Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
www.cmpartners.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ioan Cupșa > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

De puține ori ne-a fost dat să luăm la cunoștință de măsuri organizatorice atât de neinspirate, ca să nu spunem ilogice, precum mutarea intempestivă a sediului Direcției Regionale Vamale din Oradea în municipiul Cluj-Napoca.
Conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală nu a catadicsit să motiveze care au fost cauzele obiective, ci doar a menționat, sec, că este vorba de reorganizarea activității A.N.A.F, în sensul că sediul este mutat de la Oradea la Cluj-Napoca.
Decizia nu a fost motivată deoarece - deși PSD-ul nu ezită să facă apel la false motive deseori - nu există NICIUN motiv obiectiv, niciun raționament de fapt.
Nu există motive de ordin economic, de ordin social și nici motive care țin de funcționalitatea acestei instituții publice! Subliniem faptul că NU au fost semnalate disfuncționalități în activitatea Direcției Regionale Vamale din Oradea, după reorganizarea din luna august a anului trecut, când a fost înființată Direcția generală antifraudă fiscală .
Nu avem nicio explicație normală și logică a măsurii privind mutarea sediului D.R.V. la Cluj-Napoca, la o distanță de peste 150 de km atât de granița cu Uniunea Europeană, cât și de frontiera extra-comunitară. Astfel, la nivel național, toate Direcțiile Regionale Vamale care au birouri vamale de frontieră, respectiv D.R.V. Iași, Galați, Craiova și Timișoara, își au sediile în orașele cele mai apropiate de frontieră, supravegherea vamală în aceste condiții fiind mult mai eficientă și operativă.
Un alt argument solid pentru păstrarea sediului DRV în municipiul Oradea este necesitatea întăririi controlului la frontiera de vest cu Ungaria și nord-vest cu Ucraina, de-a lungul frontierei, între localitatea Salonta (județul Bihor) și Sighetul Marmației (județul Maramureș). Această măsura este prioritară în vederea combaterii traficului ilicit cu țigarete și alte produse din tutun, a combaterii evaziunii fiscale cu produse energetice (păcură, motorină), fapt care implică efectuarea periodică de misiuni de supraveghere în trafic, de către inspectorii vamali din cadrul D.R.V.- Serviciul Supraveghere și Control Vamal. Specificul desfășurării acestor activități constituie, de asemenea, un motiv obiectiv ca sediul D.R.V. să fie stabilit în Oradea - oraș de frontieră. Această supraveghere nu se poate face, cu rezultate pozitive, de la Cluj-Napoca.
Pe lângă aspectele tehnice, menționăm un fapt extrem de grav: funcționarii publici din această Direcție au, în domeniul vamal, o vechime între 15 - 30 ani, majoritatea activând chiar de la înființarea Direcției Regionale Vamale Cluj. Față de aceștia, deși sunt calificați profesional și își respectă atribuțiile de serviciu – se pare că se urmărește destituirea lor ilegală din funcția publică, fără vreo alternativă viabilă și fără nicio compensație legală. Nu ne putem explica nevoia A.N.A.F. de a-i muta fizic, practic “peste noapte”, după ce procesul de reorganizare a demonstrat că se poate lucra foarte bine și fără probleme insurmontabile de la Oradea. Modul în care s-a dorit, și în 2013, să fie făcută mutarea, absența unui motiv valid și recunoscut de norme legale și în justificarea mutării din anul 2014, nu ne poate duce decât la singura concluzie logică – anume, că se dorește ca, forțați de circumstanțe, lucrătorii de la Oradea să își înainteze demisiile și să fie angajați funcționari domiciliați în Cluj-Napoca. Acest proces de demisii - angajări, procese în instanță, perturbarea activității vamale prin demobilizarea funcționarilor și necolectarea unor taxe la buget, oare nu va costa mult mai mult bugetul statului și, implicit, contribuabilul român?
Din considerente sociale trebuie spus că 40 de angajați din Oradea sunt îndepărtați de la casele lor, din localitățile unde își au căminul și sunt obligați ca, din salariu, să își găsească noi locuințe, la 150 de km de domiciliul actual. Acest lucru sfidează logica și bunul simț, iar decizia conducerii A.N.A.F. de a muta acești salariați la 150 de km distanță fără a le asigura cazare și diurnă este exact echivalentul concedierii lor colective.
Parlamentarii Partidului Național Liberal și cei ai Partidului Democrat Liberal își exprimă convingerea că această măsură administrativ-organizatorică va aduce doar deservicii bunei funcționări a instituției publice, va aduce atingere bugetului statului și va vătăma interese legitime ale unor concitadini orădeni.
Prin acest demers, afirmăm că este imperios necesară anularea deciziei A.N.A.F. de la sfârșitul lunii august a.c. privind mutarea Direcției Regionale Vamale de la Oradea la Cluj-Napoca. Uzitând de mijloacele de care dispunem, noi, parlamentarii PNL și PDL din județul Bihor, am adoptat împreună o declarație politică și, totodată, vom transmite Ministerului de Finanțe, doamnei ministru Ioana Petrescu, o interpelare prin care îi cerem să ia, de îndată, măsurile ce se impun pentru a se înlătura efectele acestei decizii abuzive a conducerii ANAF și de a se reveni la situația inițială, respectiv păstrarea sediului D.R.V. la Oradea.
Semnatarii acestui demers sunt parlamentarii PNL-PDL din județul Bihor: Cherecheș Florica, deputat PNL, Varga Lucia-Ana, deputat PNL, Ioan Cupșa, deputat PNL, Costin Gheorghe, deputat PNL, Laza-Matiuța Liviu, deputat PDL, Bodea Cristian Petru, senator PNL, Boeriu Valeriu-Victor, senator PNL, Ghilea Găvrilă, senator PDL.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 24 ianuarie 2022, 9:04
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro