Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
Legături:
ioan.dirzu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Ioan Dîrzu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Ioan Dîrzu (Grup PSD)
Deschiderea anului universitar 2017-2018

Deputatul PSD Ioan Dîrzu a susținut marți, 3 octombrie, o declarație politică pe tema noului an universitar, adresându-se studenților prin intermediul acesteia.

„În fiecare an, la deschiderea anului universitar și școlar vin politicieni care vor doar să facă binecunoscuta baie de mulțime, nevorbind cu adevărat despre problemele din educație și neavând soluții concrete pentru beneficiarii reali și direcți ai educației, studenții. Subfinanțarea, rigiditatea din universități și nerespectarea drepturilor studenților sunt problemele care apasă cel mai puternic peste sistemul de învățământ universitar. Sarcina rezolvării lor nu trebuie să cadă numai pe Guvern, ci responsabilitatea majoră trebuie să o aibă chiar universitățile care, de multe ori, se luptă prea puțin pentru a accesa finanțări externe, pentru a asigura un proces transparent și corect de management, învățare și evaluare sau pentru a respecta Ordinul nr. 3666/2012 privind Codul drepturilor și obligațiilor studentului. Universitățile se preocupă, din acest punct de vedere, mai degrabă de asigurarea respectării părții cu obligații și mai puțin a celei cu drepturi”, a arătat deputatul social-democrat.
În continuare, deputatul Ioan Dîrzu a făcut referire și la măsurile care s-au luat, în ultima vreme, în beneficiul studenților. „Pentru prima dată în 28 de ani, Guvernul României a crescut fondul de burse pentru studenți de la 83 lei/lună la 201 lei/lună, deci cu 142,16%. Mai mult, Parlamentul României a amendat ordonanța Guvernului și a instituit obligația acordării burselor pe toată durata anului calendaristic, deci pe 12 luni. Eu sper ca până în 2020, bursele studenților să fie cel puțin la valoarea salariului minim pe economie. Este o măsură pe care o voi promova în Parlamentul României”, a spus Ioan Dîrzu, amintind și faptul că, pentru a încuraja mobilitatea studenților, dar și pentru a-i ajuta pe cei nevoiași, s-a acordat gratuitate la transportul feroviar. În acest context, deputatul PSD a făcut un apel și către autoritățile administrației publice locale să respecte Legea educației și să acorde reducere, respectiv gratuitate la transportul public local pentru studenți. “Știu că în multe locuri din țară legea nu se respectă, inclusiv în municipiul Alba Iulia”, a completat deputatul de Alba.
Totodată, deputatul social-democrat a amintit faptul că, începând din această toamnă, Guvernul va promova înființarea de Societăți Antreprenoriale Studențești (SAS) în universități, concomitent cu stabilirea unui Fond Național de Investiții în Afaceri Pornite de Studenți, în valoare de 20 de milioane de euro și i-a invitat pe studenți să aibă în atenție aceste programe care vor fi implementate pe parcurs, cu termen de finalizare în 2020. Deputatul PSD a vorbit și despre alte măsuri care vor fi luate de Guvern pentru studenți, începând cu anul viitor: un program de modernizare a taberelor pentru studenți concomitent cu creșterea capacității acestora, precum și finanțarea pentru deschiderea unui fond locativ pentru tineri, în parteneriat cu 178 administrații publice locale, prin care tinerii să poată avea acces la locuințe cu chirie mai ieftină.
“În prezent, Parlamentul dezbate două proiecte de lege de o importanță deosebită pentru voi: Legea internshipului și Legea tineretului. Îmi doresc ca ele să fie, în final, în ajutorul vostru și voi face tot ce pot pentru a le îmbunătăți. Vă invit să trimiteți opinii Parlamentului și chiar să participați la dezbaterile parlamentare din comisii”, a completat deputatul Ioan Dîrzu, subliniind că, în calitate de deputat în Parlamentul României, este deschis să-i sprijine pe studenți în toate demersurile lor pentru îmbunătățirea politicilor educaționale și de tineret.
“Sunt alături de voi și pentru apărarea și promovarea drepturilor studenților. De fiecare dată când simțiți că drepturile voastre sunt încălcate, vă rog să mă contactați, iar eu, prin intermediul exercitării controlului parlamentar, voi interpela miniștri, rectori sau autorități locale. Dacă aveți idei bune de modificare a legilor din educație sau tineret, vă rog să mă contactați și putem propune inițiative legislative care să facă mult bine studenților din întreaga țară. În final, nu pot să vă doresc decât două lucruri pe care puțini politicieni vi le spun: nu vă opriți să luptați pentru drepturile voastre și asumați-vă că schimbarea sistemului de învățământ vine, în primul rând, prin implicarea voastră. În mine veți găsi mereu un partener și un prieten”, a încheiat social-democratul.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 17 noiembrie 2018, 0:07
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro