Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
www.cmpartners.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ioan Cupșa > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Demersul este politicianist pentru că între intenția arătată în luările publice de poziție și intenția reală a PSD există o discrepanță uriașă.
Se afirmă public intenția, dorința de a adopta o lege și, de asemenea, existența unei urgențe în a o adopta - dar intenția lor reală (aceea de a nu adopta această lege) este relevată de acțiunile lor din ultimele zile!
Nu există voința politică a celor care sunt actualmente la putere, care au o largă majoritate în Parlament, să legifereze!
Graba manifestată de unii reprezentanți ai puterii este DOAR PRAF ÎN OCHII ROMÂNILOR NECĂJIȚI, ESTE UN JOC CU MIZĂ EXCLUSIV POLITICĂ!
Această lege nu va fi adoptată prea curând, GRABA ESTE MIMATĂ, Guvernul Ponta și PSD nu doresc adoptarea acestei legi!
Nu va avea loc, în curând, niciun vot în plenul Parlamentului cu privire la aceste proiecte legislative!
Cum se relevă intenția reală a PSD?
Primo: Biroul permanent al Camerei, controlat de către PSD, sesizează și convoacă, în condiții de urgență, Comisia juridică doar în ceea ce privește un proiect legislativ privitor la insolvența persoanelor fizice (deși sunt 4 astfel de proiecte în dezbatere), creând astfel cu bună-știință un impediment legal. Conform Regulamentului Camerei Deputaților există obligația legală de a dezbate împreună toate proiectele legislative cu același obiect de reglementare, urmând ca raportul dat pe proiectul de lege supus adoptării prin vot în Plen să fie dat cu privire la primul proiect de lege (textele celorlalte proiecte putând fi preluate sub formă de amendamente) și nu la ultimul!!! Altfel spus, în condițiile acestea, raportul nu poate fi dat, ar fi nelegal!
Secundo: Reprezentanții PSD “dezbat” doar în mass-media proiectul legislativ și refuză, practic, dezbaterea în Parlament!
Ca urmare a solicitărilor reprezentanților PSD, Comisia Juridică și-a început lucrările prin înființarea unei subcomisii și apoi a luat o pauză!
Subcomisia trebuia să-și ia, la solicitarea reprezentanților parlamentari din arcul de putere, o binemeritată pauză ieri!
Doar la protestul și insistențele mele, subcomisia a desfășurat ieri o ședinț㠖 (utilă, de altfel) în prezența și cu participarea activă a reprezentanților Ministerului Justiției, Băncii Naționale a României, Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România, Asociației Române a Băncilor, a reprezentanților asociaților de consumatori, Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, Autorității Naționale de Administrare Fiscală....
Sedința, utilă dar foarte scurtă, s-a încheiat cu solicitarea parlamentarilor PSD și PPDD de a nu continua lucrările în cursul zilei de azi, ci să ne luăm din nou o pauză!
Câte zile va dura această nefericită pauză, atâtea câte vor stabili ei, cei care au o majoritate confortabilă!
Va putea fi elaborat un raport al Comisiei juridice care să ducă la adoptarea legii insolvenței persoanelor fizice? Nu, nici într-un caz acum!
PNL și eu personal susținem, așa cum am făcut-o în ultimii doi ani, inițiativa de adoptare a unei legi privind insolvența persoanelor fizice.
Nevoia socială de legiferare este evidentă, peste 800.000 de români au probleme mari în a-și plăti creditele acordate de către bănci, zeci de mii dintre ei au fost executați silit, foarte mulți sunt în imposibilitate practică să mai achite toate debitele, toate datoriile pe care le au!
Criza actuală a ,francului elvețian” doar subliniaz㠖 cu multă putere - existența acestei nevoi de legiferare.
Experiența europeană ne arată că, începând cu anul 1984, în Danemarca, iar mai apoi toate celelalte țări europene luate de către noi drept repere de bune-practici, au fost adoptate astfel de legi. Ultima țară intrată în normalitate, prin legiferarea acestei realități sociale, a fost Ungaria, în anul 2012.
Scopul imediat al acestei legi este acoperirea (plata) debitelor persoanelor fizice prin valorificarea bunurilor și veniturilor debitorului, iar scopul său social primordial este acela de a asigura protecția debitorului de bună-credință, aflat în imposibilitatea (de moment sau una perpetuă) de a-și mai achita datoriile.
Avem nevoie de o lege, dar avem nevoie de o lege bună!
O lege care să soluționeze o problemă socială și economică (criza complexă a imposibilității de plată a datoriilor de către cetățeanul de bună-credință) și nu să inducă multe alte probleme în societate (să creeze posibilitatea unor abuzuri, să perturbe activitatea instanțelor de judecată, a activității practicienilor în insolvență, a activității economice a creditorilor...ș.a.)!
Adoptarea acestei legi, presupune un demers colegial și foarte important al parlamentarilor, al reprezentanților Ministerului de Justiție, CSM, Asociaților/Federațiilor de Protecție a drepturilor Consumatorilor, BNR, AMR, Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență, UNEJ, ARB...
Un demers înțelept și responsabil (deci profesionist) și foarte laborios!
Pentru a avea parte de o lege bună, este nevoie de muncă și nu puțină!
Trebuie să înțelegem că această comisie și această subcomisie trebuie să lucreze intens și să aloce perioade de timp destul de mari pentru dezbateri și primiri de obiecțiuni...
Cu atât mai mult cu cât proiectul mult discutat în ultima perioadă de timp (sigur discutat la televizor, nu în foruri profesioniste...) este o DECLARAȚIE DE INTENȚIE și NU UN VERITABIL PROIECT LEGISLATIV!
Proiectul este desființat, practic, de către Consiliul legislativ și de către specialiști!!!
Îmi permit să citez doar câteva din concluziile Consiliului Legislativ : pct.5 ,, [proiectul]... este redactat într-o manieră care nu este specifică normelor de tehnică legislativă, unele dispoziții neavînd caracter normativ și obligatoriu”; pct.7 [...] apreciem că ...în forma actuală în loc să clarifice aspectele pe care dorește să le reglementeze, va duce la numeroase confuzii și paralelisme cu unele norme deja existente”.
Puterea nu dorește dezbaterea în Comisie (și subcomisie), știind că fără aceste dezbateri un astfel de proiect de lege nu va putea fi adoptat!
Parlamentarii din arcul guvernamental au primit deja azimutul politic :
“TERGIVERSAȚI DEZBATERILE (în comisie) PENTRU CA ACEASTĂ LEGE SĂ NU FIE SUPUSĂ VOTULUI!”
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 21 ianuarie 2022, 13:04
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro