Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Raluca Turcan > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Raluca Turcan (Grup PNL)
Raluca Turcan – O prioritate a Grupului parlamentar al PNL realizată cu sprijinul Guvernului Cioloș: finanțare de bază egală pentru toți elevii din învățământul de stat și privat!

De cinci ani de zile, guvernele au ocolit prevederile Constituției și ale Legii Educației Naționale de a acorda aceeași subvenție de bază pentru școlile particulare și confesionale de la bugetul de stat, la fel ca pentru învățământul preuniversitar obligatoriu de stat. PNL a impus și urmărit această temă, iar de astăzi LEGEA se aplică.

Conform art. 32 din Constituția României, tuturor cetățenilor români li se asigură “dreptul la învățătură”. Legea Educației Naționale spune că „Statul român asigură cetățenilor României drepturi egale de acces la toate nivelurile și formele de învățământ, fără nicio formă de discriminare”. Din nefericire, de cinci ani de zile, peste 60.000 de elevi/anual, care învățau în școli private sau confesionale, au fost privați de prevederile legale.
În ultimii trei ani am reclamat la CNCD discriminarea elevilor care învață într-o școală privată sau confesională. Am susținut în Comisia de învățământ a Camerei Deputaților și în plenul Parlamentului un proiect de lege pentru a NU PROROGA TERMENUL DE APLICARE A LEGII. Succesul a venit în sesiunea trecută și, la mai bine de șapte luni de zile, au fost elaborate normele metodologice de acordare a costurilor standard per elev/preșcolar și a fost aprobată această Hotărâre de Guvern!
Astfel, finanțarea de bază va fi asigurată de la bugetul de stat, din sumele defalcate din TVA prin bugetele locale, pentru toți preșcolarii și elevii din învățământul general obligatoriu particular și confesional acreditat, precum și pentru cei din învățământul profesional și liceal acreditat, particular și confesional.
Am speranța că lucrurile se vor îndrepta, atât în învățământul românesc, cât și în întreaga societate. Tot ceea ce trebuie să facem este să fim perseverenți și să urmărim interesele sistemului de educație, ca temelie la reușita societății prin educație!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 29 noiembrie 2021, 20:49
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro