Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Grigore Crăciunescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Grigore Crăciunescu (Grup PNL)

La Senat a fost depusă, în data de 17 martie, o propunere legislativă pentru condamnarea totalitarismului comunist și pentru cultivarea memoriei naționale antitotalitare. În acest proiect, la art. 5, se propune construirea “Monumentului național al victimelor totalitarismului comunist” ca un simbol al luptei anticomuniste care va fi amplasat în centrul Pieții Universității, din București.

Această propunere este firească și are rolul de a cinsti memoria tuturor celor care au suferit în închisorile comuniste și care au murit la revoluția din 1989. Totodată, condamnarea totalitarismului si cultivarea memoriei naționale antitotalitare, reprezintă un deziderat legitim al societății românești după jumătate de secol de regim comunist.
Consider, însă, că precizarea detaliilor acestui monument, referitoare la înălțime și la materialul din care să fie construit – respectiv 25-30 m și oțel inoxidabil -, excede competențelor inițiatorului și forului legislativ. Un proiect de o astfel de anvergură trebuie realizat de specialiști – arhitecți, sculptori - prin scoaterea la concurs, într-o acțiune organizată de Ministerul Culturii.
Trebuie menționat, de asemenea, că nu există un aviz de la Ministerul Culturii, ci numai de la Comisia de cultură și media a Senatului, fapt ce arată că nu s-a cerut punctul de vedere a ministerului, respectiv al Guvernului.
Propunerea legislativă a trecut de plenul Senatului urmând să intre în dezbaterea Camerei Deputaților care este forul decizional. Pe această cale, îmi exprim speranța ca acest proiect să nu treacă în Camera Deputaților în forma în care a fost votat la Senat, pentru că, în actuala formă, am da curs instalării unui kitsch în centrul istoric al Bucureștiului, iar orașul ar avea mult de suferit din punct de vedere arhitectural.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 17 mai 2022, 23:41
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro