Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 1999 > 28-12-1999

Ședința Camerei Deputaților din 28 decembrie 1999

  1. Intervenții ale domnilor deputați:
  1.6 Becsek-Garda Dezideriu Coloman - declarație în sprijinul Asociației pentru protecția cumpărătorilor de autoturisme;

Domnul Andrei-Ioan Chiliman:

................................................

Domnul deputat Garda Dezideriu.

Se pregătește domnul deputat Mihail Nica.

Domnul Becsek-Garda Dezideriu Coloman:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

În anul al treilea al legislaturii actuale, am reușit să promovăm unele din legile proprietății, legi prin care s-a prevăzut reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și a celor forestiere, precum și a unor imobile preluate în mod abuziv de către puterea comunistă. Am uitat însă de un abuz al guvernelor comuniste, neocomuniste, prin care au fost deposedați de banii lor cetățenii care au depus înaintea schimbărilor din 1989 prețul autoturismului Dacia 1300 la filialele CEC din întreaga țară. Aceste sume vărsate zilnic la Banca Națională Română erau direcționate în circuitul economico-financiar al țării.

Asociația pentru protecția cumpărătorilor de autoturisme, prin numeroase scrisori și memorii, s-a adresat Guvernului României, miniștrilor de finanțe, președintelui F.P.S., dar ceea ce este mai jenant, și la Comisia pentru drepturile omului de la Strasbourg. În perioada anilor 1997-1998, atât domnul Mircea Ciumara, fost ministru de finanțe, cât și urmașul său, domnul Daniel Dăianu, au recunoscut temeinicia memoriilor amintite și au promis găsirea unor soluții favorabile. Promisiuni în acest sens au primit chiar și din partea fostului prim-ministru, Victor Ciorbea.

Reprezentanții pentru protecția cumpărătorilor de autoturisme au contactat prin memoriile lor atât pe președintele F.P.S.-ului, cât și pe domnul Diaconescu, președintele Camerei Deputaților. Atât domnul Sorin Dimitriu cât și domnul Diaconescu le-au promis sprijin concret în realizarea obiectivului cerut. Mai mult chiar, fostul premier, domnul Radu Vasile, la 30 aprilie 1998 a declarat prin mass-media că a dat dispoziții ca trei ministere, al privatizării, al finanțelor și al industriei și comerțului, să găsească soluții pentru despăgubirea celor 12.000 de cetățeni.

În urma discuțiilor din 1 iulie 1998, conducerea Asociației pentru protecția cumpărătorilor de autoturisme a cerut elaborarea unei hotărâri de Guvern prin care să se acorde certificate guvernamentale de depozit corespunzătoare sumelor depuse de fiecare membru A.P.C.A., indexate cu coeficientul de inflație la zi, cu dobânda aferentă datei eliberării certificatului. Propunerea lor, însă, nu a fost acceptată cu toate că temeinicia acestuia nu a fost pus la îndoială.

Calvarul celor de la Asociația pentru protecția cumpărătorilor de autoturisme a continuat și în anul 1999, fără să se rezolve. Situația financiară a țării, lipsa de bani nu permite satisfacerea unei cereri îndreptățite. O cale totuși ar exista. Dacă organele abilitate ale statului și-ar face datoria față de cei care au prejudiciat statul român prin afaceri necurate s-ar găsi resurse pentru satisfacerea acestei cerințe, dacă s-ar renunța la protejarea mafiei lemnului iar dacă reprezentanții poliției de la Secția criminalistică, organele procuraturii și parchetele n-ar căuta mușamalizarea cazurilor descoperite de Comisia parlamentară privind situația economiei forestiere din România, confirmate de către Departamentul de control al Guvernului, atunci, s-ar putea găsi resurse pentru despăgubirea acestor cetățeni.

Vă mulțumesc pentru atenție.