Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Raluca Turcan > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Pentru Educație, PDL a depus amendamente plecând de la programul de guvernare USL și în baza Legii Educației Naționale. Acestea vizează șase probleme majore ale sistemului de învățământ național și conduc bugetul Ministerului Educației Naționale spre 6% din PIB.
Sursa de finanțare este simplă: majorarea veniturilor bugetare prin reducerea evaziunii fiscale în urma reorganizării ANAF și majorarea de impozite și taxe estimată de Ministerul Finanțelor Publice la 5 miliarde lei.
În discuțiile pe marginea bugetului pentru 2014, majoritatea USL a actionat dictatorial. Prin modificarea Legii finanțelor publice din 21 octombrie 2013, parlamentarii sunt în incapacitatea de a-și exercita mandatul. Nu-și mai pot reprezenta comunitățile locale care i-au trimis în Parlament, nu mai pot face amendamente care să fie în interesul cetățenilor.
USL a REDEFINIT rolul instituțiilor în stat: de acum încolo, Parlamentul nu mai "este organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării" (așa cum prevede Art. 61.(1) din Constituția României). Parlamentul României este sub asediu: nu se mai dezbat legi - aici se asumă ordonanțe de urgență; nu se mai dezbate proiectul de buget - aici se votează pe banda rulantă. În acest moment, un parlamentar nu mai poate face amendamente care prevăd creșterea bugetului. Conform Legii Educației Naționale, Ministerul Educației Naționale ar trebui să primească 6% din PIB (conf. art. 8). USL a alocat doar 3,2%, mult mai puțin decât a fost alocat în plină criză economică de către PDL - 3,7%.
Educația primește pentru 2014 doar 300 de milioane de euro în plus, bani care nu acoperă decontarea transportului elevilor, creșterea salariului minim, majorarea cu 10 procente a salariilor mici din învățământ, alimentatia sănătoasă în scoli, extinderea învățământului profesional, continuarea investițiilor începute. În termeni reali, putem vorbi de o scădere a bugetului pentru educație. Amendamentele depuse de PDL vizează următoarele probleme:
Transport - am solicitat 2.780.200 mii lei (aproape trei miliarde de lei) - bani necesari pentru decontarea transportului școlar pentru elevii navetiști care nu și-au luat banii de anul trecut; plata abonamentelor la zi; procurarea de noi microbuze pentru zonele cu probleme majore.
Alimentatie sănătoasă - am solicitat 1.300.000 mii lei. Această sumă este necesară pentru subvenționarea cantinelor și a programelor de after-school prevăzute cu o masă caldă. Aceste acțiuni sunt necesare pentru stoparea abandonului școlar, încurajarea părinților să aleagă programele de tipul școală după școală pentru copiii lor (și să nu renunțe la serviciu pentru a avea grijă de copii) și sprijinirea liceenilor și studenților care mănâncă la cantinele instituțiilor de învățământ.
Construcții - am solicitat majorarea bugetului cu 170.000 mii deoarece, în anul 2012-2013 au fost tăiați banii pentru reabilitarea și continuarea lucrărilor de construcții ale școlilor. Mai mult decât atât, prin neplata datoriilor către constructori au fost trimiși în faliment mai mulți agenți economici, s-au închis școli sau nu au mai fost deschise, iar mii de elevi continuă să țină orele în condiții improprii. Prin nealocarea banilor pentru acest domeniu - vom pierde sumele alocate de către Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional, iar ceea ce s-a construit până în acest moment se va degrada (situația este foarte gravă în Județele: Suceava, Buzău, Bistrița-Năsăud, Cluj, Sibiu).
Reparații capitale aferente activelor fixe - am solicitat 170.000 mii lei. În luna septembrie 2013 a început anul școlar fără autorizații sanitare de funcționare, în peste 30 la sută din școlile din mediul rural, dar și din multe orașe. În multe școli plouă în clase. Nici măcar în București nu s-au rezolvat aceste probleme: la Școala Generală nr. 134 plouă în sălile de clasă, sistemele sanitare sunt cu deficiențe grave în exploatare, iar în curtea școlii există un corp de clădire dezafectat, cu grave probleme de salubritate. Și la Liceul Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" plouă la ultimul etaj în majoritatea sălilor de clasă. Centralele termice nu au autorizație de funcționare de la ISCIR, iar din cele patru centrale funcționează doar una. Cheltuielile de investiții ar trebui realizate, de urgență și la Sibiu, la Colegiul Național Pedagogic "Andrei Șaguna", Liceul Tehnologic "Avram Iancu", Liceul "Constantin Noica", Școala Gimnazială "Regina Maria", Grădinița nr. 16. În astfel de situații se găsesc sute de școli din toată țara.
Alocații pentru transportul la și de la locul de muncă – am propus suplimentarea bugetului pentru Ministerul Educației Naționale cu suma de 800 mii lei pentru transportul cadrelor didactice deoarece, Ministerul Educației Naționale are obligația de a sprijini cadrele didactice care fac naveta la locul de muncă din următoarele motive: toți copiii au dreptul la educație; prin sprijinirea profesorilor navetiști încurajăm ca părinții să-și trimită copiii la școala cea mai apropiată de domiciliu; salariile profesorilor sunt foarte mici, iar plata navetei i-ar face să renunțe la post; suma pentru decontarea navetei profesorilor este de zeci de ori mai mică decât naveta tuturor elevilor care, în cazul în care nu se formează o clasă în localitatea lor, ar fi obligați să meargă în altă localitate; se încurajează participarea tuturor elevilor la ore; scăderea abandonului școlar etc.
Majorarea salariilor a 22 de mii de educatori și învățători - am propus suplimentarea sumei cu 7.920 mii lei. Ministerul Educației Naționale trebuie să majoreze salariile celor peste 22 de mii de educatori și învățători odată cu echivalarea vechimii în muncă cu studiile. Trebuie respectat principiul la muncă și pregătire egală - plată egală.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 29 noiembrie 2021, 20:50
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro