Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Raluca Turcan > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Raluca Turcan (Grup PNL)
PNL trebuie să voteze bugetul pentru 2016 dacă EDUCAȚIA este cu adevărat o prioritate națională!

Este remarcabil faptul că educația ocupă un loc fruntaș în lista de priorități ale Guvernului Cioloș. O creștere a bugetului educației cu 10%, față de anul precedent, este o dovadă a bunelor intenții ale ministrului Curaj.

Lansez o provocare pentru întreg Guvernul Cioloș: să garanteze accesul GRATUIT și EGAL la învățătură pentru toți cetățenii României. Creșterea economică de lungă durată, fără investiții în educație, nu se poate obține. Pentru o educație de calitate avem nevoie de asigurarea nevoilor de bază: școli funcționale (cu autorizație de construcție și personal calificat), decontarea transportului pentru profesorii și elevii navetiști, asigurarea unei mese la școală, asigurarea dotărilor bibliotecilor și laboratoarelor școlare, alocarea drepturilor salariale restante pentru profesori și asigurarea programului ”Școală după Școală” pentru toți elevii, indiferent de stare materială a părinților.
Dacă în bugetul pe 2016, creșterea sumei alocate va fi cu 10% mai mare față de anul 2015, riscăm ca angajamente asumate, cum sunt creșterea burselor, majorarea finanțării de bază, creșterile salariale pentru personalul didactic și auxiliar cu 26% să nu poată fi onorate. Pentru a respecta angajamentele și a răspunde nevoilor reale din educație, atunci procentul corect alocat pentru educație ar fi de minim 5% din PIB!
În acest moment din finanțarea de bază 85% sunt cheltuieli cu salarii, doar 15% sunt bani pentru cheltuieli materiale. Ori, creșterea calității educației nu se face doar prin creșterea salariilor, ci prin investiția directă în elev, prin creșterea procentului alocat pentru materiale, bunuri și logistică.
Pentru anul legislativ 2016, PNL va susține următoarele proiecte legislative pentru care Guvernul trebuie să prevadă fonduri bugetare de la începutul noului an școlar. Și anume:
 • proiectul privind SPORUL DE DOCTORAT pentru cei care și-au obținut titlul după 1 ianuarie 2010;
 • proiectul privind DECONTUL TRANSPORTULUI PROFESORILOR navetiști;
 • proiectul privind renunțarea la plafonarea DECONTULUI TRANSPORTULUI ELEVILOR;
 • proiectul privind BURSA INVESTITORULUI, care prevede facilitați fiscale pentru investitorii care acordă burse de studiu;
 • proiectul MASA LA ȘCOALĂ, un proiect de diversificare a programului Cornul și Laptele;
 • proiectul AFTER SCHOOL generalizat, de acordare a tichetelor educaționale de 200 de lei pentru copiii de până în clasa a IV.
  Parlamentarii PNL vor participa la dezbaterea bugetului și vor solicita acoperirea bugetară pentru proiectele care sunt în Parlament și vor intra în vigoare din următorul an școlar. Fără asigurarea nevoilor de bază ale sistemului educațional nu putem vorbi nici de performanță, nici de competitivitate și nici de cercetare de vârf.
 • Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 29 noiembrie 2021, 19:57
  Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
  E-mail: webmaster@cdep.ro