primit de la Grupul parlamentar al PNL
Deputatul PNL Grigore Crăciunescu a depus un proiect legislativ pentru completarea stemei naționale cu coroana României

Deputatul liberal Grigore Crăciunescu a înaintat astăzi, 26 iunie a.c., Biroului Permanent al Camerei Deputaților o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 102 din 21 septembrie 1992 privind stema și sigiliul statului.

"Drapelul, stema țării și Constituția sunt elemente de bază ale oricărui stat suveran, național și independent. Dacă Legea fundamentală a unui stat, Constituția, se modifică în funcție de anumite evoluții socio-politice, drapelul și stema sunt simbolurile care trebuie să rămână mereu prezente, ca o confirmare a continuității acelui popor", a declarat deputatul în deschiderea expunerii de motive pentru completarea stemei naționale.
Parlamentarul PNL consideră să prezența coroanei de oțel pe stema României va sublinia independența statului nostru. "Ideea de independență e subliniată cel mai bine de elementele stemei de pe steagul din perioada în care s-a obținut oficial independența României (1877). Pe de altă parte, e firesc să ne asumăm trecutul așa cum a fost el. De aceea, propun completarea stemei cu coroana de oțel a României, care să fie plasată pe capul acvilei pentru a sublinia ideea de INDEPENDENȚĂ a statului român și a perioadei în care aceasta a fost obținută, ca reper de însemnătate crucială pentru statul român. În contextul globalizării, noțiunea de independență trebuie promovată pe orice cale, inclusiv în simbolurile naționale", mai arată deputatul Grigore Crăciunescu.
Parlamentarul PNL subliniază și simbolistica acestui însemn pentru trecutul poporului român. "Coroana de oțel de pe Acvila României din stema Regatului Român, turnată din oțelul unui tun turcesc capturat în războiul din 1877, pe lângă morala și tradiția creștină, simbolizează, așa cum am precizat la începutul expunerii, caracterul național, suveranitatea și independența, obținută prin jertfa și lupta poporului român", consideră deputatul liberal.
În documentul ce a fost înaintat Biroului Permanent al Camerei Deputaților, parlamentarul Grigore Crăciunescu explică impactul și simbolistica stemei naționale completate cu coroana princiară a României. "Odată cu instaurarea regimului comunist, stema țării suferă modificări radicale, având influențe ale simbolisticii statelor socialiste aflate sub controlul sovietic.
În anul 1991, Comisia de Heraldică a Academiei Române a propus refacerea vechii steme din 1921 fără însemnele regalității, cât mai neutră din punct de vedere politic. Academicianul Dan Berindei menționa faptul că mai multe țări care au ca formă de stat republica (Rusia, Ungaria, Polonia, Cehia, Bulgaria, Cehia, Serbia, Georgia) au păstrat coroanele în compoziția stemelor lor.
Constatăm faptul că, deși sunt republici, țările din spațiul de influență sovietică și-au reîncoronat stemele.
Dacă vrem să rupem odată și pentru totdeauna cu trecutul comunist trebuie să începem prin reconsiderarea simbolurilor naționale: drapel și stemă.
Întrucât, în acest moment se dezbate revizuirea Constituției și, în același timp, se consideră că este necesar ca stema țării să fie aplicată pe drapel, este necesar ca aceasta, adică stema, să fie completată cu toate elemente heraldice care sunt specifice tradiției poporului român.
A sosit momentul să reîncoronăm acvila de pe stema României, ca act reparatoriu în fața istoriei!", își încheie parlamentarul PNL expunerea de motive atașată propunerii sale legislative.