Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
ana.catauta@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Ana-Maria Cătăuță > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Ana-Maria Cătăuță (Grupul palamentar al PSD)

Fit for 55 trebuie să țină cont de principiile deja existente: stabilirea mixului energetic, neutralitatea tehnologică, evitarea creșterii sărăciei energetice și o tranziție justă și echitabilă din punct de vedere social

Ana Cătăuță, deputat PSD de Bacău și secretar al Comisiei pentru Afaceri Europene, a participat la întâlnirea virtuală informală a COSAC (Conferința organelor parlamentare specializate în chestiunile Uniunii ale parlamentelor Uniunii Europene) cu Comisarul European pentru Energie, Kadri Simson.

Cu această ocazie, Ana Cătăuță a menționat că “tranziția energetică este un proces ambițios și complex, cu grave efecte cros-sectoriale. De aceea, acest proces trebuie să fie unul sustenabil, echitabil și acceptabil din perspectivă socială. Trebuie să conducă la dezvoltare economică și trebuie să fim foarte atenți să nu sporească discrepanțele sociale și economice existente”.
Mai mult, ea a adăugat că solidaritatea, la nivelul UE, este extrem de importantă. Așadar, negocierile pentru Fit for 55 trebuie să păstreze o abordare echilibrată, ținând cont de principiile deja cunoscute, respectiv stabilirea mixului energetic, neutralitatea tehnologică, evitarea creșterii sărăciei energetice și o tranziție justă și echitabilă din punct de vedere social. Totodată, “trebuie să luăm în considerare și amploarea eforturilor pe care statele membre vor trebui să le facă pentru a contribui la atingerea obiectivelor UE în materie de climă, precum și eforturile deja realizate de statele membre”, a precizat deputatul PSD.
În plus, Ana Cătăuță a evidențiat și problema creșterii prețurilor la energie și nevoia de a găsi răspunsuri comune pe termen mediu și lung. “Trebuie să ne asigurăm, pe termen scurt, că nu există riscul de a pierde încrederea consumatorilor și a industriei. Și, pe termen mediu, că tranziția energetică va fi una corectă. Astfel, pentru a ne asigura securitatea energetică, statele membre trebuie să utilizeze un mix echilibrat de tehnologii și surse de energie, precum gazul natural (soluție de rezervă pentru utilizarea surselor regenerabile și abandonarea cărbunelui) și energia nucleară”.
Cu această ocazie, Comisarul European pentru Energie, Kadri Simson, a reiterat faptul că fiecare țară are dreptul suveran de a-și stabili mixul energetic, atâta vreme cât respectăm obiectivele comune.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 21 mai 2022, 1:53
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro