Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
ringo.damureanu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Ringo Dămureanu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Comisiei pentru constituționalitate, domnul deputat Ringo Dămureanu (Grupul parlamentar AUR)

Statutul Asistenților Maternali Profesioniști (AMP) a fost respins miercuri, 18 mai, de Senatul României, în plen, printr-un vot exclusiv politic, care nu ține seama de drepturile fundamentale ale celor aproximativ 14.000 de lucrători care aparțin acestei categorii profesionale, consfințite de Constituția României și de Codul Muncii, ca lege organică.

Inițiatorii acestui proiect de lege sunt președintele și secretarul Comisiei pentru Constituționalitate, deputații Ringo Dămureanu (Grupul parlamentar AUR) și Laurențiu-Nicolae Cazan (Grupul parlamentar al PNL), alături de deputatul Dumitru Flucuș (Grupul parlamentar al PNL), membru al Comisiei pentru administrație publică, proiectul fiind pornit de la lipsa unei reglementări cu caracter legal a acestui statut profesional.
În raport cu obiectul de reglementare, propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice, fiind introdusă în dezbatere în procedură de urgență.
Vreme de peste 20 de ani, Statutul Asistenților Maternali Profesioniști a fost, însă, reglementat prin Hotărârea de Guvern nr. 679/2003, care îi privează pe acești cetățeni de dreptul de a invoca neconstituționalitatea prevederilor care le vatămă interesele.
În prezent, asistenții maternali profesioniști sunt singura categorie profesională din România care nu are dreptul de a avea contracte de muncă pe durată nedeterminată și nici măsuri de protecție socială pe durata reducerii și/sau a întreruperii temporare a activității, ceea ce le creează prejudicii sociale majore care țin de instabilitatea locului lor de muncă.
Raporturile de muncă ale asistenților maternali profesioniști se execută în baza unor contracte individuale de muncă definite ca având ”caracter special”, care prevăd restrângerea dreptului fundamental la muncă al acestei categorii de lucrători prin: INCOMPATIBILITATEA activității lor cu oricare alta, VALABILITATEA de doar 3 ani a atestatului sau SUSPENDAREA raportului lor de muncă ori de câte ori se suspendă atestatul de asistent maternal profesionist, inclusiv în cazurile foarte frecvente când lucrătorul nu deține copii în plasament sau în încredințare, cu încetarea implicită a plății oricăror drepturi salariale, contrar dispozițiilor Codului Muncii – art. 53.
Reglementarea Statutului Asistenților Maternali Profesioniști prin hotărâre de guvern contravine principiului separației și echilibrului puterilor în stat în cadrul democrației constituționale, deoarece un astfel de act infralegal nu are forța legii, fiind emis de autoritatea executivă pentru organizarea executării legilor, potrivit Art. 108 din Constituție.
Din cauza faptului că Statutul Asistenților Maternali Profesioniști nu este reglementat prin lege, nu poate fi analizat nici sub aspect constituțional, lucrătorii fiind privați de posibilitatea de contestare constituțională a îngrădirilor privind protecția muncii lor.
Inițiativa legislativă de aprobare prin lege a Statutului AMP, cu corectarea imperfecțiunilor legislative și eliminarea aspectelor de neconstituționalitate, a fost avizată favorabil de Consiliul Economic și Social și de Consiliul Legislativ.
În Senat, Comisia pentru sănătate l-a avizat în unanimitate, pentru ca, mai apoi, să fie respins în celelalte comisii: buget și muncă, iar la final în plenul acestei Camere, de actuala majoritate parlamentară PSD – PNL – UDMR. Cu excepția AUR, care nu a votat, un singur senator PNL și doi independenți au votat pentru, iar Grupul parlamentar USR s-a abținut.
Camera Deputaților este decizională. Este de datoria acesteia de a asigura asistenților maternali profesioniști drepturile și libertățile consacrate prin Constituție, egalitatea lor în fața legii, accesul lor liber la justiție și eliminarea îngrădirilor dreptului la muncă.
Exercițiul drepturilor și libertăților asistenților maternali profesioniști nu trebuie restrâns prin refuzul Parlamentului de a adopta legea de reglementare a Statutului lor.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 29 iunie 2022, 3:36
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro