Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
Legături:
ioan.dirzu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Ioan Dîrzu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Ioan Dîrzu (Grup PSD)
Centenarul Marii Uniri – un proiect de celebrare a viitorului

Deputatul PSD de Alba Ioan Dîrzu a susținut marți, 26 septembrie, de la tribuna Camerei Deputaților, o declarație politică privind centenarul Marii Uniri. Social-democratul și-a exprimat recunoștința pentru încrederea cu care a fost învestit în Comisia pentru Celebrarea Centenarului și a subliniat faptul că cele trei condiții de reușită a evenimentului sunt solidaritatea, unitatea și prietenia.

„România a supraviețuit 100 de ani nu numai grație priceperii unor elite politice și culturale, ci mai degrabă unității lor în jurul unor proiecte naționale: România Mare, consolidarea statului în Europa și în lume, integrarea euro-atlantică. Întrebarea pe care o punem astăzi este, din nefericire, nu dacă suntem uniți în jurul unui nou proiect de țară, ci dacă acel proiect de țară există cu adevărat. Și, cu adevărat, eu cred că el există”, a declarat deputatul Ioan Dîrzu.
Proiectul de țară, la 100 de ani de la Marea Unire, este consolidarea statului bunăstării, a echității, solidarității și justiției sociale, consideră deputatul PSD. “Proiectul de țară este despre integrarea euro-atlantică. România să fie cel mai important actor într-o Uniune Europeană tot mai unită și într-o alianță politico-militară NATO tot mai sigură și deschisă cooperării între state. România trebuie să-și reafirme tradițiile sale umaniste în cadrul Organizației Națiunilor Unite, tradiții începute de Nicolae Titulescu în cadrul Ligii Națiunilor. România să devină un etalon printre statele bunăstării și un luptător necondiționat pentru pace. Asta trebuie să însemne, din punctul meu de vedere, Centenarul Marii Uniri. Celebrarea unui proiect pentru viitor, nu un proiect al trecutului. Un proiect al cooperării, nu unul al dezbinării. Un proiect al păcii, nu al urii împotriva altor popoare. Un proiect de patriotism, nu de naționalism etnic. Cel mai important, Centenarul nu trebuie sub nicio formă să promoveze războiul, ci să ofere garanțiile viitoare pentru pace”, a arătat deputatul social-democrat.
Ioan Dîrzu a vorbit și despre dorința sa de a nu se acapara puterea politică prin utilizarea temei Marii Uniri în scop electoral. „Îmi doresc ca noi, Parlamentul României, să oprim aici și acum politizarea Centenarului, promovarea urii, a dezbinării și a naționalismului radicalizat de dreapta. Într-o Europă în care încep să ia avânt tot mai multe mișcări de extremă dreaptă, unde iliberalismul a devenit pe alocuri politică de stat, eu cred că noi putem oferi totuși o alternativă românilor pe care-i reprezentăm și care, din nefericire, sunt amăgiți în prezent de comportamentul unor colegi dintre noi vizavi de organizarea Centenarului. Vă mobilizez la acțiune! De astăzi, toți membrii Parlamentului Românie să fie uniți în jurul acestui moment unic. De astăzi, îngropăm securea războiului politic dus pe seama acestui eveniment. De astăzi, ne comportăm exemplar, aplicat, sprijinind activități care să ne încarce de emoții pozitive”, a spus deputatul PSD.
Social-democratul a vorbit și despre orașul Alba Iulia, invitându-și colegii din Camera Deputaților la cooperare și unitate. „Vă invit să dăm startul noului proiect de țară din acest oraș, care merită tot respectul nostru. Acolo îi veți găsi pe albaiulieni, oameni serioși, cu speranță, care nu-și doresc o serbare politizată, ci doresc responsabilitate și maturitate din partea întregii clase politice și își mai doresc un mesaj pentru viitor care să dovedească că Marea Unire a fost un succes al trecutului. Haideți să ne coordonăm activitățile în Comisia parlamentară pentru Centenar, în Guvern și la nivelul administrațiilor publice locale. Haideți ca până la finalul anului să avem ce prezenta românilor și întregii Uniuni Europene. Guvernul României poate, și își dorește ca Centenarul Marii Uniri să fie o poveste de succes. Îi rog și pe colegii din opoziția politică să ajute la scrierea unei mici părți din istoria unui nou început pentru România”, a încheiat Ioan Dîrzu.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 18 noiembrie 2018, 14:34
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro