Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Raluca Turcan > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Raluca Turcan (Grup PNL)
Cornul și laptele a devenit o risipă și un pericol pentru sănătatea elevilor

Chiar din prima săptămână de școală, elevii din Sibiu au avut parte de o surpriză neplăcută în programul Cornul și Laptele: cornuri uscate, mucegăite sau pregătite necorespunzător și lapte stricat. Este regretabil că a fost nevoie de inspectorii OPC pentru a retrage produsele de la consum.

Înțeleg că a fost schimbat furnizorul de către firma care a câștigat licitația și că, momentan, problemele s-au rezolvat prin implicarea activă a consilierilor PNL. Însă solicit ferm președintelui Consiliului Județean, oriunde o fi el, să monitorizeze situația din școli minim trei luni de zile de acum încolo. Este nevoie de controale zilnice în școli și de raportarea situațiilor cu probleme la Inspectoratul Școlar și la Minister. Consider că se impune crearea unei echipe de control și a unei platforme/telefon unde să fie reclamate toate cazurile cu probleme din județ.
Am susținut, încă din 2013, faptul că programul Cornul și Laptele a ajuns să fie o risipă de bani din bugetul public. Toți specialiștii sunt de acord că acest program nu-și mai poate îndeplini misiunea socială pe care a avut-o acum mai bine de 10 ani, și anume diminuarea abandonului școlar. Din nefericire, în acest moment avem un abandon școlar record, suntem fruntași în Uniunea Europeană, iar aceste produse alimentare nu au niciun efect asupra menținerii elevilor în școală, deoarece au valoare nutritivă egală cu ZERO. Unicul scop al acestui program este îmbogățirea unor firme care dețin monopolul în mai multe județe.
În 2013 am depus un proiect de lege care prevede înlocuirea programului Cornul și Laptele cu programul Masă la Școală.
Programul Masă la Școală urmărește îmbunătățirea calității produselor și a atractivității acestora, prin variație, realizată prin alternarea anumitor produse, iar acolo unde este posibil, poate fi și o masă caldă, proaspăt preparată în cantina școlii sau de către un producător local.
Prin programul Masă la Școală am fi putut rezolva o mare parte dintre problemele arzătoare ale sistemului de învățământ. S-ar fi încurajat prezența copiilor la școală, educația acestora pentru un mod de viață sănătos și reducerea risipei (orice părinte poate refuza ca propriul copil să primească această masă).
Mai important este faptul că autoritățile locale pot decide conținutul acestui pachet în funcție de preferințele copiilor sau ale părinților și în funcție de piața locală.
Prin acest nou program se pot face achizițiile mult mai transparent, masa va fi mai diversificată, INDUSTRIA LOCALĂ va fi stimulată și banii pentru produsele locale se vor întoarce prin taxe și impozite înapoi la autoritățile locale.
Proiectul poate trece de Camera Deputaților anul acesta. Banii pot fi prevăzuți în bugetul pentru anul 2016, iar din toamnă poate fi pus în practică.
Din păcate, PSD a decis să fie iresponsabil și să facă risipă de bani, de alimente, obligând elevii să consume zi de zi produse uneori vechi și cu risc pentru sănătatea lor. Îndemn toate partidele parlamentare, dacă le pasă de banul public și de viitorul copiilor noștri, să voteze acest program pentru a stopa risipa și a le oferi elevilor o masă sănătoasă.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 29 noiembrie 2021, 21:06
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro