Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
eva.csep@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Éva-Andrea Csép > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Comisia pentru politică externă

Marți, 31 octombrie 2017, a avut loc întrevederea doamnei deputat Biró Rozália-Ibolya, președinte al Comisiei pentru politică externă, cu doamna Alanna Armitage, Director Regional pentru Europa de Est și Asia Centrală al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), la solicitarea Institutului Est European de Sănătate a Reproducerii. Întrevederea a avut loc la inițiativa doamnei deputat Csép Eva Andrea, membră a Comisiei pentru egalitate de șanse între femei și bărbați.

Având în vedere domeniile de mandat ale UNFPA – sănătatea reproducerii, violența bazată pe gen și violența domestică, populația și dezvoltarea, la această întâlnire au participat, de asemenea, și doamna deputat Oana-Mioara Bîzgan-Gayral, președinte al Comisiei pentru egalitate de șanse între femei și bărbați, doamna deputat Csép Eva Andrea, membră a Comisiei pentru egalitate de șanse între femei și bărbați, domnul deputat Vasile Florin Stamatian, vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate, domnul senator Adrian Wiener, președinte al Comisiei pentru egalitate de șanse, domnul senator László Attila, președinte al Comisiei pentru sănătate publică, doamna senator Cristina-Mariana Stocheci, membră a Subcomisiei pentru dezvoltare și populație.
Doamna Armitage a prezentat istoricul relației de cooperare excelentă pe care UNFPA a derulat-o pe parcursul a 15 ani cu Guvernul și Parlamentul României, cu societatea civilă și mediul academic din țara noastră. Pornind de la aceste rezultate deosebit de valoroase, UNFPA dorește să promoveze expertiza românească în regiune, precum și capacitatea României de exportator de know-how și donator emergent. Prin această cooperare instituționalizată, România poate să exporte expertiza și experiența acumulată, bunele practici dezvoltate de instituțiile și experții săi, în cele trei arii de mandat al UNFPA, mărindu-și astfel prestigiul și vizibilitatea.
De asemenea, au fost prezentate și rezultatele foarte bune materializate în bune practici și asistență oferite altor state de către Institutului Est European de Sănătate a Reproducerii, singurul partener regional strategic al UNFPA din România.
Membrii Parlamentului prezenți la întrevedere au apreciat ca fiind deosebit de utilă și în beneficiul ambelor părți întărirea cooperării dintre cele două instituții.
Pornind de la obiectivele de dezvoltare durabilă ale Agendei 2030 a ONU, s-au identificat modalitățile practice în care colaborarea este necesară în vederea soluționării problemelor multiple înregistrate în societatea românească: mortalitatea infantilă, demografie scăzută, populație îmbătrânită, migrație, natalitatea mare în rândul minorelor, violența domestică, lipsa educației sexuale în școli.
Doamna Armitage a subliniat că UNFPA este deschisă pentru a aborda împreună toate provocările cu care România se confruntă.
Doamna președinte Biró a subliniat că România are nevoie de o strategie pentru 10-15 ani care să cuprindă politici de reproducere, politici demografice, politici privind egalitatea de gen, politici pentru prevenirea și eliminarea violenței împotriva femeilor, politici anti-aging, politici de educație în școli, etc., toate acestea fiind necesare pentru schimbarea și îmbunătățirea statisticilor îngrijorătoare actuale.
De asemenea, este prioritară modificarea cadrului legislativ, cu scopul de a poziționa în centrul acestuia prevenția și educația.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 20 noiembrie 2018, 13:50
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro