Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
constantin.codreanu@cdep.ro
contact.bun@gmail.com
inconstantin@gmail.com
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Constantin Codreanu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Constantin CODREANU
Comunicate de presa

  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (PMP)
Amendamentul deputatului PMP Constantin Codreanu privind dublarea posturilor din cadrul Autorității Naționae pentru Cetățenie primește aviz favorabil
Autoritatea Națională pentru Cetățenie și-ar putea dubla personalul în anul 2018. Amendamentul depus în acest sens de către deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, la proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2018, a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale.

Amendamentul vizează dublarea numărului de posturi din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC), în interesul statului și al românilor care solicită redobândirea cetățeniei române, prioritate a activității deputatului Constantin Codreanu. [...]

13 decembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Alianța PSD-ALDE-USR își bate joc de românii de pretutindeni

Marți, 12 decembrie 2017, grupurile parlamentare ale PSD, ALDE și USR au votat avizarea proiectului de buget pentru anul 2018 al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, fără dezbaterea amendamentelor depuse la Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a Camerei Deputaților și la Comisia pentru românii de pretutindeni a Senatului.

12 decembrie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (PMP)

Pentru anul 2017, Parlamentul României a aprobat un buget de 8 milioane de lei, echivalentul a mai puțin de 2 milioane de euro, pentru sprijinirea activității românilor de pretutindeni și a organizațiilor reprezentative ale acestora. Această sumă a fost executată doar parțial. Românii de pretutindeni, din comunitățile istorice și diaspora emergentă, reprezintă circa 12 milioane de persoane.

12 decembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Socialiștii antiromâni de la Chișinău, depunători de jurăminte mincinoase, trebuie să rămână fără cetățenia română

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, le-a solicitat oficial ministrului Justiției, Tudorel Toader și ministrului Afacerilor Externe, Teodor-Viorel Meleșcanu, prezentarea de informații privind depunerea sau nedepunerea cererilor de renunțare la cetățenia română de către profitorii sperjuri Alla Dolință, Corneliu Furculița, Anatolie Labuneț, Radu Mudreac, Ghenadi Mitriuc și Adrian Lebedinschi, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, aleși pe listele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

7 decembrie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la presedintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
”Denunț recrudescența extremismului ucrainean contra comunității românilor din Ucraina încurajată tacit de Kiev”

Miercuri, 6 decembrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat o declarație politică la tribuna Camerei Deputaților, denunțând atacurile contra comunității românești din Cernăuți și cerând Guvernului României să intervină prompt în apărarea drepturilor românilor din Ucraina.

6 decembrie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Unirea înseamnă mai multe poduri peste Prut. Nimeni și nimic nu ne împiedică să refacem cele 14 poduri distruse de sovietici!

Miercuri, 29 noiembrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat o declarație politică la tribuna Camerei Deputaților, cerând Guvernului României aducerea pe agenda discuțiilor dintre București și Chișinău a chestiunii refacerii a 14 poduri peste râul Prut, distruse de sovietici în 1944.

29 noiembrie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării , domnul deputat Constantin Codreanu (PMP)

În ziua de 15/28 noiembrie 1918, în Sala Sinodală din Cernăuți, Congresul General al Bucovinei, condus de președintele său Iancu Flondor, a hotărât, cu unanimitate de voturi, Unirea Bucovinei cu Regatul României.

28 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granitelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Constantin Codreanu: „Să reedităm actul istoric de la 1918! Basarabia rămâne prioritatea noastră națională și elementul de consens politic la București”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a intervenit marți, 21 noiembrie, în ședința din plenul Parlamentului la dezbaterile ce au succedat votului dat proiectului de Lege privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 - Alba Iulia.

22 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputat Constantin Codreanu: Mizăm pe sprijinul editurilor din România și Republica Moldova în campania “100.000 de cărți pentru Centenar

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, le-a adresat directorilor principalelor edituri din România și Republica Moldova apelul de a participa la campania de colectare a cărților în limba română pentru bibliotecile din Basarabia.

21 noiembrie 2017 detalii
   DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
”Prețuim gestul de omenie și bun-simț al fruntașilor comunității ucrainene din România care cer Kievului modificarea articolului 7 al legii edicației ce afectează dreptul românilor la educație în limba maternă”
Marți, 21 noiembrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat, la tribuna Camerei Deputaților, o declarație politică privind gestul de solidaritate al fruntașilor comunității ucrainene din România cu românii din Ucraina.

Deputatul Constantin Codreanu a ținut să puncteze: ”Domnule președinte, stimați colegi, potrivit rezultatelor ultimului recensământ al populației din anul 2011, în România locuiau 50.920 de persoane de etnie ucraineană care s-au autoidentificat cu diverse etnonime: ucraineni, haholi și huțuli. [...]

21 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor tarii, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
”Respingem propunerile ambasadorului Kuzmin. Simulacrul referendumului pentru justificarea anexării Crimeei nu este bun pentru noi”

Marți, 14 noiembrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat, la tribuna Camerei Deputaților, o declarație politică privind afirmațiile publice ale ambasadorului Federației Ruse în România despre o soluție plebiscitară în cazul reunirii României cu Republica Moldova, după modelul simulacrului democratic prin care țara sa a anexat Crimeea.

14 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputat Constantin Codreanu: ”Să facem un pod de carte românească peste Prut! Participați la campania 100 000 DE CĂRȚI PENTRU CENTENAR!”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a vizitat vineri, 10 noiembrie, gimnaziul ”Valentin Mereniuc” din comuna natală Bilicenii Vechi, raionul Sângerei (fostul județ Bălți), Republica Moldova, având o întâlnire de suflet cu învățătorii, profesorii și elevii gimnaziului.

10 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Centrul pentru Cetățenie Română din Chișinău va acorda asistență calificată la întocmirea dosarului de redobândire a cetățeniei române

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a anunțat decizia înființării la Chișinău a Centrului pentru Cetățenie Română.

10 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Vom propune introducerea votului electronic și înființarea de circumscripții electorale distincte în statele cu câte 1 milion de cetățeni români: Republica Moldova, Italia și Spania

Marți, 7 noiembrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a participat, la sediul Parlamentului European din Bruxelles, la dezbaterea cu tema ”Diaspora românească în Uniunea Europeană”, organizată de Asociația România-Belgia în parteneriat cu Consiliul Românilor de Pretutindeni.

8 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Moldova este România! Substituirea denumirii Republicii Moldova cu Moldova în pașapoartele cetățenilor români are un imens potențial provocator, fiind susceptibilă de manipulare politică prin limbaj scris

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat marți, 7 noiembrie, o declarație politică intitulată ”Moldova este România!”, cu referire la denumirea incorectă a statului în actele de identitate românești ale cetățenilor români cu domiciliul în Republica Moldova.

7 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
”Avem peste 12 milioane de români în afara granițelor. România este obligată să-ți adecveze legislația, politicile, practicile, instrumentarul și resursele bugetare obiectivului major de sprijinire a acestor români transfrontalieri”

Urmare a unei interpelări adresate de către deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, doamna Andreea Păstârnac, Ministru pentru Românii de Pretutindeni, a transmis o informație privind statistica și distribuția persoanelor care potrivit legislației în vigoare fac parte din categoria românilor de pretutindeni.

7 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
România respectă identitatea etnică a persoanelor și nu procedează la fragmentarea artificială a etniilor după diversele apelative etnice, asemenea Bulgariei, Rusiei, Serbiei sau Ucrainei

Urmare a unei interpelări adresate de către deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul Tudorel Andrei, președinte al Institutului Național de Statistică (INS), a transmis, între altele, următoarele:

6 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
” Mitropolia Ortodoxă Română de la Paris asistă spiritual peste 2 milioane de români. Orice biserică a românilor de peste hotare este o mică Românie în străinătate și trebuie susținută de autoritățile statului nostru.”
Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a participat, la Paris, în zilele de 4 și 5 noiembrie, la manifestările culturale și religioase organizate de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale cu prilejul unei triple aniversări: 165 de ani de la întemeierea primei comunități românești din Paris (1852), 135 de ani de la cumpărarea Catedralei ortodoxe române din Paris (1882) și 125 de ani de la sfințirea acestei Catedrale (1892).
6 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la presedintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
” Vom monitoriza în continuare modul în care autoritățile guvernamentale și diplomatice ale României promovează drepturile și interesele etnicilor români din Bulgaria”

Urmare a unei interpelări adresate de către deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul Teodor Meleșcanu, ministru al Afacerilor Externe al României a transmis, între altele, următoarele:

3 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu: ”Propun înfrățirea Bucureștiului și Iașiului cu orașele Keysari și, respectiv, Sevas din Republica Turcia, ca formă de valorificare a resursei istorice orientată către viitor”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, i-a adresat miercuri, 2 noiembrie, o întrebare domnului viceprim-ministru Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, avansând propunerea înfrățirii municipiilor București și Iași cu orașele Kayseri (Cezareea) și, respectiv, Sivas (Sevastia) din Republica Turcia.

2 noiembrie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
”Voi vorbi în Parlamentul European despre proiectul de lege aprobat la București, privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate”

Marți, 31 octombrie, deputații au dezbătut proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 156/2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate.

1 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„Cer Ministerului Justiției dublarea posturilor din cadrul ANC, în interesul statului și al românilor care solicită redobândirea cetățeniei române”

Marți, 31 octombrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a efectuat o vizită de lucru la Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC), având ca obiectiv principal constatarea în teren a modului în care funcționează programarea online pentru depunerea dosarelor de redobândire a cetățeniei române.

1 noiembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
”Cer Guvernului României să semneze cu Guvernul Republicii Moldova un Acord privind diaspora comună a celor două state actuale ale noastre”
Marți, 31 octombrie 2017, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat o declarație politică la tribuna Camerei Deputaților, cerând Guvernului României semnarea cu Guvernul Republicii Moldova a unui Acord privind diaspora comună a celor două state.

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a declarat următoarele: [...]

31 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Solicit premierului României, ministrului Culturii și Identității Naționale și prefectului județului Bihor să intervină pentru salvarea, restaurarea și reinstalarea în municipiul Oradea a statuii lui Emanuil Gojdu

Deputatul PMP, Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, le-a adresat o întrebare scrisă premierului României Mihai Tudose, Ministrului Culturii Lucian Romașcanu și prefectului județului Bihor Ioan Mihaiu, privind salvarea, restaurarea și reinstalarea statuii lui Emanuil Gojdu în municipiul Oradea.

30 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Pregătim ateliere legislative dedicate problemelor diasporei, în decembrie 2017, la Madrid și în ianuarie 2018, la Roma

În urma ultimelor întâlniri de lucru avute cu reprezentanți ai comunității românești din Spania și Italia, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a început organizarea următoarelor două ateliere legislative dedicate problemelor diasporei, ce vor avea loc în Spania, la începutul lunii decembrie anul curent și în Italia, în ianuarie anul viitor.

26 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputat Constantin Codreanu: “Albania devine un exemplu pentru alte state balcanice în recunoașterea minorităților naționale. Aromânii pot conta pe ajutorul cultural al României”

Marți, 24 octombrie, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP Constantin Codreanu, a primit la Parlament vizita domnilor Enkelejd Collaku, președinte al Asociației Aromânilor din Albania și Sterjo Naciku, reprezentantul acestei asociații în România.

25 octombrie 2017 detalii
   DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
”Restituirea proprietăților Mitropoliei Basarabiei – prioritate a condiționărilor pentru acordarea de ajutor Chișinăului”

Marți, 24 septembrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat o declarație politică la tribuna Camerei Deputaților, cerând Guvernului Tudose și Președinției României să transforme chestiunea restituirii de către Guvernul Republicii Moldova a proprietăților Mitropoliei Basarabiei, în obiect prioritar al condiționărilor pentru acordarea de către România a ajutorului financiar către Chișinău.

24 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputat Constantin Codreanu: ”Am fost, suntem și vom rămâne alături de Mitropolia Basarabiei și întâistătătorul ei”

Marți, 24 octombrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, i-a transmis un mesaj de felicitare, cu ocazia celei de-a 71-a aniversări, Înaltpreasfințitului Părinte Petru Păduraru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor.

24 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la Comisia pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii
O comunitate românească unită poate deveni o forță imbatabilă în Italia. Vom transmite recomandări către instituții de resort ale statului român privind acțiuni concrete care să vină în sprijinul românilor noștri

În perioada 18-21 octombrie s-a desfășurat vizita la Roma a delegației Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, condusă de către deputatul PMP, domnul Constantin Codreanu, președinte al Comisiei, cu participarea vicepreședintelui Comisiei, domnul deputat Ioan Sorin Roman, a secretarului Comisiei, domnul Daniel Popescu, și a membrilor, doamna Angelica Fădor și domnul Doru Petrișor Coliu, în cadrul căreia au avut loc discuții centrate pe situația comunității românești din Italia.

23 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputat Constantin Codreanu: „Pregătim, împreună cu românii din afara granițelor, un Atelier legislativ dedicat problemelor diasporei, în decembrie anul curent”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a primit marți, 17 octombrie, o delegație a liderilor mediului asociativ românesc din Spania.

18 octombrie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită astăzi de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputat Constantin Codreanu: „Recunoașterea comunității aromâne înrudite ca minoritate națională în Albania este un moment istoric. Solidaritatea culturală a statului român înrudit este de o importanță majoră pentru viitorul fraților aromâni”

Marți, 17 octombrie 2017, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a susținut o declarație politică în plenului Camerei Deputaților privind acordarea statutului oficial de minoritate națională comunității aromâne înrudite din Albania.

17 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la presedintele Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu solicită clarificări cu privire la reînhumarea rămășițelor pământești ale militarilor români căzuți în luptele de la Stalingrad și Cotul Donului
Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, solicită domnului Mihai-Viorel FIFOR, ministru al Apărării Naționale, clarificări cu privire la reînhumarea rămășițelor pământești ale militarilor români căzuți în luptele de la Stalingrad și Cotul Donului.
16 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la presedintele Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu i-a cerut ministrului ucrainean de Externe Pavlo Klimkin predarea materiilor în limba română maternă în școlile românilor din Ucraina

Vineri, 13 octombrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a participat la o întâlnire organizată în Parlamentul României cu ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, domnul Pavlo Klimkin, și Excelența Sa domnul Oleksandr Bankov, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Ucrainei în România. Întâlnirea a avut ca temă principală de discuție noua lege a educației adoptată de statul vecin.

13 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu: ”Poporul evreu ne oferă o lecție de perseverență, solidaritate și unitate națională pentru refacerea căminului național românesc”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a primit marți, 10 octombrie, la Parlament, o delegație israeliană, condusă de domnul Yoseph Yonah, președintele Grupului parlamentar de prietenie cu România din Knesset.

11 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputat Constantin Codreanu: ”Cartea românească să circule liber între cele două maluri ale Prutului, fără filtre etnice discutabile, de sorginte sovietică!”

Miercuri, 11 octombrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat o declarație politică la tribuna Camerei Deputaților, cerând Guvernului României condiționarea oricărui ajutor acordat Guvernului Republicii Moldova cu deblocarea donațiilor de carte românească pentru bibliotecile de peste Prut și eliminarea obligațiilor de avizare și aprobare prealabilă atunci când aceste donații sunt transmise instituțional.

11 octombrie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Regretăm interpretările eronate și reflexele polemice ale Ambasadei Federației Ruse la București. Termenii Român, Moldovean, Voloh, Basarab, Basarabean nu sunt opozabili, ci complementari, ca și termenii Rus, Lipovean, Siberian, Cazac, Pomor și altele

Am constatat cu profund regret faptul că Ambasada Federației Ruse în România a difuzat vineri, 5 octombrie 2017, pe pagina sa de pe o rețea de socializare, un comunicat, intitulat ”Cu privire la procedura de stabilire a naționalității în cursul recensământului din Rusia”, prin care interpretează eronat întrebarea și rugămintea subsemnatului, formulate în cadrul întâlnirii pe care Grupul parlamentar de prietenie cu Federația Rusă a avut-o cu ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, în calitate de invitat de onoare.

10 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Constantin Codreanu: „Solicit Executivului punerea în aplicare a Hotărârii de Guvern nr. 492/2004 privind institutele culturale române restante”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, solicită Ministerului Afacerilor Externe înființarea Institutelor Culturale Române (ICR) de la Kiev, Cernăuți, Belgrad, Moscova și Atena și înființarea unora noi sau filiale în Republica Moldova (Bălți și Cahul), Serbia (Bor), Bulgaria (Sofia și Vidin) și Albania (Tirana, Corcea și Saranda).

10 octombrie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Reunificarea națiunii române, după model german, impune recunoașterea dreptului la cetățenie tuturor românilor din teritoriile naționale ocupate de URSS și tuturor persoanelor aparținând națiunii culturale române

Miercuri, 4 octombrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat o declarație politică în plenului Camerei Deputaților intitulată ”Reunificarea Germaniei, model pentru reunificarea României”.

4 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul PMP Constantin Codreanu le cere autorităților ruse renunțarea la dezbinarea românilor după apelativele folosite și solicită informații privind tratatul sovieto-polonez din 1951, de modificare pașnică a frontierei vestice a RSS Ucrainene

Miercuri, 4 octombrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a participat, ca membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Federația Rusă, la prima reuniune a Grupului din această sesiune parlamentară.

4 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu a participat la Simpozionul internațional ”Experimentul Pitești - reeducarea prin tortură”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a participat, alături de profesori universitari, publiciști, lideri ai societății civile, foști deținuți politici și foști deportați, la cea de a XVII-a ediție a Simpozionului internațional ”Experimentul Pitești - reeducarea prin tortură”.

3 octombrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Constantin Codreanu: „Salut decizia Comisiei Europene de a le cere oficial tuturor guvernelor statelor UE să aprobe integrarea totală a României și a Bulgariei în spațiul Schengen”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, salută poziția oficială luată de conducerea Comisiei Europene prin care aceasta le solicită oficial tuturor guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene să aprobe integrarea totală a României și a Bulgariei în spațiul Schengen.

28 septembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la deputații PMP Eugen Tomac și Constantin Codreanu
Deputații PMP Eugen Tomac și Constantin Codreanu au transmis o scrisoare Înaltului Comisar pentru Minorități Naționale al OSCE, referitor la noua lege a Educației adoptată de Ucraina

Joi, 28 septembrie, deputații PMP Eugen Tomac, președinte al Grupului parlamentar al Partidului Mișcarea Populară, și Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, au transmis o scrisoare Înaltului Comisar pentru Minorități Naționale al OSCE, prin care îi solicită intervenția în privința rezolvării inechităților create de Ucraina prin adoptarea noii Legi a învățământului, lege care conține prevederi ce diminuează dreptul la învățământ în limba maternă pentru persoanele aparținând minorităților naționale.

28 septembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Constantin Codreanu: „Solicit ministrului Carmen Dan schimbarea urgentă a cadrului legislativ în vederea prelungirii valabilității pașapoartelor la 10 ani”

Deputatul PMP, Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a intervenit în cadrul ședinței plenare a Camerei Deputaților referitor la proiectul de lege depus pentru completarea și modificarea art. 18 al Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.

27 septembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Constantin Codreanu: „Promulgarea Legii educației în Ucraina obligă instituirea Organizației interguvernamentale a Românofoniei”

Marți, 26 septembrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a susținut o declarație politică în plenului Camerei Deputaților privind necesitatea instituirii Organizației interguvernamentale a Românofoniei.

26 septembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputat Constantin Codreanu: ”Salut adoptarea Ordonanței de urgență a Guvernului care pune capăt dramei prin care au trecut zeci de mii de concetățeni ajunși fără voia sau vina lor «non-cetățeni» români”

Urmare a multiplelor demersuri oficiale făcute de către deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, Guvernul României a adoptat joi, 21 septembrie, o ordonanță de urgență (OUG) pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991, care rezolvă problema zecilor de mii de tineri cetățeni români care au fost tratați abuziv drept ”non-cetățeni” de către reprezentanții unor autorități române.

22 septembrie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Constantin Codreanu: „Solicit deschiderea ICR la Bălți, la Cahul și în statele cu minorități istorice românești”

Deputatul PMP, Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a susținut marți, 19 septembrie, o declarație politică în plenului Camerei Deputaților privind punerea în aplicare a Hotărârii de Guvern nr. 492/2004 privind Institutele Culturale Române de la Kiev, Cernăuți, Belgrad, Moscova și Atena și înființarea unor institute culturale românești noi sau filiale în Republica Moldova, Serbia, Bulgaria și Albania.

19 septembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Forma finală a Metodologiei privind Congresul românilor de pretutindeni urmează a fi adoptată într-o ședință reunită, organizată împreună cu senatorii din Comisia pentru românii de pretutindeni

Miercuri, 13 septembrie, a avut loc ședința Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, condusă de către președintele acesteia, deputatul PMP Constantin Codreanu, în vederea adoptării formei finale a Metodologiei privind Congresul românilor de pretutindeni.

14 septembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„Ucraina încalcă Tratatul de bază cu România și tinde să suprime învățământul de limbă română”
Miercuri, 13 septembrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a susținut o declarație politică în plenul Camerei Deputaților referitor la Articolul 7 al noii legi a Educației adoptată, la data de 5 septembrie curent, de Rada Supremă a Ucrainei, act legislativ care anunță startul procesului de lichidare treptată a învățământului în limba româna.
13 septembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Constantin Codreanu: „Cer convocarea celor două Camere reunite ale Parlamentului României pentru o poziție clară în cazul noii Legi a educației din Ucraina”

Marți, 12 septembrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a susținut o conferință de presă legată de noua Lege a educației adoptată, la 5 septembrie 2017, de către Rada Supremă a Ucrainei, lege care, prin articolul său 7, dă startul procesului de lichidare metodică și sistematică a învățământului în limba română.

12 septembrie 2017 detalii
  ANUNȚ DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP), ales în circumscripția electorală nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul și reședința în afara țării, împreună cu membri ai Comisiei vor susține marți, 12 septembrie, începând cu ora 11.00, o conferință de presă legată de recenta lege a învățământului adoptată de parlamentul ucrainean care privează minoritățile etnice din Ucraina de acces la școlarizare în limba lor maternă (sala de ședințe a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, etaj 1, corp B2).

8 septembrie 2017
   DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Lichidarea învățământului românesc din Ucraina nu va trece. Derapajele antidemocratice, asimilaționiste și antiminoritare ale Kievului trebuie curmate
Am primit cu revoltă și indignare știrea privind adoptarea de către Rada Supremă a Ucrainei a noii legi a educației care, prin articolul său 7, dă startul procesului de lichidare metodică și sistematică a învățământului preșcolar, școlar, liceal, profesional și universitar în limbile popoarelor autohtone și ale minorităților naționale din Ucraina, printre care și limba română.

Articolul 7 din Legea educației este o provocare. El are și valoare de test pentru statul de drept din Ucraina și pentru națiunea ucraineană în ansamblu. [...]

8 septembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Constantin Codreanu: „Voi vorbi în cadrul Conferinței de la Lisabona despre rolul important al diasporei în viața politică românească și despre necesitatea ca Legislativul de la București să mărească pentru 2020 numărul de parlamentari care să reprezinte comunitățile de români din afara granițelor țării”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, participă, în perioada 7-8 septembrie 2017, la Conferința de lansare a Rețelei Parlamentare privind politicile în materie de diaspora, organizată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), în colaborare cu Parlamentul lusitan, la Lisabona.

7 septembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
”Dacă guvernul nu adoptă ordonanța de urgență pentru soluționarea chestiunii zecilor de mii de cetățeni români izgoniți abuziv din cetățenia română, vom declanșa proteste antiguvernamentale”
5 septembrie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu, la Cetatea Albă: „La mulți ani, români basarabeni! La mulți ani, limba română!”

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP Constantin Codreanu, a participat duminică, 27 august, la manifestațiile dedicate Zilei Limbii Române organizate în premieră absolută la Cetatea Albă, pe litoralul basarabean al Mării Negre, de către Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor, în colaborare cu Consulatul General al României la Odesa.

28 august 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputat Constantin Codreanu: ”Instrumentele de propagandă ale Kremlinului nu trebuie acceptate în România. RTR nu este binevenit în țara noastră”

Am luat act cu îngrijorare de intenția postului rus de televiziune RTR de a intra pe piața mediatică din România, concretizată într-o cerere adresată în acest sens Consiliului Național al Audiovizualului (CNA). Faptul în sine confirmă existența unei strategii a Moscovei de expansiune mediatică în țara noastră. Cazul trebuie interpretat în contextul amenințărilor hibride la care este expusă România din partea Moscovei.

22 august 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Constantin Codreanu: "Dăm start protestelor în septembrie dacă nu este soluționată problema "minorilor non-cetățeni"!"

Duminică, 20 august 2017, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor, a participat în Parlamentul României la constituirea Alianței pentru Centenar.

21 august 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Constantin Codreanu: „Salut constituirea Federației Organizațiilor Românești din Centrul și Sud-Estul Europei”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, salută constituirea și sprijină atingerea obiectivelor Federației Organizațiilor Românești din Centrul și Sud-Estul Europei (FOR), organism înființat de reprezentanți ai organizațiilor românești din jurul granițelor și Balcani, întruniți în România, cu ocazia Universității de Vară de la Izvorul Mureșului.

17 august 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„Prutul ne unește, nu ne desparte. Reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova în vizită la frații omologi din Țara-mamă”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a sprijinit organizarea unei vizite cu impact social și cultural asupra relației bilaterale dintre România și Republica Moldova, în beneficiul românilor basarabeni.

11 august 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
”Este în interesul României să adere la Centrul European de Excelență pentru Contracararea Amenințărilor Hibride”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, i-a adresat joi, 10 august, o scrisoare ministrului Afacerilor Externe, Teodor-Viorel Meleșcanu, referindu-se la necesitatea aderării României la Centrul European de Excelență pentru Contracararea Amenințărilor Hibride.

10 august 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
”Copiii români din Căușeni și Ștefan Vodă au vizitat Parlamentul României. Tot ceea ce facem împreună se concretizează într-un sprijin sincer, constant și consecvent pentru românii din Republica Moldova și pentru realizarea celui mai important proiect național - ReUnirea!”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a sprijinit accesul miercuri, 9 august, a două grupuri de copii basarabeni care se află pentru prima dată în România, ca să poată vizita Palatul Parlamentului din București.

9 august 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
”Îi îndemn pe românii de peste hotare să transmită, până pe 15 august, observațiile, comentariile și sugestiile lor pe marginea Metodologiei privind organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni”

Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, îi îndeamnă pe românii din Diaspora, din comunitățile istorice și din Republica Moldova să transmită, până pe 15 august, observațiile, comentariile și sugestiile lor pe marginea proiectului Metodologiei privind organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni.

8 august 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputat Constantin Codreanu: ”Cerem Guvernului României să adopte o hotărâre pentru organizarea și funcționarea Muzeului Românilor de Pretutindeni”

Vineri, 4 august, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, i-a adresat o scrisoare prim-ministrului României, Mihai Tudose, cerând adoptarea unei Hotărâri de Guvern pentru organizarea și funcționarea Muzeului Românilor de Pretutindeni, inclusiv alocarea unui sediu corespunzător, așa cum cere expres Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni.

4 august 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Salut decizia Chișinăului de a-l declara pe Rogozin persona non grata. Așteptăm ca Moscova să îi retragă calitatea de reprezentant special al președinției ruse pentru negocierile în chestiunea regiunii transnistrene

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și cetățean al celor două state românești, a primit cu satisfacție decizia guvernului de la Chișinău de a-l declara pe vicepremierul Federației Ruse, persona non grata în Republica Moldova.

2 august 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Solicit sprijinul MEN în protejarea românilor de pretutindeni, mai ales a celor aflați în dificultate, cum sunt etnicii români din sudul Basarabiei care fac obiectul unor politici identitare de tip sovietic

Luni, 31 iulie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a adresat o scrisoare oficială domnului prof. univ. Liviu Marian Pop, ministrul Educației Naționale, ce face referire la încălcarea de către autoritățile universitare din Iași a drepturilor românilor din sudul Basarabiei sub pretextul discriminator al diferenței dintre limba română și așa-zisa ”limbă moldovenească”, mai exact, prin solicitarea abuzivă a unor certificate de competență lingvistică de limbă română pentru etnicii români de pretutindeni.

31 iulie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țări, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Cerem adoptarea unei ordonanțe de urgență a Guvernului pentru a pune capăt dramei prin care trec zeci de mii de concetățeni ajunși fără voia sau vina lor ”non-cetățeni” români

Luni, 24 iulie 2017, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, i-a adresat o scrisoare prim-ministrului României, Mihai Tudose, cerând adoptarea unei ordonanțe de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991, care să rezolve problema zecilor de mii de tineri cetățeni români care sunt tratați abuziv drept ”non-cetățeni” de către reprezentanții unor autorități române.

24 iulie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la presedintele Comisiei pentru românii din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputat Constantin Codreanu: „Bine ați venit acasă, în România, dragi frați basarabeni! Să ne cunoaștem Țara, să o iubim cu adevărat și să o servim cu devotament. Unirea este idealul nostru sfânt”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a primit astăzi la Parlament un numeros grup de români basarabeni care se află în România în cadrul proiectului ”Cunoaște-ți Țara!”. Acest grup este unul dintre multiplele care vizitează România. Deputatul Constantin Codreanu a facilitat accesul grupului în clădirea Parlamentului Țării.

14 iulie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
participarea la cea de-a 43-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Francofoniei- APF (Luxemburg, 8-11 iulie 2017)

În perioada 8-11 iulie 2017, la Luxemburg, a avut loc cea de-a 43-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF), dedicată temei privind: "Diversitatea lingvistică, diversitatea culturală, identități".

13 iulie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Adunarea Parlamentară a Francofoniei - un instrument internațional care trebuie utilizat pentru promovarea Proiectului de Țară al României: Reunirea cu Republica Moldova

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, participă în perioada 7-12 iulie, în calitate de membru plenipotențiar, la cea de-a 43-a sesiune a Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF), convocate la Luxemburg.

12 iulie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Constantin Codreanu: „Metodologia privind Congresul românilor de pretutindeni a fost lansată astăzi în consultare publică timp de 30 de zile”

Joi, 29 iunie 2017, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP Constantin Codreanu, a organizat ultima ședință a Comisiei din această sesiune parlamentară, în vederea aprobării formei finale a Metodologiei privind Congresul românilor de pretutindeni.

30 iunie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„Vom mări valabilitatea pașapoartelor românești de la 5 la 10 ani, ca peste tot în Europa și lumea liberă”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a depus la 28 iunie 2017, în calitate de inițiator, având susținerea a 103 deputați din toate grupurile politice parlamentare, un proiect de lege pentru completarea și modificarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Acesta vizează modificarea și completarea articolului 18 al legii.

29 iunie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Dodonii vin și pleacă, iar cooperarea militară dintre București și Chișinău rămâne

Marți, 27 iunie, parlamentarii din Camera Deputaților au dezbătut proiectul de lege privind ratificarea Protocolului de Amendare, semnat la București, la 1 decembrie 2016, a Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul militar, semnat la Chișinău, la 20 aprilie 2012, ratificat pin Legea nr.75/2013.

28 iunie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP))
Forma finală a Metodologiei privind Congresul românilor de pretutindeni va fi publicată spre consultare mâine

Marți, 27 iunie 2017, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP Constantin Codreanu, a reunit în ședință comună cele două Comisii permanente din Senat și Camera Deputaților în vederea definitivării Metodologiei privind Congresul românilor de pretutindeni.

27 iunie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru românii din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„28 iunie – moment de reflecție istorică orientată către viitor. Să reintegrăm Basarabia în spațiul ei național și politic firesc din care a fost smulsă cu forța în 1940”
Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP Constantin Codreanu, a susținut marți, 27 iunie 2017, de la tribuna Camerei Deputaților o declarație politică prilejuită de cea de-a 77-a tristă aniversare a ocupației sovietice a Basarabiei, nordului Bucovinei și ținutului Herța.
27 iunie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Constantin Codreanu (grup PMP)
La mulți ani unui tricolor românesc puternic, sprijinit la dreapta și stânga de steagurile NATO și UE

Luni, 26 iunie, de Ziua Drapelului Național, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP Constantin Codreanu, transmite un mesaj de felicitare și un îndemn la patriotism.

26 iunie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Nu interesele înguste de partid ar trebui să fie prioritare pentru reprezentanții statului român

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, participă în perioada 22-23 iunie la o serie de evenimente cu impact asupra domeniului de interes și de activitate a circumscripției electorale nr. 43, în care a fost ales, pentru cetățenii români cu domiciliul în afara țării.

23 iunie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu: „Istroromânii trebuie salvați! Înfrățirea localităților istroromâne Șușnevița și Jeiăni din Croația cu localități din România ar putea resuscita comunitatea istroromână”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a susținut marți, 20 iunie, o declarație politică în ședința de plen a Camerei Deputaților cu privire la istroromânii din Croația, o comunitate istorică de circa 1 500 de persoane aflată în cea mai mare dificultate culturală, întrucât doar aproximativ 300 dintre membrii ei mai vorbesc dialectul istoric istroromân.

20 iunie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru românii din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„Dincolo de dialogul politic excelent dintre România și Azerbaidjan, este necesară o cooperare bilaterală constantă și pregnantă în plan economic”
Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și membru al Grupului de prietenie România-Azerbaidjan, va participa la recepția organizată cu prilejul sărbătoririi zilei naționale a Republicii Azerbaidjan și împlinirii a 25 de ani de relații diplomatice între București și Baku.
19 iunie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Românii din Serbia de răsărit au nevoie de sprijinul masiv al statului român în proiecte culturale concrete și de proceduri simplificate la obținerea cetățeniei române

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu și reprezentanți ai comunității românești din Serbia au susținut miercuri, 14 iunie, o conferință de presă cu tema „Situația dramatică a românilor/vlahilor din Timoc. Ce fac autoritățile din România?”.

15 iunie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru românii din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„Congresul românilor de pretutindeni. Este necesar un sprijin sincer, constant și consecvent pentru românii noștri din afara granițelor”

Marți, 13 iunie, a avut loc ședința Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, condusă de către președintele acesteia, domnul deputat Constantin Codreanu, având ca invitați reprezentanți ai Consiliului românilor de pretutindeni: domnul Cornel Radu Loghin, vicepreședinte, domnul Bojko Stankoviæ, vicepreședinte, doamna Niculița Ghiță și domnul Mirel Prisăcaru, membri.

Subiectul principal din cadrul discuțiilor l-a constituit dezbaterea metodologiei privind Congresul românilor de pretutindeni, în vederea definitivării acesteia, astfel încât forma finală să îi avantajeze pe românii din diaspora. [...]

14 iunie 2017 detalii
  ANUNȚ DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu, va susține miercuri, 14 iunie, începând cu ora 11.00, o conferință de presă cu tema „Situația dramatică a românilor/vlahilor din Timoc. Ce fac autoritățile din România?” (sala “Spiru Haret” , nivel P).
La conferință participă reprezentanți ai asociațiilor românești din Serbia.

13 iunie 2017
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Am propus mărirea de la 5 la 10 ani a valabilității pașapoartelor românești

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP Constantin Codreanu, a semnalat în cadrul declarației politice susținute marți, 13 iunie, o problemă ce îi afectează pe toți concetățenii din afara granițelor țării și majoritatea cetățenilor români cu domiciliul în țară: valabilitatea documentele românești de călătorie în străinătate.

13 iunie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru românii din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„Protestez față de nepăsarea și disprețul cu care guvernanții statului român își tratează cetățenii”

Deputatul PMP de Diaspora, Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru românii din afara granițelor țării, a participat marți, 13 iunie, la protestul organizat in fața Guvernului României pentru eliberarea copiilor medicului român, doamna Camelia Smicală Jalaskoski, ținuți captivi de către statul finlandez.

13 iunie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Cetățenia română – instrument de protecție juridică a românilor din afara granițelor. Atelier legislativ la Chișinău.
Deputatul PMP Constantin Codreanu, ales în circumscripția electorală nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul și reședința în afara țării, urmează să organizeze duminică, 11 iunie 2017, al doilea atelier legislativ în vederea definitivării avanproiectului de modificare și completare a legii nr. 21/1991 a cetățeniei române. Atelierul va avea loc începând cu ora 10:00, în Sala cu cămin a Uniunii Scriitorilor din Moldova (strada 31 august 1989, nr. 98).
9 iunie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele delegației Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu: „Libertate pentru Maria și Mihai Smicală!”

În perioada 30 mai–1 iunie s-a desfășurat vizita la Helsinki a delegației Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, condusă de către deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei, în cadrul căreia au avut loc discuții cu autoritățile finlandeze despre modul în care este gestionat cazul Cameliei Smicală, ai cărei copii, Mihai și Maria, au fost separați de propria lor mamă și plasați în instituții diferite.

7 iunie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„Modificările aduse Legii unice a salarizării constituie un regres regretabil pe planul susținerii comunităților religioase de români din afara granițelor țării”

Deputatul PMP Constantin Codreanu a susținut miercuri, 7 iunie, în plenul Camerei Deputaților, amendamentele formulate pe marginea proiectului legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în vederea susținerii comunităților ortodoxe din țară și de peste hotare, îndeosebi ale celor aflate în mediul rural, prin sprijin material care să acopere cheltuielile ocazionate de întreținerea și repararea locașurilor de cult, de plata utilităților și a contribuțiilor aferente salariilor personalului încadrat.

7 iunie 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (PMP)
Urmare a multiplelor demersuri și solicitări pe care le-am făcut în ultimele luni, dintre care ultima formulată de la tribuna Camerei Deputaților luni, 29 mai 2017, Ministerul Justiției a binevoit să facă public proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991.
31 mai 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu: „Am obținut o primă victorie. Finlanda cedează și este de acord ca Ambasadorul României să-i poată vizita pe copii Cameliei Smicală, Maria și Mihai”

Miercuri, 31 mai, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și șef al delegației parlamentare care s-a deplasat în Finlanda, în legătură cu dramaticul caz al copiilor doctorului Camelia Smicală, a făcut primele declarații pentru presă.

31 mai 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (PMP)

Pe 28 mai, în ultima duminică a lunii, am sărbătorit Ziua Românilor de Pretutindeni. Este un prilej de reflecție și mobilizare în sprijinul românilor amenințați cu deznaționalizarea sau aflați în dificultate. Lăsând la o parte orice abordare festivistă, găsesc potrivită ocazia să trecem în revistă problematica românilor din comunitățile istorice de români.

30 mai 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„Cerem Guvernului Grindeanu o ordonanță de urgență pentru soluționarea problemei minorilor ajunși «non-cetățeni»”

Luni, 29 mai, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și cetățean al celor două state românești, a găzduit inaugurarea Grupului „Prietenii Unirii”, organizat de Platforma Unionistă „Acțiunea 2012”.

29 mai 2017 detalii
  INVITAȚIE DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP), vă invită luni, 29 mai, începând cu ora 14.00, să participați la ședința de inaugurare a grupului ,,Prietenii Unirii” care va funcționa în cadrul Parlamentului României (sala de ședințe a Comisiei, corp B2, etajul I, camera 3).

29 mai 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Ziua Romanilor de Pretutindeni sărbătorită alături de frații de peste Prut
Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a sărbătorit Ziua Românilor de Pretutindeni prin participarea la două momente simbolice în Republica Moldova, inaugurarea Troiței pentru dezrobirea Basarabiei la Nisporeni și dezvelirea bustului lui Cuza Vodă Alexandru la Ioan Cuza, Cahul.
29 mai 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Reunirea inevitabilă a celor două state românești va fi omagiul adus eroilor căzuți pentru eliberarea Basarabiei

Joi, 25 mai, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a participat, cu prilejul Zilei Eroilor Armatei Române, la un ceremonial militar, religios și artistic, precum și la depunerea de flori de la Cimitirul de onoare al ostașilor români de la Țiganca, raionul Cantemir, Republica Moldova.

26 mai 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Constantin Codreanu: „Ministerul Justiției are răgaz până la sfârșitul lunii mai. Dacă nu se schimbă nimic, îl chemăm la dialog prin portavoci”

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP Constantin Codreanu, a susținut miercuri, 24 mai, o conferință de presă în care a solicitat ministrului Justiției să soluționeze cu celeritate situația dramatică ce afectează zeci de mii de cetățeni români ajunși „non-cetățeni”.

24 mai 2017 detalii
  ANUNȚ DE PRESĂ
primit de la Grupul parlamentar al PMP

Miercuri, 24 mai, începând cu ora 10.30, deputații PMP de Diaspora Constantin Codreanu și Doru Coliu vor susține o conferință de presă (sala Grupului parlamentar, nivel 1M).

23 mai 2017
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„Ajutorul acordat Chișinăului trebuie condiționat de protejarea și cinstirea mormintelor românești de război de la răsărit de Prut”

Miercuri, 23 mai, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a susținut o declarație politică în plenul Camerei Deputaților cu privire la condiționarea ajutorului acordat de România Chișinăului, prin protejarea și cinstirea mormintelor românești de război de la răsărit de Prut.

23 mai 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la presedintele Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„Rușii-lipoveni din România au drepturi la care cei 700 000 de români din Rusia nici nu pot visa. Propaganda Kremlinului nu are trecere în România”

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP Constantin Codreanu, a luat atitudine față de declarațiile inacceptabile ale deputatului român Miron Ignat din 18 mai 2017.
22 mai 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la presedintele Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu: „Cerem reunirea copiilor Smicală cu mama lor în spiritul dreptății, egalității și justiției, al colaborării și respectului reciproc”

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP Constantin Codreanu, a fost prezent, duminică, 21 mai, la sediul Ambasadei Finlandei la București, pentru a protesta public față de modul în care este gestionat cazul Cameliei Smicală, ai cărei copii, Mihai și Maria, au fost reținuți de către autoritățile finlandeze și separați abuziv de propria lor mamă.

22 mai 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la presedintele Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„Modificarea Legii cetățeniei române trebuie să întrunească un larg consens parlamentar”
Miercuri, 17 mai 2017, deputatul Constantin Codreanu (PMP), președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a organizat la Chișinău, în Sala cu cămin a Uniunii Scriitorilor din Moldova, primul Atelier legislativ cu genericul ”Legea cetățeniei române, necesități de ajustare”. Atelierul legislativ a fost conceput ca un laborator de idei orientate spre societatea românească din țară și de peste hotare.
18 mai 2017 detalii
  ANUNȚ DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Primul atelier legislativ, ”Legea cetățeniei române, necesități de ajustare”
Deputatul PMP Constantin Codreanu, ales în circumscripția electorală nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul și reședința în afara țării, organizează miercuri, 17 mai, începând cu ora 10:00, la Chișinău, Republica Moldova, primul atelierul legislativ intitulat ”Legea cetățeniei române, necesități de ajustare”.

Primul eveniment se dorește a fi o dezbatere tehnică punctuală asupra textului Legii cetățeniei române din perspectiva necesităților de completare și modificare a acesteia și se va desfășura în Sala cu Cămin a Uniunii Scriitorilor din Moldova (strada 31 August 1989, nr. 98, Chișinău, MD-2004).

17 mai 2017
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la presedintele Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Constantin Codreanu: „Cazul președintelui Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria, Ivo Gheorghiev, ne obligă la solidaritate exemplară”

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP Constantin Codreanu, solicită diplomației române să acorde tot sprijinul, în condiții legale, liderului românilor din Bulgaria, domnul dr. Ivo Gheorghiev, împotriva căruia există numeroase acțiuni de intimidare și amenințare din partea agenților statului bulgar, cea mai recentă fiind o acuzație din partea procuraturii pentru presupuse acte de calomnie.

12 mai 2017 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Constantin Codreanu: „Confrații noștri din Balcani trebuie să știe că au în persoana României înrudite un sprijin cultural și național de nădejde”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a susținut, marți, 9 mai, o declarație politică în cadrul ședinței din plen a Camerei Deputaților cu ocazia aniversării Decretului imperial de recunoaștere a drepturilor naționale ale românilor din Balcani (meglenoromâni și aromâni).

9 mai 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Regele Ferdinand I Întregitorul revine în Basarabia vestind Reunirea

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP Constantin Codreanu, a participat, sâmbătă, 6 mai, alături de înalte oficialități, la dezvelirea bustului Majestății Sale Regele Ferdinand I al României, în satul Țepilova, comuna Ocolina, raionul Soroca, Republica Moldova.

8 mai 2017 detalii
   COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Lansez o invitație deschisă la primul atelier legislativ, ”Legea cetățeniei române, necesități de ajustare”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, ales în Circumscripția electorală nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul și reședința în afara țării, urmează să organizeze miercuri, 17 mai 2017, începând cu ora 10:00, la Chișinău, primul atelierul legislativ intitulat ”Legea cetățeniei române, necesități de ajustare”.

5 mai 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru românii din afara granițelor țării domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Cer autorităților române să se implice în rezolvarea cazului Smicală

Deputatul PMP de Diaspora, Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru românii din afara granițelor țării, a susținut miercuri, 03 mai 2017, o conferință de presă referitoare la situația medicului român, doamna Camelia Smicală Jalaskoski, condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare de către statul finlandez pentru că se luptă să își recupereze copiii.

4 mai 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Viitorii studenți basarabeni se vor putea înscrie online la Universitățile din România

În cadrul ultimei ședințe din aprilie a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a fost dezbătut Proiectul metodologiei de școlarizare a românilor de pretutindeni în învățământul superior de stat și particular acreditat în România, începând cu anul universitar 2017-2018, astfel încât metodologia finală să fie cât mai avantajoasă pentru tinerii din afara granițelor țării.
3 mai 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„Solicităm trecerea Muzeului Românilor de Pretutindeni sub autoritatea Camerei Deputaților și organizarea lui în Palatul Parlamentului”

Miercuri, 3 mai 2017, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a susținut o declarație politică în cadrul ședinței din plen a Camerei Deputaților referitor la punerea în aplicare a prevederilor legale despre Muzeul Românilor de Pretutindeni.

3 mai 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Am mai pus o piatră la temelia ReUnirii

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a participat recent la o serie de evenimente cu impact cultural și economic asupra relației bilaterale dintre România și Republica Moldova, în beneficiul românilor de pe ambele maluri ale Prutului.

2 mai 2017 detalii
  ANUNȚ DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, și deputatul Doru-Petrișor Coliu, membru al comisiei, vor susține miercuri, 3 mai, începând cu ora 14:00, o conferință de presă (sala “Spiru Haret”, nivel P).

Tema acesteia o reprezintă situația medicului român, doamna Camelia Smicală Jalaskoski, condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare de către statul finlandez pentru că se luptă să își recupereze copiii.

2 mai 2017
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Basarabia e România! Reunirea depinde de noi!

Vineri, 28 aprilie 2017, deputatul Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a participat, alături de vicepreședintele Camerei Deputaților, domnul Florin Iordache, la un eveniment organizat cu prilejul vizitei delegației președinților și vicepreședinților raioanelor din Republica Moldova, care fac parte din Euroregiunea Siret-Prut-Nistru.

28 aprilie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„Înfrățirile administrative reprezintă o resursă importantă pentru dezvoltarea relațiilor dintre noi și comunitățile de români din afara granițelor țării"

Urmare a interpelării deputatului Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul Teodor-Viorel Meleșcanu, ministru al Afacerilor Externe al României, a prezentat situația actuală a unităților administrative de nivel I și II din România înfrățite cu unități administrative din statele în care există comunități românești, respectiv din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Albania, Grecia, Croația și Republica Macedonia.

27 aprilie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Metodologia pentru școlarizarea românilor de pretutindeni 2017-2018 trebuie să prevadă atragerea cât mai multor studenți în România

Marți, 25 aprilie, a avut loc ședința Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, condusă de către președintele acesteia, domnul deputat Constantin Codreanu, având ca invitați reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, respectiv domnul Liviu Gabriel Ispas, secretar de stat, doamna Luminița Matei, Director General – Direcția Generală Relații Internaționale și Afaceri Europene, și reprezentanți ai Ligii Studenților din Iași.

26 aprilie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
“Cerem autorităților bulgare să-i aplice, prin reciprocitate, un tratament euroconform minorității naționale române aflate în dificultate și amenințate cu asimilarea completă”

Miercuri, 26 aprilie, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu, a avut o întrevedere oficială cu domnul Ivo Gheorghiev, președintele Uniunii Etnicilor Români AVE din Bulgaria. În cadrul discuției cei doi au trecut în revistă întreaga gamă de probleme pe care le întâmpină minoritatea națională română din Bulgaria, confruntată cu riscul asimilării complete.

26 aprilie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu obține o primă victorie în Dosarul „Cetățenia română”

Luni, 24 aprilie 2017, deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a primit, în cadrul ședinței în plen a Camerei Deputaților, răspunsul la interpelarea adresată ministrului Justiției, Tudorel Toader, referitor la motivul tergiversării transmiterii punctului de vedere ce conține o propunere de modificare și completare a Legii nr. 21/1991 a cetățeniei române, întocmit de către Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC).

25 aprilie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Activitatea biroului consular de la Ungheni, în centrul discuției dintre deputatul Constantin Codreanu și ministrul Teodor Meleșcanu

Luni, 24 aprilie 2017, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu, a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe, domnul Teodor-Viorel Meleșcanu, la sediul ministerului, desfășurată într-o atmosferă deosebit de constructivă.

24 aprilie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Românii din Harghita și Covasna, „Uitați în inima României”

Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a participat joi, 21 aprilie , la evenimentul de lansare a volumului intitulat „Uitați în inima României”, semnat de către jurnalistul Dan Tanasă.

Printre invitații evenimentului s-au numărat membrii asociației Neamunit, profesori universitari, avocați, politicieni și jurnaliști implicați în protejarea drepturilor etnicilor minoritari români din Ardeal. [...]

21 aprilie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Ministrul Justiției se spală pe mâini în Dosarul „cetățenia română”

Miercuri, 19 aprilie 2017, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu, a avut o întrevedere cu ministrul Justiției, domnul Tudorel Toader, în cadrul căreia subiectul principal de discuție a fost problema cetățenilor români care nu-și pot preschimba actele de identitate din cauza unor probleme birocratice.

19 aprilie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu luptă pentru drepturile românilor din Diaspora

Marți, 11 aprilie 2017, deputatul Constantin Codreanu (PMP), președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a înaintat Biroului permanent al Camerei Deputaților o propunere legislativă privind unele măsuri de cotizare retroactivă în sistemul public de pensii.

11 aprilie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Interdicția deputatului Constantin Codreanu de a intra pe teritoriul ucrainean, discutată la ambasada Ucrainei în România

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu, a avut o întrevedere luni, 10 aprilie 2017, la Ambasada Ucrainei de la București, cu domnul Yevhen Levytskyi, însărcinat cu afaceri ad interim al Ucrainei în România.

11 aprilie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Problemele comunităților de români din afara granițelor țării în centrul discuțiilor cu reprezentanții Patriarhiei Române

Domnul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a avut vineri, 7 aprilie, la sediul Parlamentului României, o întrevedere cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, vicar patriarhal și secretar al Sfântului Sinod al Patriarhiei Române, și părintele Michael Tița, consilier patriarhal, coordonator responsabil al Sectorului Comunități Bisericești Externe.

7 aprilie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„Instituțiile statului român nu uită de românii din Serbia”

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu, vicepreședintele Comisiei, domnul deputat Matei Dobrovie și reprezentanți ai comunității românești din Serbia au susținut marți, 4 aprilie 2017, o conferință de presă cu tema „Românii din Serbia față în față cu instituțiile statului român”.

La începutul lunii februarie, parlamentarul român, domnul deputat Constantin Codreanu a condus delegația Comisiei care a efectuat o vizită de lucru în Republica Serbia, lansând liderilor comunității istorice românești de pe teritoriul vecin o invitație în Parlamentul României. [...]

5 aprilie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu a participat la evenimente de comemorare a românilor masacrați la Fântâna Albă

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu, s-a deplasat sâmbătă, 1 aprilie, la Fântâna Albă ca să aducă un omagiu martirilor căzuți în 1941 și, respectiv, duminică, 2 aprilie, la Mănăstirea Putna, acolo unde a avut loc un serviciu divin în memoria celor 3.000 de români.

3 aprilie 2017 detalii
  ANUNȚ DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu
Președinte Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu, vicepreședintele Comisiei, domnul deputat Matei Dobrovie și 5 reprezentanți ai comunității românești din Serbia, vor susține marți, 04 aprilie, începând cu ora 14:00, o conferință de presă cu tema „Românii din Serbia față în față cu instituțiile statului român” ( sala “Spiru Haret”, nivel P).
3 aprilie 2017
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu condamnă falsificarea rezultatelor recensământului din Republica Moldova

Deputatul PMP Constantin Codreanu a participat vineri, 31 martie, la o conferință de presă cu tema „Falsificarea datelor recensământului”, în contextul anunțării rezultatelor Recensământului populației desfășurat, în 2014, în Republica Moldova. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, doar 7 % din populația R.Moldova se declară români și 23 % vorbesc limba română.

31 martie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu la „Primăvara culturală la Sfântu Gheorghe”

Deputatul PMP, domnul Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a participat marți, 28 martie, alături de profesori universitari, înalte fețe bisericești și tineri reprezentanți ai Mișcării Unioniste la evenimentul „Primăvara culturală la Sfântu Gheorghe”.

29 martie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
ReUnirea – singurul proiect de țară al României

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și cetățean al celor două state românești, a participat, luni, 27 martie, în calitate de invitat și, ulterior, gazdă, în cadrul a două evenimente importante organizate în Parlamentul României cu ocazia sărbătoririi celor 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

28 martie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
„Azi și pururea, trăiască România Mare!"

Duminică, 26 martie 2017, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și cetățean al celor două state românești, a participat alături de înalte fețe bisericești la o acțiune organizată în Chișinău, Republica Moldova, cu ocazia sărbătoririi celor 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

27 martie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Oficialii din cele două state românești discută cu privire la necesitatea apropierii celor două maluri ale Prutului Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, s-a întâlnit joi, 23 martie 2017, cu oficiali ai celui de-al doilea stat românesc, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, domnul Iurie Chirinciuc și ministrul Tineretului și Sportului, domnul Victor Zubcu, în vederea realizării unei analize a stadiului actual și a perspectivelor relațiilor bilaterale.
24 martie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Codreanu: „Vom aborda cazul „Smicală” diplomatic, ferm și transparent”

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a avut o întrevedere, miercuri, 22 martie 2017, cu președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), doamna Gabriela Coman și cu doamna Cuculaș Cristina Mirela, Șef serviciu – Serviciul Strategii, Programe, tema principală de discuție fiind cazul Cameliei Smicală (Jalaskoski).

23 martie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru românii din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputați ai Parlamentului României în Republica Moldova, cu ocazia Zilei Unirii

În perioada 24-25 martie, câțiva deputați PMP se vor afla în Republica Moldova, cu ocazia Zilei Unirii Basarabiei cu România. Delegația oficială formată din deputați ai Parlamentului României va fi condusă de liderul Grupului parlamentar al PMP, deputatul Eugen Tomac, și președintele Comisiei pentru românii din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu.

22 martie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ

Președintele Delegației Parlamentului României la Adunarea parlamentară a Francofoniei, domnul Nicolae Bănicioiu, și membri ai Delegației, doamna deputat Cristina Iurișniți și domnul deputat Constantin Codreanu,au participat, în data de 20 martie 2017, cu prilejul Zilei Internaționale a Francofoniei, la Seara Francofoniei, care a fost organizată la Teatrul Național I.L. Caragiale, de către Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Primăria Municipiului București și Ministerul Culturii și Identității Naționale.

21 martie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu: „Apartenența României la spațiul francofon este un atu pe care trebuie să îl fructificăm”

Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a participat astăzi, 20 martie 2017, cu prilejul Zilei Internaționale a Francofoniei, la ceremonia de inaugurare a bustului lui Léopold Sédar Senghor, inițiatorul mișcării francofone.

20 martie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării
Vizita în Serbia - Comisia pentru românii din afara granițelor transmite recomandări către MpRP

Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor a Camera Deputaților a transmis miercuri, 15 martie, ministrului pentru Românii de Pretutindeni, un set de 18 recomandări și posibile soluții pentru principalele problemele ale minorității române din Serbia, în urma vizitei efectuate în perioada 22-24 februarie a.c..

15 martie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Modificarea Legii cetățeniei române, suplimentarea personalului ANC și reînființarea birourilor ei teritoriale

Miercuri, 15 martie 2017, domnul deputat Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor, a avut o întrevedere cu domnul Andrei Tinu, președinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC). În cadrul acesteia, cei doi oficiali au trecut în revistă problematica legată de legislația în domeniu și procedurile de redobândire sau acordare a cetățeniei române.

15 martie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
ReUnirea tot mai aproape - vot istoric în Parlamentul României

Marți, 14 martie 2017, parlamentarii din Camera Deputaților au dezbătut proiectul de lege privind declararea zilei de 27 martie - Ziua Unirii Basarabiei cu România - ca zi de sărbătoare națională.

14 martie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Partidul Mișcarea Populară, singura formațiune politică din România care luptă pentru drepturile românilor de pretutindeni

Marți, 7 martie 2017, Grupul parlamentar al Partidului Mișcarea Populară a votat pentru modificarea Legii nr. 321/2006 privind regimul acordării finanțărilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau acțiunile privind sprijinirea activității românilor de pretutindeni și a organizațiilor reprezentative ale acestora, precum și a modului de repartizare și de utilizare a sumei prevăzute în bugetul Ministerului Afacerilor Externe pentru această activitate.

7 martie 2017 detalii
  ANUNȚ DE PRESĂ

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP), vicepreședintele Comisiei, domnul deputat Matei-Adrian Dobrovie (Grup USR) și domnul deputat Sebastian Radu (Grup PSD), secretar al Comisiei, vor susține joi, 2 martie, începând cu ora 14.00, o conferință de presă (sala “Spiru Haret”, nivel P).

1 martie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu
Românii din Diaspora excluși de la posibilitatea de a-și plăti contribuțiile în țară

În luna februarie a anului curent, deputatul Constantin Codreanu (PMP), președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a adresat doamnei Lia-Olguța Vasilescu, Ministrul Muncii și Justiției Sociale, o întrebare cu referire la Legea nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii. Această întrebare se referă la situația gravă în care se află românii din diaspora, de a nu-și putea plăti contribuțiile la pensii în țară.

1 martie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP), de la vicepreședintele Matei Dobrovie (USR), de la secretarul Sebastian Radu (PSD) și de la Marilen Pirtea (PNL)
Vizita de lucru în Republica Serbia a delegației Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

În perioada 22-24 februarie 2017, o delegație a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților, a efectuat o vizită de lucru în Republica Serbia. Parlamentarii români au avut întâlniri cu reprezentanți ai comunităților de români din Serbia, din Voivodina și Timoc, dar și cu autorități de la Belgrad.

27 februarie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Suntem obligați să apărăm drepturile cetățenilor români

Deputatul Constantin Codreanu readuce cazul Smicală pe agenda publică și în Parlamentul României. Astfel, în cadrul ședinței Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, marți, 21 februarie, a fost abordat acest subiect considerat de parlamentari drept o dramă și un abuz fără precedent. Este vorba de cazul doamnei Camelia Smicală, medic din Piatra Neamț, căreia i-au fost luați copiii de către autoritățile finlandeze și duși într-un centru de plasament.

22 februarie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
PSD, ALDE și UDMR își bat joc de românii din Diaspora

Luni, 20 februarie 2017, grupurile parlamentare ale PSD, ALDE și UDMR din Camera Deputaților au votat împotriva unei propuneri legislative ce prevedea mărirea numărului de parlamentari care să reprezinte Diaspora. Astfel, actuala coaliție de guvernare, sprijinită de UDMR, s-a opus creșterii numărului de deputați de la 4 la 12 și a numărului de senatori de la 2 la 6, în Circumscripția electorală 43 pentru cetățenii români cu domiciliul în afara țării.

21 februarie 2017 detalii
  ANUNȚ DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)

Marți, 21 februarie 2017, ora 10.00, va avea loc ședința Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării. Pe ordinea de zi se regăsește întâlnirea membrilor Comisiei cu Excelența Sa, doamna Paivi Pohjanheimo, ambasador al Republicii Finlanda la București și doamnele Anne MŽRabet, Adjunct al Șefului de Misiune și Tuijamari Pahl – consul – cu privire la cazul doamnei Camelia Jalaskoski (Smicală). Ședința Comisiei se va desfășura la sala 3, corp B2, etaj 1.

21 februarie 2017
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu - autorul singurului amendament al Opoziției avizat pozitiv în plenul reunit al Parlamentului României

Deputatul Constantin Codreanu, a susținut, astăzi, 7 februarie 2017, un amendament adus la bugetul alocat pe anul 2017 Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, referitor la sprijinirea programelor culturale dedicate românilor din Diaspora și Republica Moldova, care a fost votat în unanimitate și este singurul amendament al opoziției avizat în plenul reunit al Parlamentului României.

7 februarie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Deputatul Constantin Codreanu a depus o serie de amendamente la proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2017

Deputatul Constantin Codreanu a depus, joi, 2 februarie 2017, un număr de 14 amendamente la proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2017. Majoritatea amendamentelor vizează proiecte destinate Ministerului Afacerilor Externe, întrucât apărarea drepturilor, libertăților și demnității românilor de pretutindeni reprezintă o prioritate majoră pentru parlamentarul Constantin Codreanu.

3 februarie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Întrevederea Președintelui Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, cu ambasadorul R. Moldova în România, Excelența Sa Mihai Gribincea

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a avut, miercuri, 1 februarie 2017, o întrevedere cu ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în România, Excelența Sa Mihai Gribincea.

1 februarie 2017 detalii
  DECLARATIE DE PRESĂ
declarație de presă primită de la domnii deputați Constantin Codreanu (Grup PMP) și Matei-Adrian Dobrovie (Grup USR)
Deputații Constantin Codreanu și Matei Dobrovie condamnă gravele încălcări ale libertății presei din Republica Moldova

Jurnaliștii de la Centrul de Investigații Jurnalistice și Ziarul de Gardă din Republica Moldova sunt insultați și hărțuiți de autorități pentru că îndrăznesc să scrie despre averile nejustificate ale unor demnitari și funcționari publici.

^ [...]

31 ianuarie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Constantin Codreanu la Gala Premiilor de Excelență pentru românii din comunitățile istorice

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a participat, luni, 30 ianuarie 2017, la Gala Premiilor de Excelență pentru românii din comunitățile istorice.

31 ianuarie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Dosarul „cetățenia română” pe ordinea de zi a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării
Miercuri, 25 ianuarie 2017, s-a desfășurat ședința Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, în cadrul căreia subiectul principal pe ordinea de zi a fost problema cetățenilor români din R. Moldova care nu-și pot preschimba actele de identitate din cauza unor probleme birocratice.

Inițiativa îi aparține președintelui Comisiei, deputatului Constantin Codreanu, care a declarat că dosarul „cetățeniei române” reprezintă una dintre prioritățile fixate la începutul anului 2017, pentru care va pleda până la rezolvarea acestei probleme. [...]

26 ianuarie 2017 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Întrevederea Președintelui Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, cu ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță

La sfârșitul săptămânii trecute, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a avut o întrevedere cu ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova, Excelența Sa, Daniel Ioniță.

25 ianuarie 2017 detalii
 

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 15 decembrie 2017, 14:11
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro