Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
ringo.damureanu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Ringo Dămureanu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Ringo Dămureanu (Grupul parlamentar AUR)
Eminescu există și pentru românii din Kazahstan

Grupul parlamentar AUR, prin deputații George Simion și Ringo Dămureanu, alături de senatorul Claudiu Târziu, au adresat un mesaj de felicitare și de susținere tuturor celor prezenți la ceremonia de dezvelire a bustului poetului național Mihai Eminescu, în Piața București din orașul Nur-Sultan, capitala Kazahstanului.

Reprezentanții AUR au menționat în mesajul lor importanța schimburilor culturale și economice dintre cele două țări, dar și eforturile pe care Societatea Culturală Română „Dacia” a românilor din Kazahstan le face pentru păstrarea identității naționale a minorității românești care trăiește în această țară din Asia Centrală.
„O veste bună pentru noi toți, pentru cultura kazahă, dar și pentru zecile de mii de români care trăiesc în Kazahstan este aceea că o parte din lucrările poetului nostru național vor fi traduse și în limba kazahă și vor fi publicate în Kazahstan (...)” au precizat în mesajul transmis reprezentanții AUR.
Datorită vicisitudinilor istoriei, în prezent se estimează că în Kazahstan trăiesc peste 20.000 de români. Aceștia sunt, în mare parte, urmașii celor deportați din Basarabia și Bucovina de Nord de regimul sovietic.
Mulțumim poporului kazah care a primit cu prietenie și căldură pe toți românii strămutați forțat în Kazahstan!
Fără o minimă asistență din partea statului român, acești conaționali ai noștri, aflați la mare depărtare de patrie, au înființat în Kazahstan Societatea Culturală Română „Dacia”, prin intermediul căreia sunt promovate limba, cultura și obiceiurile românești.
A.U.R. va face demersurile necesare organizării unui congres al românilor din Kazahstan și pentru ridicarea unui monument în memoria deportărilor staliniste în Kazahstan din ținuturile românești Bucovina de Nord și Basarabia.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 21 ianuarie 2022, 11:18
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro