Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 1997 > 30-09-1997

Ședința Camerei Deputaților din 30 septembrie 1997

  1. Intervenții ale domnilor deputați:
  1.15 Barbu Pițigoi - pledoarie pentru revenirea la vechile noastre simboluri naționale, care au fost eliminate în perioada sovietizării țării.  

Domnul Vasile Lupu:

................................................

Ultimul vorbitor, domnul deputat Barbu Pițigoi.

Domnul Barbu Pițigoi:

Stimați colegi,

Înscăunarea dictaturii comuniste a început cu teroarea exercitată de agenții poliției secrete sovietice, după metode sovietice, cu concursul acoliților, racolați din rândul unor trădători de neam și țară, pripășiți de regulă în Partidul Comunist Român, și nu numai, din păcate.

Teroarea a început prin arestarea și decimarea intelectualității române, a acelora care se opuneau aservirii țării de către cuceritori, care au adus, odată cu tancurile, și pe cei ce urma să instaureze teroarea.

Au fost arestați și întemnițați fruntași ai vieții politice, remarcabili oameni de cultură și știință, cunoscuți și recunoscuți pentru atașamentul lor la valorile noastre naționale, care s-au opus, sau au manifestat opoziție față de asaltul comunist pentru cucerirea puterii. "Omoară paznicii, îndepărtează stăpânii și tot ce le aparține lor îți va rămâne ție" - acesta a fost conceptul Securității.

Nu voi înșira aici nume de oameni politici, de cultură, sau oameni de știință, care au pierit în gulagul comunist din România. Aceste nume vă sunt binecunoscute dumneavoastră, ca și întregii națiuni.

Asta a fost la început, dar odată terminate valorile umane, se putea trece la etapa următoare, aceea de distrugere a simbolurilor naționale și nu numai atât. Trebuia realizată înlocuirea lor cu altele, care să simbolizeze și să preamărească faptele și ideile stăpânilor de la Moscova și ale slugilor lor de la Bucurști.

Au apărut statui: "Lenin", "Stalin". Au apărut societăți culturale: "ARLUS". Casa de cultură a studenților se numea "Grigore Preoteasa". Se numește și astăzi. Au apărut denumiri de localități, bulevarde sau întreprinderi care se doreau înlocuite cu ale vechilor simboluri, care aminteau de tradițiile noastre naționale: statuia lui "Nikos Beloianis" în locul statuii lui "Constantin Dobrescu-Argeș", str. "Gabriel Peri" în loc de "Clemanceau". Întreprinderea "Oțelul Roșu" în loc de "Ferdinand", "Vasile Roaită" în loc de "Carmen Silva", echipa de fotbal "Dinamo" în loc de "Unirea Tricolor".

Din partea stângă a sălii:

Acuma se maghiarizează!

Domnul Barbu Pițigoi:

A sosit momentul să restituim națiunii române simbolurile sale naționale. "Restitutio în integrum" presupune și restituirea simbolurilor naționale.

Să uităm de "Grivița Roșie", pentru că această denumire umbrește și pătează memoria eroilor care și-au vărsat sângele pentru independența noastră de stat, la Plevna, la Smârdan și, bineînțeles, la Grivița, care nu era înroșită de simbolurile comuniste, ci numai de sângele vărsat de ostașii români luptători pentru independență, independență de care n-am mai avut parte după 23 august 1944...

Se preamărește, folosindu-se reclama sportivă și popularitatea pe care o are sportul, în general, și fotbalul în special, mai cu seamă, în rândurile tineretului, se folosește denumirea de "Dinamo", impusă odată cu instaurarea dictaturii, cu ocazia sovietizării slugarnice, impusă unei echipe de fotbal, de renume, la ora schimbării numelui, și care era cunoscută sub denumirea patriotică, de "Unirea Tricoloră" - faima celor din Obor și a bucureștenilor, și unii și alții obligați să-i zică "Dinamo", și sunt convins, foarte bucuroși, să afle că s-a revenit la vechea sa denumire.

De aceea, pledez de la această tribună, pentru revenirea la vechile noastre simboluri naționale, create de istoria noastră, de noi înșine, și nu impuse de cei care doreau să uităm propriul nostru trecut, pentru ca generațiile tinere să nu afle gloria străbunilor și să fie otrăviți numai cu otrava doctrinară a cuceritorilor și a slugilor lor din P.C.R., care doreau integrarea noastră în imperiul roșu și sub aspect istoric.

Vă mulțumesc.

Din partea stângă a sălii de ședință:

Care a fost concluzia, că nu am înțeles? Ce ați vrut să sugerați, că tot nu am înțeles? Dar proprietățile de la Eforie?

Domnul Vasile Lupu:

Vă mulțumesc, domnilor colegi.