Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 1999 > 28-12-1999

Ședința Camerei Deputaților din 28 decembrie 1999

  1. Intervenții ale domnilor deputați:
    1.1 Marian Ianculescu - readucerea în actualitate a "recentei crize politice", declanșate de "revocarea ilegală din funcție" a domnului Radu Vasile;

Domnul Andrei-Ioan Chiliman:

................................................

Dau cuvântul domnului deputat Marian Ianculescu.

Se pregătește domnul deputat Nicolae Leonăchescu.

Domnul Marian Ianculescu:

Domnule președinte,

Stimați colegi deputați,

Declarația mea de astăzi readuce în actualitate recenta criză politică prin care nu s-a ajuns la schimbarea Guvernului Vasile, ci numai a premierului Radu Vasile, devenit peste noapte indezirabil pentru președintele Constantinescu și pentru un grup de politicieni din principalul partid de guvernământ, P.N.Ț.C.D.

Revocarea ilegală din funcția de prim-ministru a domnului Radu Vasile a fost invocată de imposibilitatea premierului de a-și exercita mandatul, rămânând fără obiect al muncii prin demisiile miniștrilor țărăniști și liberali din cabinetul "Vasile". Provocarea situației, în stil original, anticonstituțional, specific politicii dâmbovițene a actualei puteri, de imposibilitate a premierului de a-și exercita mandatul face parte dintr-o acțiune de roman de tip "science fiction" intitulat "Miniștrii țărăniști și liberali, mercenari politici".

Cum altfel ar putea fi calificat gestul imoral al miniștrilor țărăniști și liberali din Guvernul Vasile de a-și depune demisiile peședintelui Constantinescu, în loc să le depună, așa cum ar fi fost normal și legal, șefului lor direct, premierul Radu Vasile.

Toate referirile din Constituantă la cazurile de imposibilitate de exercitare a atribuțiilor au fost la situații de boală. S-a vorbit atunci, cu prilejul Constituantei, de operații de inimă, de ficat sau de alte organe, s-a calculat care este perioada de recuperare pentru a se înscrie într-un termen onorabil după care să se treacă la declanșarea procedurii numirii unui nou prim-ministru. În realitate, lucrurile nu s-au desfășurat conform Constituției, recurgându-se la o stratagemă nedemnă pentru niște adevărați oameni politici.

Pentru a-și atinge scopul, echipa anti Vasile, a recurs la o cascadă de lovituri antidemocratice la vedere, într-un dispreț total pentru opinia publică. Mă refer în special aici la ignorarea Parlamentului, la presiuni imense din culise, la șantaj și trocuri politice, la articole din Constituție forțate cu cleștele. S-a creat astfel un precedent extrem de periculos. Orice prim-ministru de acum încolo va trăi sub teroarea propriilor săi miniștri. Și cum miniștrii demisionari au rămas aceeași și în Guvernul Isărescu, ne putem aștepta la orice. Este suficientă o notă de comandă din partea unei persoane trecător influentă, ca aceiași mercenari politici să-și ducă cu brio la îndeplinire misiunea încredințată.

Atenție mare la acești mercenari politici, stimate domnule prim-ministru Mugur Isărescu! Oare populația ce vină are să i se ofere numai circ pe pâine sau numai circ, pentru că pâine s-ar putea să nu mai avem.

Vă mulțumesc.