Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 1996 > 27-02-1996

Ședința Camerei Deputaților din 27 februarie 1996

  1. Intervenții ale domnilor deputați:
  1.7 Petre Naidin - sprijin cerut Biroului permanent pentru găsirea unor soluții în ajutorul veteranilor de război;

Domnul Anghel Stanciu:

................................................

Domnul Adrian Năstase:

Vă mulțumesc.

Are cuvântul domnul Petre Naidin, care va fi urmat de domnul Ioan Catarig, de la P.D.S.R.

Aveți cuvântul, domnule deputat.

Domnul Petre Naidin:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Anul trecut am inițiat un proiect de lege pentru a se putea concretiza ceea ce am pomis noi veteranilor de război, prin Legea nr. 44, adică loc de casă sau teren arabil, dreptul de a călători gratuit, facilități la plata chiriilor, energiei electrice sau termice.

Acasă, în teritoriu, le-am spus dumnealor, în vreo 12 intâlniri, ce minuni sunt pe cale a face, Nu sunt primul. Alții promit marea cu sarea. Unul că împreună am ieșit din tiranie, împreună să ieșim din sărăcie.

Am ajuns să ne bucurăm că sunt, evident, alții, în foame, durere și frig, pentru a se oferi alții ca alternativă. Cu ce? Cu valoarea proprie, ca cea mai veritabilă ofertă. În definitiv, n-am spus eu că secretul succesului este sinceritatea. Odată ce poți să te prefaci, ai reușit.

Altul, creditat veșnic a încurca treburile, se ocupă și el de grijile cetățenilor. Nu spune și cum. Numai declamând că miroase a incompetență și crezând numai în acesta, te identifici inevitabil cu "este ceva în neregulă" dacă ai tot timpul dreptate. Și uite așa, din slogan în slogan, cu transparență, pe lângă percepția alegătorului, ne vom convinge că nimic nu reușește atât de plenar ca eșecul, pentru a întări ideea că aici este locul unde nu se întâmplă nimic, decât apatie, deși sunt destui care, precum profeții ne-au propus a ne salva. Chiar dacă recent s-a întâmplat la Cluj, tocmai pentru a întări ideea că dacă nu vom fi conștienți că trebuie a ne promova interesul, ne vom plânge de alții care au grijă a declara una sau alta. Iar, culmea, unii se bucură, conform teoriei,"cu musca pe căciulă".

Poate ar fi mai bine dacă am fi mai uniți, căci știm că încrederea populației a cunoscut o continuă erodare, începând cu Parlamentul și continuând cu principalele instituții naționale.

Satisfacția față de viață cunoaște cuantificări în funcție de realizări și nu de promisiuni , ale noastre, ale tuturor. Iar pentru veteranii de război, timpul, sigur, nu mai are răbdare, oricât ne-am strădui noi, pentru că drumul onoarei și jertfei, de la Prut, trecând peste Carpați, până la Carei, spre podul Boemiei, odată și odată va rămâne numai în imaginația noastră, pentru că cei trecuți de 70 de ani, care au văzut, au trăit pentru noi, ar merita, și aici rog Biroul Permanent să mă sprijine, ca la comisiile de specialiate să se găsească răspunsuri sau soluții.

Eu n-am orgolii de salvator, dar dacă mi s-au plâns... Un proiect de lege se scrie în 30 de minute, iar la Asociația Națională a Veteranilor de Război, unde am fost invitat, mi s-a spus că dumnealor au încredere în noi, cei din mediul politic, pentru a mai hotărî o dată.

Dincolo de proverbiala inepție a românului, chiar dacă am fost rugați să rămânem pe locurile noastre, și odată n-am ascultat, eu cred că n-ar trebui a-i dezamăgi și pe cei care ar dori o bătrânețe fericită. Pentru că o merită.

Vă mulțumesc.