Curriculum Vitæ
Communiques de presse
Activité parlementaire
2020-present (dep.)
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
initiatives legislatives
questions et interpellations
motions
discours
vote
declaration de fortune
declaration d'interêts
2008-2012 (dep.)
www.dianatusa.ro
 
Vous êtes ici: Home > Législature 2012-2016 > Chambre des Députés > Adriana Diana Tusa > Communiqués de presse Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Raluca Turcan (Grup PNL)
5 solicitări urgente ale Grupului parlamentar al PNL pe educație!

Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal semnalează câteva priorități pentru anul 2016 care trebuie urmărite de către actualul Guvern, Ministerul Educației în special, și de către Parlament:

- Stoparea crizei noilor manuale. Solicităm ministerului să accelereze ritmul în care se fac licitațiile pentru manuale. Încă un an în care elevii să învețe după programe noi, dar din aceleași manuale învechite este de nepermis!
- O școală cu adevărat gratuită. 1. Elevii de clasa a XI-a și a XII-a trebuie să primească, așa cum prevede LEN 1/2011, integral manuale gratuite. 2. Profesorii și elevii navetiști trebuie să primească decontarea integrală a sumelor cheltuite pe transport în acest an.
- Managementul școlar să nu fie politizat și în 2016. Considerăm că trebuie oprite concursurile pentru funcțiile de conducere din inspectorate și școli. În an electoral NU se pot organiza astfel de concursuri. Există riscul major să continue punerea pe funcții a clientelei de partid. În plus, ar trebui schimbată metodologia, dar și formatul testelor pentru aceste concursuri;
- Legea Educației Naționale trebuie respectată în totalitate. Ministerul Educației trebuie să adopte Codul de Etică și Statutul Elevilor, așa cum prevede LEN 1/2011. Ministerul trebuie să pună în practică masteratul didactic iar ministrul trebuie să prezinte în fața Parlamentului un raport privind starea învățământului;
- În școala românească să domine Etica, Profesionalismul și Calitatea. Solicităm ministrului Educației să rezolve transparent și cât mai rapid problemele privind plagiatul doctoratelor și ale „Academiilor din Pușcării”. Solicităm debirocratizarea muncii profesorilor în școli și punerea unui accent mai mare pe nevoile elevilor.
Dezinteresul, suficiența sau greșelile făcute în ultimii 25 de ani au făcut ca România să fie pe ultimele locuri în toate clasamentele internaționale. Legea Educației Naționale a fost încălcată la vârf, modificată în interes personal, au fost politizate mai toate instituțiile de învățământ, elevii au fost lăsați fără manuale, fără banii necesari pentru decontarea navetei atât pentru ei, cât și pentru profesori. Greșelile și modificările făcute sunt resimțite zilnic de fiecare dintre noi.
Salutăm faptul că au fost puse în dezbatere Planurile Cadru pentru învățământul preuniversitar. Considerăm că oamenii politici nu trebuie să se implice Pro sau Contra scoaterii unei materii din curricula școlară. Specialiștii sunt cei care ne propun profilurile absolvenților, iar noi trebuie să ne asigurăm că educația va primi un buget corect și transparent.
Recomandăm extinderea perioadei dezbaterilor pentru a primi opiniile tuturor cadrelor didactice, introducerea unui curriculum transdisciplinar și încurajarea profesorilor să facă ore transdisciplinare în tandem pentru a maximiza rezultatele finale. În plus, solicitam să se pună un accent mai mare pe digitalizarea informației și pe asigurarea de șanse egale pentru toți elevii din această țară.
Grupul parlamentar al PNL are încredere că Executivul majoritar tehnocrat nu va repeta greșelile făcute de precedentele guverne! Parlamentarii PNL vor fi un partener solid al Guvernului Cioloș atât timp cât vor fi ajustate deficitele din educație. Fiecare zi de întârziere în rezolvarea acestor proiecte înseamnă degradarea sistemului de învățământ românesc.
Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie jeudi, 26 mai 2022, 18:18
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro