Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Raluca Turcan > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Raluca Turcan (Grup PNL)
Elevii pot avea transport școlar gratuit 100%!

PNL a propus, în Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților, ca elevii să beneficieze de decontarea întregii sume pentru abonamentele de transport școlar!

Comisia de învățământ din Camera Deputaților a votat în unanimitate pentru decontarea integrală a abonamentelor elevilor navetiști.
PNL a inițiat și susținut această măsură a eliminării plafonării abonamentelor elevilor navetiști pentru că varianta actuală, impusă de Guvernul Ponta pentru a face economii, este o măsură profund discriminatorie.
Conform Legii Educației Naționale, dar și a prevederilor Constituției naționale, fiecare cetățean are drepturi egale la învățătură, iar statul este obligat să le asigure accesul nediscriminatoriu la educație. Nicăieri în Constituție sau LEN 1/2011 nu scrie că abonamentul necesar pentru a ajunge la școală se poate deconta parțial!
În acest moment, părăsirea timpurie a școlii este de 17,5%, iar 20% dintre elevi nu-și continuă studiile liceale, din motive financiare. Guvernul trebuie să țină cont de faptul că, din 2020, liceul va fi obligatoriu prin lege, iar unul din cinci elevi nu-și permite să plătească nici măcar costurile de transport!
În ultimii doi ani, Guvernul PSD nu a decontat restanțele înregistrate la naveta școlară. În acest moment sunt peste 138.000 de elevi care fac naveta zilnic, iar suma decontată de către stat este de cele mai multe ori la jumătatea cheltuielii reale sau chiar mai puțin. În această situație sunt elevii din județe precum: Alba, Arad, Argeș, Caraș-Severin, Prahova, Brăila, Constanța, Galați, Dâmbovița, Mehedinți, Satu Mare, Dolj, Mureș, Vâlcea, Giurgiu. La școlile din județele Cluj și Timiș elevii navetiști au primit înapoi doar 70% din costul navetei.
Fac un apel la toți deputații să voteze în plenul Camerei Deputaților pentru repararea acestei discriminări generată de refuzul statului de a deconta integral și nediscriminatoriu transportul elevilor!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 29 noiembrie 2021, 20:54
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro