesteia, componența comisiei și durata determinată în care aceasta trebuie să-și desfășoare activitatea. Exemplificăm prin hotărârile: HCD nr. 119/2016 și HCD nr. 39/2015.
Prin adoptarea Hotărârii Parlamentului nr. 85/2017, majoritatea parlamentară PSD-ALDE-UDMR a încălcat dispozițiile regulamentare descrise mai sus. Astfel, Comisia comună permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații a primit atribuții perpetue de comisie de anchetă, încălcându-se astfel dispozițiile art. 1 alin. (5) din Constituție.
2. Extinderea neconstituțională a obligației de informare a Parlamentului de către Guvern și celelalte organe ale administrației publice și în sarcina altor subiecte de drept.
O astfel de obligație nu incumbă persoanelor care nu fac parte din Guvern și celelalte organe ale administrației publice. Cu toate acestea, norma de trimitere de la art. I pct 4, din Hotărârea Parlamentului 85/2017, instituie ca prerogativă a Comisiei permanente comune pentru controlul activității S.R.I. o obligație erga omnes, așadar toți cetățenii vor avea obligația de cooperare cu această comisie, obligație specifică numai comisiilor parlamentare de anchetă, constând în furnizarea tuturor informațiilor solicitate și predarea oricăror documente sau mijloace de probă care ar putea fi utile în cadrul investigației.
3.Încălcarea dispozițiilor referitoare la inviolabilitatea libertății individuale coroborat cu restrângerea unor drepturi și libertăți.
Prin deciziile Curții Constituționale s-a instituit obligația prezenței tuturor cetățenilor numai în fața unei comisii de anchetă parlamentară. Norma regulamentară prin care se instituie obligativitatea prezenței, în fața unei comisii permanente, excede dispozițiile constituționale referitoare la inviolabilitatea libertății individuale, ceea ce constituie o restrângere neconstituțională a acestei libertăți. Acest fapt este confirmat și de o decizie anterioară a CCR în care se arată că prin regulament nu se pot stabili drepturi și mai ales obligații în sarcina unor subiecte din afara Camerei Deputaților sau Senatului (Decizia CCR nr.924/2012).
Pentru toate aceste motive, PNL a sesizat Curtea Constituțională pentru a se constata neconstituționalitatea Hotărârii Parlamentului 85/2017. Sesizarea a fost întemeiată pe încălcarea prevederilor art. 1 alin (5), art. 23 alin. (1), coroborat cu art. 53 alin. (1) și art. 111, alin. (1), coroborat cu art. 31, alin (3), teza II din Constituția României.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 29 mai 2022, 2:24
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro