Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Raluca Turcan > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Raluca Turcan (Grup PNL)
65.000 de profesori navetiști pot primi decontul transportului de la Ministerul Educației
Astăzi, Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților a votat, cu o majoritate solidă, propunerea PNL de a deconta transportul profesorilor din finanțarea de bază, adică de la Ministerul Educației. Legea votată astăzi prevede ca decontul să se facă atât pentru cadrele didactice, cât și pentru personalul auxiliar din învățământul preuniversitar.

Una dintre problemele serioase cu care se confruntă peste 65.000 de cadre didactice este faptul că autoritățile locale refuză sau nu-și permit să deconteze costul transportului, profesorii fiind nevoiți să scoată bani din propriul buzunar pentru a-și face meseria.
În această situație sunt, în general, profesorii navetiști din comunitățile sărace.
Primăriile sărace sunt cele care nu pot deconta acest cost, iar cei penalizați sunt exact elevii din comunitățile dezavantajate care înregistrează rate ridicate de abandon școlar.
Decontarea abonamentelor lunare de către autoritățile locale înseamnă, până acum:
1. Întârzieri garantate la plata decontărilor;
2. Discriminarea cadrelor didactice care lucrează în comunități sărace;
3. ÎNCĂLCAREA DREPTULUI CONSTITUȚIONAL LA ÎNVĂȚĂTURĂ. Din cauza faptului că profesorii navetiști sunt nevoiți să renunțe la catedră, elevii sunt cei care au de suferit.
Dreptul la educație este un drept fundamental și trebuie susținut unitar la nivel național. PNL consideră că educația este un vector de dezvoltare socio-economică, o investiție în viitor și nu o simplă cheltuială bugetară. Reducerea abandonului școlar conduce la progres social.
PNL face un apel către toate partidele ca votul dat astăzi în Comisia pentru învățământ să fie susținut în plenul Camerei Deputaților și ca această măsură, cu impact direct asupra reducerii abandonului școlar, să reprezinte o prioritate în structurarea finanțărilor făcute de Ministerul Educației Naționale.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 29 noiembrie 2021, 20:56
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro