Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
levente.vass@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Levente Vass > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Vass Levente (Grup UDMR)

Deputatul UDMR din județul Mureș, Vass Levente, a formulat o declarație ca răspuns la reacția domnului deputat PNL, Florin Roman, în legătură cu indicatorul bilingv amplasat la limita dintre județele Alba și Mureș.

Doamnelor și domnilor colegi, doresc să vă supun atenției următoarea situație: domnul Florin Roman, deputat PNL de Alba, a făcut unele declarații aberante în presă și în mediul online în legătură cu indicatorul bilingv amplasat la limita dintre județele Alba și Mureș.
Domnul coleg a solicitat Consiliului Județean Alba să îndepărteze acest indicator referindu-se la prevederile Legii administrației publice locale nr. 215/2001, întrucât județul Alba nu are peste 20% populație maghiară.
Declarația domnului deputat în presă a fost: „Dacă nu o să fie îndepărtat în termenul legal, o să-l scot eu!”
Domnul Florin Roman ar fi mai bine dacă ar fi necăjit pentru inexistența interconexiunii regiunilor istorice cu autostradă, sau s-ar îngrijora pentru starea precară a sistemului sanitar din România.
Poate ar fi loc si de o grevă a foamei, măcar de trei ore - stil Roman - pentru a atrage atenția asupra neterminării lucrărilor de construcție a autostrăzii Transilvania Nord, de mai bine de un deceniu.
Asta ar fi de salutat, domnule deputat!
În loc să vă legați de un indicator legal amplasat la limita dintre județele Alba și Mureș, cu denumirea județului Alba inscripționată și în limba maghiară, ar fi trebuit s-o salutați și să vă amintiți de copilăria dumneavoastră frumoasă din secuime, între copiii maghiari, la bunica dumneavoastră, cum ați declarat nu demult de la microfonul Parlamentului:
“Provin dintr-o familie mixtă. Tatăl meu este român, mama mea este româncă de etnie maghiară. Am crescut timp de 20 de ani la bunicii mei din secuime, care s-au prăpădit, Dumnezeu să-i ierte! Am învățat la Gheorgheni, la Joseni, la Sf. Gheorghe, să trăiesc în bună înțelegere cu prietenii. Fie că erau maghiari, români, romi și așa mai departe. N-am avut niciun fel de probleme de înțelegere.“
Ar fi fost un gest omenesc, de suflet și european, cu atât mai mult cu cât România a ratificat, încă din anul 2007, Charta Europeană a limbilor minoritare sau regionale.
Merită menționat că indicatorul în cauză se situează pe teritoriul administrativ al județului Mureș, cu un procent de etnici maghiari în jur de 38% și Consiliul Județean a procedat corect și în temeiul legal când a dispus montarea indicatorului bilingv.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 20 noiembrie 2018, 13:15
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro