Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ioan Tămâian > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Ioan Tămâian (Grup PNL)
Inițiativă legislativă pentru susținerea culturii românești în vederea integrării în cultura europeană și mondială

Deputatul PNL Ioan Tămâian a depus astăzi, 24 martie 2016, o inițiativă legislativă de modificare și completare a Legii nr. 227/08.09.2015 privind Codul fiscal.

În textul actual al noului Cod fiscal, prevederile art. 456, respectiv art. 464, care sunt aplicate începând cu 1 ianuarie 2016 nu includ printre clădirile și terenurile pentru care impozitul/taxa pe clădiri și teren nu se datorează, clădirile și terenurile aflate în folosința Uniunii Artiștilor Plastici din România și Uniunea Scriitorilor din România, împreună cu filialele si asociatiile profesionale afiliate. Din această cauză, la momentul actual, mai multe filiale ale Uniunii Artiștilor Plastici din România, împreună cu filialele si asociațiile profesionale afiliate ale acesteia și ale Uniunii Scriitorilor din România, se confruntă cu situații de-a dreptul dramatice din cauza obligației de a plăti sume uriașe de bani pentru impozitele pe clădirile în care funcționează. Într-adevăr, noul Cod fiscal conferă consiliilor locale posibilitatea de a acorda scutiri și reduceri la impozite/taxe pentru clădirile și terenurile utilizate de organizații non profit pentru activitățile fără scop lucrativ, dar lăsarea la latitudinea autorităților locale a posibilității de acordare a scutirilor și reducerilor a creat și va crea cu siguranță regimuri discriminatorii, neuniforme pentru activitatea acestor uniuni.
Din aceste motive, inițiatorii propun modificarea noului Cod fiscal în sensul completării dispozițiilor art. 456 prin adăugarea unei noi litere (s) cu următorul conținut: „(1)Clădirile utilizate de Uniunea Artiștilor Plastici din România, Uniunea Scriitorilor din România, cât și de filialele acestora, primite în mod gratuit de la autoritățile publice locale, pentru activități fără scop lucrativ” , respectiv a art. 464 prin adăugarea literei (z) cu următorul conținut „(1)Nu se datorează impozit/taxă pe teren pentru: litera z) Terenurile aferente clădirilor utilizate de Uniunea Artiștilor Plastici din România, Uniunea Scriitorilor din România, cât și de filialele acestora, primite în mod gratuit de la autoritățile publice locale, pentru activități fără scop lucrativ”.
Deputatul PNL Ioan Tămâian a declarat: „ Mă bucur că, alături de mine, au semnat drept co-inițiatori 165 de parlamentari care fac parte din toate partidele parlamentare și care au înțeles importanța rolului artiștilor plastici și al scriitorilor în societatea românească. Este absolut normal ca rolul acestora să fie consolidat, iar acest fapt nu este posibil fără luarea de măsuri de impozitare adecvată a bunurilor aflate în proprietatea sau în folosința Uniunii Artiștilor Plastici din România, a Uniunii Scriitorilor din România, ori a filialelor județene ale acestora. Doar așa se poate răspunde nevoilor reale, actuale, ale creatorilor, în vederea îmbunătățirii calității vieții de creator în concordanță cu standardele europene, pentru promovarea și susținerea artei românești contemporane, statuate și prin Constituția României. Chiar dacă statutul de utilitate publică reglementează o serie de facilități de care beneficiază Uniunea Artiștilor Plastici din România și Uniunea Scriitorilor din România, acestea se dovedesc a fi insuficiente. Îmi exprim speranța ca propunerea legislativă să devină cât mai curând lege și de aceea fac un apel tuturor parlamentarilor să o voteze , pentru ca domeniul cultural să primească o gură de oxigen”.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 29 ianuarie 2022, 7:19
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro