Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
www.lucianbode.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Lucian Nicolae Bode > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Lucian Bode (Grup PNL)
Măsura de exceptare a companiilor energo-intensive de la plata unui număr de certificate verzi pusă sub zodia ambiguității de către Guvernul României

La mai bine de un an de la adoptarea Hotărârii de Guvern prin care statul român acordă un sprijin în valoare de 750 de milioane de euro marilor companii consumatoare de energie, autoritățile nu au făcut încă publică lista nominală a companiilor care au primit acceptul pentru exceptarea de la plata unei părți din numărul de certificate verzi aferent cotei obligatorii și nici nu au precizat modul în care această măsura va fi pusă în aplicare.

Partidul Național Liberal a solicitat public încă de acum un an clarificări asupra acestui aspect însă a fost tăcere din partea tuturor instituțiilor responsabile, ANRE, Ministerul Energiei și Ministerul Economiei.
La nivel de principiu măsura poate fi bună și reprezintă un ajutor economic ce permite păstrarea competitivității pe o piață concurențială, însă nu înțeleg secretomania din spatele acestei măsuri.
Una dintre cele mai importante provocări ale Uniunii Europene este reprezentată de domeniul energiei. Cu toate că statele membre au profiluri energetice foarte diferite, acestea au în comun trei obiective comune de politică reprezentate de competitivitate, securitatea aprovizionării și sustenabilitatea.
Săptămâna aceasta am interogat oficial și am înaintat demersurile pentru a primi răspunsuri din partea domnului ministru al Energiei, Andrei Dominic Gerea, președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, domnul Nicolae Havrileț și ministrul Economiei, Comerțului și Turismului, domnul Mihai Tudose.
Până în acest moment, de la intrarea în vigoare și cu o oarecare întârziere mai mult sau mai puțin voită a acestui act, un număr de companii au primit acorduri de exceptare. Prima mea preocupare se leagă de identitatea acestor companii, având în vedere caracterul public și transparent pe care orice aplicare rezultată dintr-un demers legislativ trebuie să-l conțină. Solicit astfel prezentarea identității companiilor beneficiare, numărul aproximativ de certificate verzi care sunt exceptate de la plată în anii 2015 și 2016 dar și cantitatea totală de energie electrică care se exceptează de la plata certificatelor verzi în aceeași perioadă temporală.
O altă nelămurire a cărei soluționare este extrem de importantă pentru societatea de consum o reprezintă impactul acestei Hotărâri asupra achiziției de certificate verzi și implicit modificarea cuantumului de plată pe care ceilalți consumatori, casnici și non-casnici trebuie să-l achite în urma redistribuirii certificatelor verzi pe care ar fi trebuit să-l achiziționeze companiile exceptate de la plată. De asemenea, în contextul acestei probleme nu există o stipulare concisă legată de noua valoare a cotei obligatorii de achiziție de certificate verzi pentru consumatorii mai sus menționați. În prezent, acest cuantum se situează în jurul valorii de 0,274 CV/MWh, însă după aplicarea HG 495/2014 nu a fost prezentată nici o altă modificare existentă.
Așadar rămâne de văzut care vor fi repercusiunile acestui demers și dacă acesta este sau nu o consecință a supunerii Guvernului în fața unor presiuni venite de la anumiți consumatori industriali de energie.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 4 iulie 2022, 13:14
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro