Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Grigore Crăciunescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Grupul parlamentar al PNL
Domnii deputați Grigore Crăciunescu și Mircea Dolha au transmis o scrisoare doamnei Comisar European Viviane Reding

Domnii deputați Grigore Crăciunescu și Mircea Dolha au susținut astăzi, 12 iunie, la Camera Deputaților, o conferință de presă în care au prezentat scrisoarea pe care cei doi parlamentari au transmis-o doamnei Viviane Reding, Comisar European pentru Justiție, Drepturi Fundamentale și Cetățenie. Conținutul integral al scrisorii îl găsiți mai jos.

Către
Doamna Viviane Reding,
Comisarul European pentru Justiție, Drepturi Fundamentale și Cetățenie

Vă scriu inițiatorii amendamentului la Constituția României, despre care v-a informat - în mod aproximativ și cu interpretări personale - europarlamentarul Elena Băsescu. Pe principiul "audiatur et altera pars", vă rugăm să aveți bunăvoința de a parcurge și informațile de față, care vin din sursă directă.

Formularea exactă a amendamentului propus este :"Cu excepția minorităților care au rădăcini comune atestate științific cu românii, nicio altă minoritate nu poate folosi în titulatura ei oficială termenul de român, derivate ale acestuia sau sonorități asemănătoare care pot crea confuzie, inducând o falsă origine română". După cum lesne se poate observa din formulare, nu există nicio trimitere expresă la minoritatea romă, scopul amendamentului fiind definirea exactă a rădăcinilor și identității poporului român, care să devină astfel clare și pentru cei mai puțin familiarizați cu istoria noastră. Practic, inițiativa se circumscrie valorilor europene statuate, conform cărora tocmai identitatea fiecărei națiuni din Uniunea Europeană dă valoare acestei uniuni. Și ca atare, fiecare națiune are dreptul la păstrarea identității proprii.
Dacă, pe cale de consecință, minoritatea romă ar trebui să opteze pentru o altă denumire oficială, acest lucru nu ridică niciun semn de întrebare privind toleranța etnică în România și nu are nicio tangență cu vreo formă de discriminare - cum eronat susține europarlamentarul Elena Băsescu. Ca buni cunoscători ai realităților românești, vă informăm că marea masă a minorității rome nu a adoptat noua denumire - care este utilizată mai mult de liderii ei -, preferând, cu nedisimulată mândrie, vechea titulatură de "țigan". Menționăm că invocatele conotații negative din limba română ale termenului de "țigan" nu sunt mai profunde decât în cazul altor minorități. Vă oferim doar un exemplu. Noi avem consemnate în dicționarele lingvistice expresii cu conotații legate de etnicii turci, care sunt la fel de negative ca în cazul termenului "țigan". A fi turc (sau ca turcul) = a fi foarte încăpățânat, a nu vrea să înțeleagă, a nu ține seama de nimic; Doar nu dau (sau vin) turcii, pentru a defini o grabă neîntemeiată; Cum e turcul și pistolul = cum e omul, așa sunt și faptele lui, prietenii lui; Turcul plătește, se spune despre cineva care este silit să plătească, vrând-nevrând, paguba sau cheltuiala făcută de alții ("Dicționarul Explicativ al Limbii Române"). Dar această situație nu deranjează deloc minoritatea turcă și bunele ei relații cu majoritatea.
Așa cum au constatat și rapoartele UE, România este un exemplu de urmat în ceea ce privește tratamentul minoriotăților, niciuna (inclusiv cea romă) nefiind discriminată altfel decât pozitiv, în sensul facilitării păstrării identității, originii, culturii, limbii și tradițiilor. Un aspect la care, în mod evident, are dreptul și majoritatea. În aceste condiții, acuzațiile de "fascist" la adresa amendamentului nostru formulate de europarlamentarul Elena Băsescu reprezintă doar exagerări nefondate. Elocventă în acest sens este și recenta declarație a europarlamentareului Ines Ayala Sender, referitoare la pozițiile pe care doamna Elena Băsescu le adoptă în Parlamentul European. Fiind spaniolă, doamna Ines Ayala Sender nu poate fi acuzată de subiectivism.
Vă asigurăm că Parlamentul și Guvernul României vor continua măsurile care să faciliteze păstrarea identității, originii, culturii, limbii și tradițiilor minorităților din România și integrarea acestora în societatea românească.
Având credința că și domnia voastră sunteți de acord cu faptul că fiecare popor are dreptul să-și cunoască exact - și să-și promoveze - originile și să fie mândru de ele, avem convingerea că veți lua în calcul buna intenție și onestitatea amendamentului pe care l-am propus. Vă stăm la dispoziție cu orice alte informații pe care le-ați considera necesare.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 24 mai 2022, 12:45
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro