Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Marian-Gheorghe Cucșa > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională
O delegație a Parlamentului României, formată din doamna deputat Oana-Consuela Florea și domnii deputați Marian-Gheorghe Cucșa și Corneliu-Mugurel Cozmanciuc, a participat, în perioada 18-19 martie a.c., la cea de-a doua reuniune a Grupului mixt de control parlamentar specializat al EUROPOL, care s-a desfășurat la Sofia în cadrul dimensiunii parlamentare a președinției bulgare a Consiliului Uniunii Europene.

Lucrările acestei reuniuni au avut ca principal obiectiv adoptarea Regulamentului de procedură al Grupului mixt de control parlamentar. Doamna deputat Florea a intervenit pentru a prezenta poziția Parlamentului României în acest dosar, susținând amendamente menite să întărească statutul parlamentelor naționale în procesul decizional al Grupului mixt de control parlamentar.
Discuțiile au fost ulterior focalizate asupra activității Agenției EUROPOL (Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Aplicare a Legii), directorul executiv Rob Wainwright prezentând obiectivele principale incluse în proiectul programului multianual 2019-2021. Ele definesc dezideratul acestei agenții a Uniunii Europene de a deveni o platformă de informații în ceea ce privește criminalitatea la nivel UE, dar și cel mai eficient furnizor de sprijin operațional și cunoștințe pentru investigațiile statelor membre.
În context, a fost dezbătută cooperarea cu Balcanii de Vest, zonă de proveniență pentru multe persoane radicalizate, militanți care au luptat sub steagul Statului Islamic și care la revenirea în statele de origine pot reprezenta o amenințare la adresa securității europene.
De asemenea, prezența doamnei Mariya Gabriel, comisar european pentru economia și societatea digitale, și a domnului Julian King, comisar european pentru uniunea securității, a permis discuții aprofundate pe teme din spectrul securitar, completând dezbaterea terorismului și a crimei organizate cu o dimensiune cibernetică.
Delegația salută consensul celor peste o sută de membri ai parlamentelor naționale și ai Parlamentului European, exprimat pentru adoptarea Regulamentului de procedură al Grupului mixt de control parlamentar, într-o formă ce include poziția Parlamentului României și felicită organizatorii pentru o reuniune de succes.
România va deține în primul semestru al anului viitor președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, iar, în acest cadru, Parlamentul României va coprezida, alături de Parlamentul European, prin președintele Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), cea de-a patra reuniune a Grupului mixt de control parlamentar al EUROPOL.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 30 septembrie 2022, 0:42
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro