Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Raluca Turcan > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Raluca Turcan (Grup PNL)
Cer regim echitabil pentru deținătorii de doctorate!

Atrag atenția asupra faptului că o largă categorie de angajați sunt discriminați de către stat. Este vorba de persoanele care au obținut titlul de doctor după data de 1 ianuarie 2010 și nu beneficiază de sporul de 15% la salariul de bază.

Deputații PNL au propus o inițiativă legislativă care, din păcate, este blocată în Camera Deputaților, la Comisia pentru muncă și potecție socială.
Propunerea constă în acordarea unui spor de 15% la salariul de bază pentru personalul bugetar care posedă titlul științific de „doctor”. Sporul se acordă persoanelor care își desfășoară activitatea în domeniul pentru care posedă titlul științific respectiv.
Comisia juridică, de disciplină și imunități a acordat aviz favorabil propunerii legislative, motivând că, în cazul în care această lege nu va fi aplicată, vor fi încălcate în continuare dispozițiile art. 16 alin. (1) din Constituția României, articol care se referă la egalitatea în drepturi. Deși OUG 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice în anul 2015 este în vigoare, încă există mii de profesori cu doctorat care nu beneficiază de aceleași drepturi salariale!
Lumea academică are cercetători dedicați care și-au obținut doctoratul în mod cinstit și responsabil, iar salariile acestora sunt inechitabile și provoacă o gravă discriminare în drepturi.
Există persoane care dețin aceleași studii, depun aceeași muncă dar, din cauza faptului că și-au obținut titlul de doctor cu câteva luni mai târziu, au un salariu mai mic cu 10-15%.
Începând cu 1 ianuarie 2010, personalul din sectorul bugetar a fost reîncadrat, iar sporurile acordate au fost introduse în salariile de bază corespunzătoare funcțiilor din luna decembrie 2009. O astfel de decizie a avut efectele unei discriminări indirecte pentru angajații care au obținut titlul academic de doctor după intrarea în vigoare a acestei Legi.
Prin restabilirea echitații, stimulăm creșterea interesului românilor pentru studiu și pentru parcurgerea tuturor ciclurilor de învățământ. Ne dorim o implicare mai mare a tinerilor în cercetare, inovare, o profesionalizare reală a cât mai multor categorii de bugetari pe domeniile lor de expertiză, de la pedagogi până la buni juriști sau economiști.
PNL solicită Ministerului Educației ca, simultan cu îmbunătățirea evaluării sistemului doctoral, să susțină restabilirea echității și pentru angajații care au obținut doctoratul după 1 ianuarie 2010.
PNL cere ca inițiativa legislativă să fie adoptată de Parlament în regim de urgență.
PNL solicită tuturor parlamentarilor să voteze acest proiect legislativ pentru a repara nedreptatea creată.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 29 noiembrie 2021, 19:27
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro