Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
ringo.damureanu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Ringo Dămureanu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Comisiei pentru constituționalitate, domnul deputat Ringo Dămureanu (Grupul parlamentar AUR)

Comisia pentru constituționalitate a Camerei Deputaților a analizat marți, 23 noiembrie 2021, Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor și pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, în procedura reexaminării, în urma Deciziei Curții Constituționale nr. 514/2021, cu indicativ PLX 125/2021.

În urma aprobării unui Raport de admitere cu amendamente, care va fi supus plenului Camerei Deputaților, ca primă Cameră sesizată, Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, lege organică, se va modifica și se va completa astfel încât să permită transferul judecătorilor și procurorilor de la o instanță la altă instanță sau de la un parchet la alt parchet ori la o instituție publică, la cererea celor în cauză, cu aprobarea Consiliului Superior al Magistraturii.
Legea nu va permite însă transferul la instanțe sau parchete de nivel superior celor la care judecătorul sau procurorul are dreptul să funcționeze, potrivit legii, posturile vacante de conducere nu se vor putea ocupa prin transfer, iar procurorii nu vor putea fi transferați la DNA sau la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.
Situația cererilor de transfer formulate și instanțele sau parchetele pentru care s-a solicitat transferul se vor publica pe pagina de internet a CSM, iar hotărârile prin care se dispune cu privire la cererile de transfer pot fi atacate cu contestație de orice persoană interesată în condițiile legii.
În plus, la cererea lor motivată, judecătorii pot fi numiți în funcția de procuror la parchetele de pe lângă judecătorii, iar procurorii pot fi numiți în funcția de judecător la judecătorii, prin decret al Președintelui României, la propunerea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, cu respectarea condițiilor prevăzute de lege, iar Hotărârea Plenului CSM prin care se propune eliberarea din funcția de judecător și numirea ca procuror sau, după caz, eliberarea din funcția de procuror și numirea ca judecător se transmite Președintelui României, în vederea emiterii decretului.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 16 mai 2022, 19:32
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro