Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ioan Tămâian > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Ioan Tămâian (Grup PNL)
PSD vrea să controleze 100% posturile publice de radio și televiziune

Se vorbește de ani buni, se promite, se iau angajamente politice privind depolitizarea televiziunii și radioului public. Dar tot de ani buni, nu s-a făcut niciun pas concret pentru depolitizarea celor două instituții. Mai mereu a intervenit ceva, de regulă voința politică, sau mai degrabă lipsa de voință politică a unui mare partid în a menține situația existentă. Adică o televiziune și un radio public cu câte o conducere politizată. Rațiunile sunt ușor de înțeles: cine conduce la Palatul Victoria și are și majoritatea în Parlament, deține și controlul celor două posturi publice.

Cred însă că o atare situație nu mai poate continua. Trebuie obligatoriu ca principalele instituții media din stat să fie depolitizate. Pentru că deja am ajuns la o fază care frizează grotescul. Am asistat zilele trecute la evenimentele care s-au petrecut la postul public de televiziune. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, coincidență, și membru în Consiliul de Administrație al SRTV, este dat în vileag ca fiind vârful de lance al reprezentanților Puterii care cer scoaterea din grilă a unor emisiuni. Considerate ca fiind incomode pentru actuala Putere. De ce sunt incomode? Pentru că prezintă realitatea așa cum este ea.
Din bun simț, am crezut că acuzațiile aduse purtătorului de cuvânt al Guvernului și altor oficiali social-democrați sunt exagerate.
Dar numai după câteva zile, crunta realitate a existenței presiunilor politice am avut-o sub proprii mei ochi în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă cu ocazia audierii președintelui director general al SRTV, Stelian Tănase. De la bun început, deputații PSD din comisie i-au sugerat dlui Stelian Tănase că ar fi bine să demisioneze. Argumente? Niciunul. Ba da, a existat un argument: Klaus Iohannis a fost de două ori invitat la TVR, iar Victor Ponta a fost ignorat și nu a fost invitat. Deci până aici s-a ajuns. Să ceri schimbarea schimbarea șefului televiziunii publice pentru că nu ți-a invitat în emisiuni șeful de partid. (Trec peste faptul că dl Stelian Tănase a precizat clar că a trimis mai multe invitații premierului de a veni în emisiuni, dar acesta a refuzat). Prin „argumentul” prezentat de deputații PSD, cred că am asistat la o culme a politizării postului public de televiziune. Și o declarație ulterioară a premierului Ponta, „pentru Stelian Tănase când a fost votat de Parlament, PSD era bun, acum nu mai e”. Nu înțeleg, domnule prim-ministru, șeful televiziunii publice trebuie să stea drepți și să programeze ode pentru principalul partid de guvernământ , eventual în doar două ore de program, într orele 20,00-22,00 cum era odinioară?
PSD și premierul Victor Ponta vor ca TVR să se întoarcă la prestația din 1990, când instituția din „Pangrati” era o anexă a FSN-ului condus de Ion Iliescu. Dar pentru atingerea acestor obiective, trebuie ca postul public de televiziune să fie controlat 100% de PSD și de aliații săi. Numai așa emisiuni politice moderate de jurnaliști cu adevărat independenți și emisiuni economice care prezintă realitatea de zi cu zi pot fi scoase din grilă, numai așa de dimineața până seara, telespectatorii vor fi informați de „marile realizări” ale guvernului Ponta III, numai așa de dimineața până seara reprezentanții Opoziției vor beneficia de tratamentul de care au beneficiat Ion Rațiu, Corneliu Coposu, Radu Câmpeanu și alții în 1990.
Consider că se impune, chiar imediat după alegerile prezidențiale, să ne strângem cu toții, să concepem o legislație modernă pentru posturile publice de radio și televiziune pentru ca să se termine odată cu imixtiunea politicului în politicile editoriale ale celor două instituții. Cine va încerca să tergiverseze elaborarea și votarea unei legi privind depolitizarea, înseamnă că abdică de la principiile democrației și își dorește subordonarea celor două instituții.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 6 iulie 2022, 9:45
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro