Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of October 9, 2000
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
27-09-2022
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2000 > 09-10-2000 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of October 9, 2000

6. Prezentarea, pe scurt, a interpelărilor adresate de către deputați membrilor Guvernului.  

Domnul Vasile Lupu:

................................................

Stimați colegi,

Trecem la interpelări și am marea rugăminte către dumneavoastră să veniți numai cu obiectul interpelării care poate fi prins foarte bine într-o frază. Obosim și stafful de la stenodactilografie și consumăm timpul. Când aveți miniștrii în față în transmisie directă, reluați interpelarea, o citiți, o dezvoltați.

Dau cuvântul domnului Szilágyi Zsolt. Se pregătește doamna Bartoș Daniela. Urmează domnul Baban Ștefan cu două interpelări.

Domnul Szilagyi Zsolt:

Mulțumesc, domnule președinte.

Am o interpelare adresată domnului prim-ministru Mugur Isărescu, în legătură cu situația ceangăilor din județul Bacău și, prin prezenta, cer Corpului de control al primului-ministru să investigheze situația drepturilor omului și aplicarea legislației în vigoare în județul Bacău și să fie investigat și faptul că astăzi, în emisiunea în limba maghiară în care s-a transmis o masă rotundă despre situația ceangăilor, în mod miraculos, exact pe perioada transmiterii emisiunii, în marea parte a județului Bacău nu s-a putut recepta, retransmisia a fost oprită. Am două întrebări adresate domnului prim-ministru.

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Domnul Vasile Lupu:

Vă mulțumesc.

Doamna Bartoș Daniela. Se apropie domnul Baban Ștefan. Se pregătește doamna Popa Daniela.

Aveți cuvântul.

Doamna Daniela Bartoș:

Aș avea două interpelări de făcut. Una, care se adresează domnului Liviu Albu, ministrul muncii și protecției sociale, și care se referă la necesitatea intrării în legalitate a modului de organizare a Institutului Național de Expertize și Recuperarea Capacității de Muncă, în care sunt o serie de lucrurile care nu sunt tocmai legale și solicit să spună când va considera dânsul necesar și oportun ca această organizare a institutului să fie făcute pe temei legal.

Și a doua interpelare este adresată domnului ministru al sănătății, domnul Hajdu Gabor, care pune problema câtorva elemente legate de Ordonanța de Guvern nr.109 privind stațiunile balneare, climaterice și balneoclimaterice și asistența medicală balneară, referindu-mă strict la modul în care se va trece patrimoniul unităților din teritoriu în patrimoniul Institutului Național, la organizarea personalului și, mai ales, la modul în care vor fi făcute finanțările pentru acest tip de activitate.

Domnul Vasile Lupu:

Da. Vă mulțumesc.

Domnul Baban Ștefan. Doamna Popa Daniela nu e prezentă. Urmează domnul Vitcu Mihai.

Domnul Ștefan Baban:

Domnule președinte,

Domnilor colegi,

Prima interpelare se adresează domnului profesor universitar, ministru al învățământului, domnul Andrei Marga, și aș dori să-mi dea niște răspunsuri foarte clare în legătură cu diplomele false eliberate de Universitatea de Medicină din Iași.

A doua interpelare se adresează Guvernatorului Băncii Naționale a României și se referă la Monetăria Statului. A fi sau a nu fi. Este necesară, nu este necesară? De ce vrem s-o vindem pe de gratis la alții?

Vă mulțumesc.

Domnul Vasile Lupu:

Da. Vă mulțumesc.

Domnul Vitcu Mihai. Se pregătește domnul Bejinariu Petru.

Ați schimbat cu doamna Popa Daniela? Poftiți, domnule Popa ...Daniel.

Domnul Popa Nicolae:

Interpelarea este adresată, domnule peședinte, Ministerului Muncii și Protecției Sociale și are ca obiect problema recorelării pensiilor.

Vă mulțumesc.

Domnul Vasile Lupu:

Domnul Mihai Vitcu.

Domnul Mihai Vitcu:

Prima interpelare a mea, domnule președinte, se adresează domnului prim-ministru Mugur Isărescu și vizează nerespectarea unui angajament guvernamental pe care România l-a luat față de Polonia. Este vorba de lucrarea "Drumul comunal Cacica – Solonețul Nou."

Și a doua interpelare se adresează domnului ministru Andrei Marga. Coautor la această interpelare este domnul deputat Petru Bejinariu și vizează posibilitatea tinerilor din Moldova și nordul Bucovinei de a-și face studiile în România, chiar în condițiile în care nu sunt bursieri ai statului român. Posibilitatea acestor elevi, acestor copii de a studia în România, cu susținerea materială din partea părinților.

Vă mulțumesc.

Domnul Vasile Lupu:

Vă mulțumesc.

Domnul Bejinariu Petru. Domnul Lădariu Lazăr. Urmează domnul Tarna Gheorghe.

Domnul Petru Bejinariu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Una din interpelări se adresează domnului președinte al Fondului Proprietății de Stat, domnul Radu Sârbu, și citesc numai interpelarea.

"Vă rugăm, domnule președinte Radu Sârbu, să precizați pentru cercetători și managerii din cercetare, care sunt argumentele de bază care susțin divizarea și vânzarea activelor instituțiilor și stațiunilor de cercetare-dezvoltare și dacă apreciați că vânzarea Institutului de Studii și Proiectări pentru Îmbunătățiri Funciare reprezintă un pericol pentru securitatea națională."

Și a doua, adresată domnului director Cristian Hadjiculea, interpelare făcută împreună cu domnul deputat Mihai Vitcu și o citesc:

"Vă rugăm, domnule director general, să precizați pentru populația țării dacă aveți în vedere modificări în programul TVR 1 în scopul consolidării specificului nostru național, acum când globalizarea capătă noi dimensiuni".

Vă mulțumesc.

Domnul Vasile Lupu:

Domnul Lădariu Lazăr.

Urmează domnul Tarna Gheorghe și se apropie domnul Marin Gheorghe.

Domnul Lazăr Lădariu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea este adresată domnului Ion Caramitru, ministrul culturii, și domnului Vlad Roșca, ministrul funcției publice.

Având în vedere că de un an și două luni Teatrul "Andrei Mureșanu" din Sfântul Gheorghe nu are director, Consiliul local Sfântul Gheorghe a emis Hotărârea nr.76/2000, prin care, în conformitate cu prevederile Legii nr.69/1991, aproba organizarea la 26 septembrie a.c. a concursului pentru ocuparea postului de director al amintitului teatru.

Sfidând acea hotărâre, încălcând flagrant legea, primarul Albert Almos, amână sine die concursul pentru ocuparea postului de director al Teatrului "Andrei Mureșanu". Pentru salvarea acestei instituții, colectivul Teatrului "Andrei Mureșanu" vă solicită, domnule ministru, sprijinul pentru trecerea urgentă, dacă este posibil, în subordinea Ministerului Culturii.

Vă mulțumesc.

Domnul Vasile Lupu:

Da. Domnul Tarna Gheorghe.

Domnul Marin Gheorghe este prezent? Este.

Domnul Gheorghe Tarna:

Interpelarea este adresată domnului ministru Ioan Avram Mureșan și se referă la acordarea primei pentru grâul predat de producătorii agricoli.

De asemenea, se impune să se precizeze în ce măsură s-a asigurat cantitatea necesară de semințe pentru reluarea ciclului agricol de producție.

Domnul Vasile Lupu:

Mulțumesc. Într-adevăr, prezentat obiectul interpelării.

Domnul Marin Gheorghe.

Domnul Gheorghe Marin:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Interpelarea mea este adresată domnului ministru al sănătății, domnul Hajdu Gabor. Ea are ca subiect licitația care a avut loc în luna august la Ministerul Sănătății pentru achiziția de aparatură medicală pentru programul de dezvoltare al asistenței medicale de urgență. Licitația publică a avut în vedere achiziții în valoare de 280 de milioane de dolari. În interpelare se solicită clarificări în legătură cu respingerea singurei oferte românești, anume cea de ambulanțe ARO 35 S.

Domnul Vasile Lupu:

Da. Mulțumesc.

Urmează domnul Popa Nicolae.

Domnul Marin Gheorghe a vorbit, nu? Da.

Domnul Mihăilescu Petru-Șerban este?

Domnul Nicolae Popa:

Domnule președinte,

Interpelarea este adresată domnului ministru Radu Berceanu, ministrul industriilor și comerțului, și se referă la problema privatizării și consionării terenurilor miniere.

Mulțumesc.

Domnul Vasile Lupu:

Da. Și eu vă mulțumesc.

Mihăilescu Petru-Șerban lipsește. Domnul Naidin Petre, interpelare transmisă în scris. Domnul Drecin Mihai. Ultimul, cu voia dumneavoastră.

Domnul Mihai Dorin Drecin:

Foarte pe scurt, domnule președinte de ședință.

Interpelarea mea este adresată domnului Șerban Bubenek Turconi, președintele Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, în legătură cu situația delicată în plan financiar a sistemului medical din Bihor, ca de altfel și din întreaga țară, care are nevoie de cel puțin 250 de miliarde de lei pentru anul în curs. Anexez și o listă cu puncte de vedere pertinente referitoare la activitatea CAS-ului primite în urma analizei CAS Bihor la nivelul Consiliului județean Bihor.

Vă mulțumesc.

Domnul Vasile Lupu:

Domnul Mihăilescu Petru-Șerban transmite interpelarea în scris.

Da. Vă mulțumesc.

Acestea find spuse, închidem ședința de astăzi, dorindu-vă o seară cât mai plăcută.

Ședința s-a încheiat la ora 18,50.

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie lundi, 3 octobre 2022, 7:41
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro