Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Dănuț Bica > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Dănuț Bica (Grupul parlamentar al PNL)
Dănuț Bica, deputat PNL, le solicită tuturor parlamentarilor argeșeni să facă front comun pentru deblocarea proiectului autostrăzii Pitești-Sibiu

Deputatul PNL de Argeș, Dănuț Bica, consideră că derularea proiectului autostrăzii Pitești-Sibiu se înscrie în lista marilor eșecuri ale guvernării PSD-ALDE, având în vedere că aceasta nu va putea fi pusă în funcțiune decât peste cel puțin 8-9 ani:

„Recent, un fost ministru al transporturilor, făcând o evaluare a stadiului realizării proiectului tronsonului Pitești-Sibiu din autostrada A1, care va lega Sudul României de Europa, a afirmat că acesta va fi terminat, în cel mai optimist caz, în anul 2027. Inițial am fost tentat să cred că nu a estimat corect termenele și că, în ciuda incompetenței dovedite de Guvernele instalate și conduse din umbră de către Liviu Dragnea, nu va trebui să mai așteptăm încă aproape 10 ani până vom putea să circulăm pe cea mai așteptată autostradă din țară. Din păcate, după ce am pus cap la cap informațiile existente în spațiul public pe această temă, am ajuns la concluzia tristă că fostul ministru chiar are dreptate. Mai mult decât atât, autostrada respectivă se va putea finaliza în 2027 numai dacă Guvernul se va concentra de urgență pe acțiunea de accesare a fondurilor puse la dispoziția României de către Comisia Europeană pentru realizarea marilor investiții din infrastructura de transport, lăsând la o parte preocuparea obsesivă pentru masacrarea legilor justiției. Altfel, s-ar putea ca nici măcar în anul 2027 această autostradă să nu fie pusă în funcțiune.
Ceea ce s-a făcut în cei 2 ani de ”strălucită” guvernare PSD-ALDE este greu de acceptat. Loturile 1 și 5 ale autostrăzii Pitești-Sibiu au fost scoase la licitație cu încălcarea flagrantă a legii, existând riscul de a nu se putea primi finanțarea nerambursabilă pentru realizarea lor. Pentru loturile 2, 3 și 4 trebuie refăcute toate studiile de fezabilitate, acordurile de mediu și celelalte documentații necesare, pentru că cele vechi încalcă exigențele impuse de Comisia Europeană. Eliberarea noilor acorduri de mediu nu se va putea finaliza decât cel mai devreme anul viitor. Acestor doi ani pierduți li se vor adăuga încă unul sau doi, necesari pentru elaborarea unor noi studii de fezabilitate, care implică alte licitații și alte termene de realizare. Ulterior, proiectul, care nu a fost încă întocmit, va fi transmis la Bruxelles pentru evaluare, activitate care ar putea să mai dureze un an. Vor urma apoi licitațiile pentru atribuirea lucrărilor de execuție, care pot dura 5-6 luni, și execuția propriu zisă, care se va întinde pe încă 36-48 de luni. Așadar, din cauza faptului că Guvernul PSD-ALDE a făcut praf acest proiect, procedurile vor fi luate de la capăt, iar românii vor trebui să mai aștepte încă 8-9 ani până când vor putea utiliza autostrada Pitești-Sibiu. De altfel, doamna Corina Crețu, Comisarul European pentru Dezvoltare Regională, a solicitat în mod repetat Guvernului să trimită cât mai repede proiecte mature la Bruxelles, care să îndeplinească condițiile necesare pentru finanțate. Din păcate, în ultimii doi ani, Guvernul nu a fost capabil să elaboreze niciun proiect finanțabil. Din cauza acestei incompetențe riscăm să pierdem miliarde de euro din sumele nerambursabile alocate României, bani gratuiți, care așteaptă să fie luați de la Bruxelles și utilizați pentru realizarea marilor lucrări de infrastructură.”
Deputatul Dănuț Bica consideră că urgentarea realizării autostrăzii Pitești-Sibiu reprezintă un proiect politic prioritar pentru activitatea sa de parlamentar și adresează un apel către ceilalți senatori și deputați argeșeni, solicitându-le să se implice pentru a determina demararea cât mai rapidă a lucrărilor:
,,De când am devenit deputat, m-am preocupat constant de urgentarea realizării proiectului autostrăzii Pitești-Sibiu. Ca argeșean, cunosc foarte bine câte prejudicii provoacă mediului economic din județul meu și din tot Sudul României absența acestei autostrăzi și cât de mari sunt costurile și timpul pierdut atunci când, zilnic, mii de autovehicule sunt nevoite să traverseze Carpații pe vechiul drum național, care este unul dintre cele mai periculoase din țară. M-am adresat în mod repetat, prin întrebări și interpelări, declarații politice și comunicate de presă, miniștrilor cu responsabilități în domeniu, solicitându-le să adopte măsuri urgente pentru demararea investiției. De fiecare dată am primit răspunsuri diplomatice, pline de asigurări și promisiuni frumoase. În realitate, nu s-a înfăptuit practic nimic în acești aproape doi ani. Toate promisiunile s-au dovedit a fi doar minciuni împachetate atrăgător. Nu a contat cine a fost ministru, minciunile au fost constant aceleași. Din această cauză, am decis să fac din finalizarea cât mai rapidă a autostrăzii Pitești-Sibiu un proiect prioritar pentru activitatea mea de deputat. Totodată, adresez un apel către ceilalți senatori și deputați argeșeni solicitându-le să treacă peste eventualele obligații de partid și să pună umărul la începerea de urgență a lucrărilor la acest obiectiv crucial de infrastructură rutieră, a cărui realizare reprezintă o datorie politică de onoare pentru toți parlamentarii români.”
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 20 februarie 2019, 6:08
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro