Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Raluca Turcan > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Raluca Turcan (Grup PNL)
Din acest an, 30.000 de copii din toată țara vor beneficia de o masă la școală. Din semestrul al II-lea ar trebui integrați în programul național Școală după Școală!

În Sibiu, 2.600 de elevi vor fi beneficiari ai acestui program. Toți elevii care învață la Colegiul Național Pedagogic ”Andrei Șaguna” din Sibiu, Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr” din Avrig și Liceul Tehnologic ”Ioan Lupaș” din Săliște vor beneficia de o masă caldă sau un pachet cu alimente diversificate.

După 10 ani de funcționare defectuoasă, programul ”Cornul și Laptele” va fi înlocuit în 50 de școli cu programul Masă la Școală. De anul viitor, acest program va fi generalizat și funcțional la nivelul întregii țări. Programul pilot va fi aplicat în școli care au răspuns să se adapteze rapid cerințelor de a servi o masă în școală. Alimentația sănătoasa în școală este un instrument eficient de combatere a abandonului școlar și de incluziune socială. În plus, elevii pot fi educați în spiritul unui regim de viața sănătos.
Pachetul alimentar va fi în limita valorică de 7 lei/zi și va putea fi modificat în funcție de evoluția prețurilor. Banii vor veni de la bugetul de stat dar și primăriile pot contribui la suplimentarea sumei de bază. În acest an de testare a programului, atât Guvernul, cât și autoritățile locale, au obligația să pregătească toate școlile pentru a oferi o masă sănătoasă elevilor din anul școlar viitor.
Din semestrul al doilea, școlile aflate în acest program vor fi prioritare pentru a oferi măsuri integrate, prin programul Școală după Școală. Acestea sunt două proiecte inițiate și susținute de Partidul Național Liberal în ultimii ani. Sunt programe prioritare pentru PNL, cu suport legislativ, incluse și în Programul de Guvernare al partidului.
România are nevoie ca de aer de măsuri concrete, integrate pentru combaterea abandonului școlar și creșterea rezultatelor elevilor, iar programul ”Școală după Școală” este o soluție susținută de toți specialiștii din domeniu. La începutul anului școlar 2014-2015 erau 700.000 de copii în afara școlii. Acești copii au nevoie de o reacție fermă și promptă a statului. Nu pot fi lăsați exclusiv în grija familiilor sau a școlilor. Propunerea legislativă susținută de PNL prevede emiterea unor tichete valorice de 200 de lei pentru copiii de până în clasa a IV-a, din învățământul de stat sau privat, pentru plata serviciilor de tipul “școală după școală”. Acest proiect poate fi extins și pentru învățământul gimnazial.
Autoritățile locale au la dispoziție un an de zile pentru a pregăti școlile pentru aceste programe de interes național.
PNL, prin preocuparea și eforturile pe care le-a avut pentru demararea acestor proiecte, este GARANTUL că ele vor fi generalizate și aplicate din septembrie 2017.
Acest an școlar demarează cu măsuri clare de sprijin pentru elevi, părinți și profesori: manuale gratuite pentru toți elevii de până în clasa a XII-a, transport decontat pentru elevii navetiști, masă la școală, finanțare per/elev pentru învățământul privat și confesional, recuperări salariale pentru profesori, întărirea învățământului profesional.
Lipsa avizelor sanitare pentru o parte din instituțiile de învățământ rămâne o problemă importantă. Dacă și aceasta ar fi fost rezolvată am fi putut spune că s-a făcut un mare pas înainte. Așa, putem afirma că s-au făcut pași importanți în direcția corectă la început de an școlar 2016-2017.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 29 noiembrie 2021, 20:29
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro