primit de la doamna deputat Raluca Turcan (Grup PNL)
Învățământul profesional – un pas înainte spre revigorare!

Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților a votat amendamentele aduse propunerii legislative privind „Bursa Investitorului” prin care am propus acordarea de facilități fiscale pentru investitorii care doresc să investească în învățământul profesional: în burse si echipamente pentru școli.


Pentru a crește calitatea și atractivitatea învățământului profesional, statul are nevoie de un partener puternic – de mediul de afaceri care știe cel mai bine care sunt nevoile pieții în materie de calificări și cunoștințe necesare pentru absolvenții de astfel de școli.

În acest moment există o lipsă de compatibilitate între sistemul de învățământ și piața muncii care afectează major economia românească. Piața muncii cere tot mai multă calificare și performanță, iar cei ieșiți de pe băncile școlii nu răspund acestor așteptări. Avem un cerc vicios care, dacă nu este rupt, condamnă absolvenții la sărăcie și România la stagnare economică sau chiar regres.
Această inițiativă legislativă oferă soluții la problemele sistemului de educație românesc, prin asigurarea de burse pentru elevii și studenții din învățământul profesional sau universitar de către întreprinzători privați. Aceste burse devin cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit.
Practic, un angajator poate alege să finanțeze studiile unor elevi care urmează școala profesională pentru specializarea lor într-un domeniu în care are nevoie de oameni calificați.
Aceasta este o măsură care ajută și statul foarte mult, pe lângă faptul că răspunde nevoilor reale ale pieței muncii. Statul scapă treptat de plata unui ajutor de șomaj și câștigă un angajat, plătitor de taxe și impozite.
Amendamentele votate astăzi în Comisia pentru învățământ au fost redactate împreună cu reprezenanții ministerului de Finanțe, iar proiectul legislativ are aviz favorabil din partea ministerului Educației. Solicit colegilor din Comisia pentru buget să organizăm o comisie comună pentru a da raport favorabil și a vota această inițiativă legislativă până în data de 1 iulie 2016. Astfel vom oferi suficient timp investitorilor să se implice în dezvoltarea învățământului profesional chiar din anul școlar 2016-2017.