Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
www.eugentomac.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Eugen Tomac > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Ovidiu Raețchi (Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării)
Parlamentarii de Diaspora solicită președintelui Iohannis o discuție la Cotroceni pe tema marilor probleme ale Diasporei. Votul prin corespondență, pe lista subiectelor


Toți parlamentarii de Diaspora - senatorii Viorel Riceard Badea și Adrian Anghel, deputații Aurelian Mihai, Eugen Tomac, Mircea Lubanovici și Ovidiu Alexandru Raețchi - au agreat ieri transmiterea la Cotroceni a unei scrisori prin care solicită o sesiune de discuții privind marile probleme ale Diasporei.

Atașăm mai jos textul integral al mesajului.

Stimate domnule președinte Klaus Iohannis,

Deși puțini la număr (doi senatori și patru deputați), parlamentarii de Diaspora au responsabilitatea reprezentării milioanelor de români de peste hotare. Români care, într-un context social și politic ambiguu, au ales să muncească în alte state, dar sunt conectați la toate evoluțiile din România și trăiesc cu speranța întoarcerii într-un spatiu al normalității, trimițând anual în țară o sumă care o depășește pe cea a investițiilor străine. Români care se formează în marile școli ale lumii și care speră să poata fi parte a schimbării sistemice din țara lor.
Problemele și subiectele de dezbatere acumulate de noi, parlamentarii de Diaspora, în ultimii doi ani, în urma întâlnirilor cu cetățenii pe care îi reprezentăm sunt însemnate, consistente și au un caracter sensibil diferit față de cele aflate pe agenda consacrată a societății românești. Românii de peste hotare, de pildă, solicită o soluție urgentă în problema dreptului elementar la vot. Pentru ei reprezentarea consulară și diplomatică, precum și o serie de acorduri sociale bilaterale cu alte state constituie priorități majore.
Având în vedere datoria noastră constituțională de a prezenta mesajele comunităților de peste hotare autorităților române, dar și responsabilitatea specială a Presedintelui României în politica externă și în soluționarea temelor majore de pe agenda societății civile – așa cum este identificarea unei soluții legislative urgente pentru votul prin corespondenț㠖 vă solicităm, domnule președinte, să analizați oportunitatea invitării parlamentarilor de Diaspora, deputați și senatori, pentru discuții și consultări la Cotroceni.
Semnatari
Viorel Riceard Badea - senator Colegiul uninominal 1
Adrian Anghel - senator Colegiul uninominal 2
Aurelian Mihai - deputat Colegiul uninominal 1
Eugen Tomac - deputat Colegiul uninominal 2
Mircea Lubanovici - deputat Colegiul uninominal 3
Ovidiu Alexandru Raețchi - deputat Colegiul uninominal 4
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 20 mai 2022, 4:09
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro