Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
www.cmpartners.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ioan Cupșa > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Ioan Cupșa (Grup PNL)
Satul Bicaciu, localitate-martir a luptei anti comuniste

Satul Bicaciu din județul Bihor a fost declarat ieri, prin lege (Pl-x 159/2015), localitate-martir a luptei anticomuniste, întrucât acesta are meritul de a se fi numărat printre primele localități care s-au revoltat, fățiș, împotriva comunismului.

Nemaiputând îndura umilințele regimului ilegitim și criminal impus în România de tancurile sovietice, sătenii din Bicaciu s-au revoltat în data de 2 august 1949.
Riposta comuniștilor a fost pe cât de disproporționată, pe atât de nemiloasă: patru oameni au fost împușcați mortal pe ulițele satului de către trupele de securitate. Abia după trei zile comuniștii le-au permis familiilor să-și ridice morții de pe ulițe și să-I înmormânteze creștinește.
Atrocitățile nu s-au încheiat însă cu aceste crime. Zeci de oameni - mai precis 15 familii din satul Bicaciu - au fost deportați la celălalt capăt al țării, în județul Constanța.
Pe de o parte, această lege, adoptată la 66 de ani de la maritiul sătenilor din Bicaciu, este un act reparatoriu pentru oamenii acestei mici colectivități și pentru urmașii celor care au fost victimele atrocităților săvârșite de către comuniști în anul 1949.
Pe de altă parte, actul normativ traduce în practică, materializează obligația noastră de a păstra în memoria națiunii ( o amintire dureroasă...de altfel!) amintirea ororilor, atrocităților săvârșite în numele unei ideologii - de un fel altul. Comunismul a generat crime abominabile, atrocități, enorm de multă suferință ...
ceastă amintire dureroasă trebuie să rămână în istoria CUNOSCUTA a României.
Suntem datori să ne reamintim, suntem datori să le amintim generațiilor tinere, suntem datori să lăsăm urme ale istoriei noastre pentru că: cine nu își cunoaște istoria este condamnat să o retrăiască !
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 21 ianuarie 2022, 14:02
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro