Curriculum Vitae
Press releases
Parliamentary activity
2020-present (dep.)
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
legislative initiatives
questions & interpellations
motions
speaches
voting records
wealth declaration
interest declaration
www.cmpartners.ro
 
You are here: Home page > Legislature 2012-2016 > Chamber of Deputies > Ioan Cupșa > Press releases Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Ioan Cupșa (Grup PNL)
PNL nu a votat Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe

Luni, Comisia Juridică și astăzi Plenul Camerei Deputaților au dezbătut Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe.

Nimic deosebit până aici!
În condițiile vacanței parlamentare, Parlamentul deleagă o parte din prerogativa sa constituțională esențială, aceea de a fi unică putere legiuitoare, către guvern. Din nevoia de a putea modifica și completa acte normative, absolut necesar de a fi modificate în lunile iulie și august și care nu mai pot aștepta sesiunea parlamentară din toamnă.
Constituția României, art. 61, ne cere în mod imperativ să stabilim limite și să arătăm care sunt condițiile în care Guvernul poate emite ordonanțe.
Acest text constituțional este o veritabilă garanție pentru ordinea constituțională și împotriva abuzului de putere, împotriva uzurpării legislative.
Onoratul Guvern Ponta, ne solicită permisiunea de a legifera pentru a modifica nu unul, nu două ci zeci de acte normative pe timpul verii!
Guvernul ne cerea, printre altele, în mod generic: ”modificarea și completarea UNOR ACTE NORMATIVE în domeniul privatizării” ”prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în ACTE NORMATIVE CU PUTERE DE LEGE”.
Care acte normative? Oricare și toate!
Limite și condiții!? Doar niște mofturi pentru onoratul guvern!
Pentru că am invocat textul constituțional și am solicitat reprezentantului guvernului să ne prezinte în mod exact, să particularizeze, care sunt actele normative care urmează a fi modificate de către guvern și care sunt condițiile în care sunt modificate, ni s-a răspuns că: Da, nu sunt stabilite limitele delegării și nici condițiile, dar este ”un vot politic, de încredere în guvern și să votăm cum credem de cuviință”.
Așadar,
pentru că, în opinia noastră, proiectul de lege prezintă aspecte de neconstituționalitate și pentru că NU AVEM ÎNCREDERE în acest Guvern, Noi, deputații Partidului Național Liberal, Nu am votat Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe !
Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania saturday, 21 may 2022, 12:55
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro