Curriculum Vitae
Press releases
Parliamentary activity
2012-2016 (dep.)
legislative initiatives
questions & interpellations
motions
speaches
voting records
 
You are here: Home page > Legislature 2012-2016 > Chamber of Deputies > Răzvan-Ionuț Tănase > Press releases Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Ioan Tămâian (Grup PNL)
Victor Ponta, PSD și aliații săi îngroapă votul prin corespondență

Au trecut 10 luni de la imensul scandal generat de modul în care Guvernul Ponta III a organizat alegerile prezidențiale în diaspora.

Guvernanții, în frunte cu premierul Victor Ponta au anunțat imediat după alegeri că legislația electorală privind votul din diaspora va fi modificată. La foarte scurt timp după preluarea mandatului de președinte al României, domnul Klaus Iohannis a avut o primă consultare cu toate partidele politice parlamentare și toți liderii și-au luat angajamentul de a trece la capitolul priorități adoptarea legii votului prin corespondență pentru românii din afara granițelor. Din păcate, promisiunile liderilor PSD, UNPR și ALDE au fost doar de ordin propagandistic. În realitate, reprezentanții coaliției aflate la guvernare nu au schițat nici cel mai mic gest pentru a rezolva chestiunea votului din diaspora. Doar PNL a acționat concret în acest sens. Pe 26 martie 2015, un număr de 158 de senatori și deputați PNL au înregistrat la Parlament PL nr.382/2015, o variantă îmbunătățită a unei propuneri legislative privind votul prin corespondență înregistrată încă din 17 septembrie 2014 de către 138 de senatori și deputați PNL și PDL (la vremea respectivă, oficial, în Parlament mai existau separat grupurile PNL și PDL).
Totul se putea decide în Comisia parlamentară pentru elaborarea Codului Electoral, iar existența proiectului PNL – căruia evident i se puteau aduce amendamente – ușura la maxim activitatea membrilor comisiei. PSD, UNPR, ALDE care dețin majoritatea în respectiva Comisie, au făcut tot posibilul în sesiunea parlamentară care s-a încheiat pe 30 iunie pentru a amâna elaborarea legii votului prin corespondență. Acum, la o lună de la începutul sesiunii parlamentare de toamnă, aceeași majoritate a blocat sistematic începerea dezbaterilor pentru votul prin corespondență, și, pentru a trage în continuare de timp, liderii PSD susțin că reprezentanții Autorității Electorale Permanente sunt îndrituiți să elaboreze proiectul de lege.
Dar nu aceeași poziție au avut-o în cazul celorlalte legi electorale. Concret, premierul Ponta, guvernul, PSD, UNPR și ALDE nu au nici cea mai mică intenție de a elabora în timp util o lege a votului prin corespondență pentru diaspora. Dacă în 50 de zile legea nu este în vigoare, în 2016 românii din diaspora nu vor putea vota prin corespondență pentru că o decizie a Curții Constituționale interzice modificări pe fond a legislației electorale cu un an înaintea desfășurării alegerilor.
De ce nu vrea premierul Victor Ponta și alături de el cele trei partide mai sus enunțate să existe vot prin corespondență? În primul rând, atât premierul Ponta cât și PSD, UNPR și ALDE nu au fost niciodată în mod real interesați de problemele românilor din diaspora; în al doilea rând, se știe, în diaspora, PSD nu a înregistrat niciodată rezultate bune la orice tip de alegeri; nu în ultimă instanță, ținând cont că în 2016 la alegerile parlamentare se utilizează votul pe listă, există riscul pentru PSD și aliații săi ca surplusul de voturi pentru candidații din diaspora să se contabilizeze la PNL și la alte formațiuni politice, și astfel să piardă în țară un mandat sau două de deputați la redistribuire.
Dar pentru Victor Ponta, PSD și aliații săi contează interesul personal, interesul de partid, în detrimentul interesului național. Nu va conta pentru Ponta, PSD, UNPR și ALDE dacă în 2016, la alegeri, imaginea României va avea din nou de suferit de pe urma unor incidente electorale de genul celor din 16 noiembrie 2014.
Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania thursday, 6 october 2022, 2:09
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro