Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 1999 > 28-12-1999

Ședința Camerei Deputaților din 28 decembrie 1999

  1. Intervenții ale domnilor deputați:
  1.7 Mihail Nică - formularea unei propuneri pentru îmbunătățirea procesului legislativ în relația Parlament - aparatul tehnic;

Domnul Andrei-Ioan Chiliman:

Domnul deputat Mihail Nică.

Se pregătește domnul deputat Petru Bejinariu.

Domnul Mihail Nică:

Domnule președinte de ședință,

Domnilor colegi,

Publicarea în Monitorul Oficial nr.619/17 decembrie 1999, a eratei la Legea privind accesul la propriul dosar și deconspirarea securității ca poliție politică, a dat curs intervențiilor unor deputați privind neconcordanțele dintre textul publicat și cel votat de Parlament. Astfel, legea a devenit mai bogată cu o jumătate de pagină, dar și în acord cu voința Parlamentului.

Cred că este necesar ca Biroul permanent al Camerei Deputaților să informeze deputații de rezultatul anchetei administrative asupra acestui incident. Se pare că firul incidentului este întortochiat ca un nod gordian. Materialul pus la dispoziția comisiei de mediere a conținut erori grosolane. Erorile au fost remediate la vremea respectivă de comisie prin elaborarea unor texte comune. Textul trimis spre semnare președinților de ședință ale celor două Camere de către aparatul tehnic conține, de asemenea, greșeli. Vicepreședintele Senatului, domnul Ulm Spineanu, a refuzat semnarea textului, trimițându-l spre verificare aparatului tehnic. Cu această ocazie a fost făcută o singură corectură, cea semnalată de domnul senator Ulm Spineanu.

Legea transmisă de Parlament spre promulgare Președintelui României conține abateri de la textul votat de cele două Camere. De asemenea, textul publicat în Monitorul Oficial nr.603 din 9 decembrie 1999 nu coincide întru totul cu textul promulgat de Președintele României.

În concluzie, pentru a elimina astfel de evenimente nedorite în activitatea Camerei, consider că este necesar ca un exemplar din textele de legi, hotărâri, moțiuni, mesaje, declarații, rezoluții ori alte acte politice ale Camerei care se transmit Senatului, se trimit președintelui României spre promulgare, ori sunt destinate direct publicării, să fie puse de îndată la dispoziția grupurilor parlamentare pentru depistarea eventualelor manipulări ale textelor și corectarea lor în timp util.

Vă mulțumesc.