Curriculum Vitæ
Communiques de presse
Photos
Activité parlementaire
2020-present (dep.)
2016-2020 (dep.)
initiatives legislatives
questions et interpellations
discours
vote
declaration de fortune
declaration d'interêts
 
Vous êtes ici: Home > Législature 2016-2020 > Chambre des Députés > Silviu Vexler > Communiqués de presse Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Silviu Vexler (Grupul minorităților naționale)
Instituirea Zilei limbii și teatrului idiș - o recunoaștere a contribuției evreilor la dezvoltarea României și a culturii românești.

Parlamentul României a adoptat Legea privind instituirea Zilei limbii și teatrului idiș, proiect legislativ pe care l-am inițiat în urma dialogului deosebit de frumos cu doamna Maia Morgenstern.

Limba istorică a evreilor așkenazi din Europa Centrală și de Est, idișul era limba vorbită de marea majoritate a evreilor din toate provinciile perimetrului românesc. Folclorul, cultura și literatura idiș s-au născut în micile așezări evreiești (shtetl) și s-au dezvoltat în comunitățile evreiești din marile orașe. Limba idiș este o tradiție vie, care a generat o întreagă cultură reprezentativă pentru poporul evreu din întreaga lume și este parte integrantă din identitatea evreilor din România.
Teatrul Evreiesc de Stat se caracterizează prin unicitatea lui și este de decenii una din puținele instituții teatrale de acest fel din Europa și singura din România.
La Ședința în plen în care a avut loc dezbaterea Proiectului am menționat că Teatrul Evreiesc de Stat este “unul dintre simbolurile cele mai vizibile și cele mai frumoase ale comunităților evreiești din România și, îndrăznesc să spun, un motiv de mândrie, la nivel mondial, pentru țara noastră.”
Această lege este și o recunoaștere a contribuției evreilor la dezvoltarea României și a culturii românești, dar și un simbol al legăturii esențiale dintre limba idiș și Teatrul Evreiesc de Stat.
Sunt onorat de faptul ca Proiectul a fost adoptat în unanimitate, toate grupurile parlamentare din Camera Deputaților votând favorabil acest Proiect Legislativ deosebit de important.
Un gând pentru întreaga echipă a Teatrul Evreiesc de Stat : “pentru mine sunteți niște magicieni. Ceea ce ați reușit și reușiți să faceți este un semn de suflet. Mă înclin în fața dumneavoastră”.
(Ziua limbii și teatrului idiș va fi sărbătorită anual în 30 mai, data la care, în 1901, s-a născut Ițic Mangher, poet și prozator, unul dintre maeștrii literaturii idiș din prima jumătate a secolului XX pe plan mondial.)
Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie jeudi, 11 ao?t 2022, 3:23
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro