Mihai Baciu
Mihai Baciu
Ședința Camerei Deputaților din 4 iunie 2002
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.97/14-06-2002

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2002 > 04-06-2002 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 4 iunie 2002

  1. Intervenții ale domnilor deputați:
  1.16 Mihai Baciu - declarație cu titlul "Prezentul sumbru și viitorul imediat cenușiu";

Domnul Corneliu Ciontu:

................................................

Timp de 180 de secunde microfonul va aparține domnului deputat Mihai Baciu. Urmează, apoi, domnul deputat Radu Ciuceanu.

Domnul Mihai Baciu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Mănânc din timp, e adevărat, dar timpul, până la urmă, vă asigur eu că ne mănâncă el pe toți.

Nu mi-am intitulat intervenția mea de azi în nici un fel, m-am hotărât să nu mai scriu nimic dinainte, să fac un text organizat și, mă rog, gândit cu mare atenție, pentru că avem atâtea de spus, încât m-aș pierde cu pixul în mână și m-aș duce pe nu știu câte piste. Așa că, prefer să gândesc acum, pe loc, la câteva adevăruri pe care nimeni nu poate să le conteste, și să vi le spun și dumneavoastră, și, eventual, opiniei publice, dacă ne ascultă cumva. Nu am intitulat în nici un fel intervenția mea, dar dacă mă gândesc bine aș putea să-i spun "Prezentul sumbru și viitorul imediat cenușiu".

Aseară, stimați colegi, am asistat la repetarea unei piese pe care o cunoaștem deja, căderea cu mare veselie a moțiunii "Fiscalitatea". Nu am să intru în detalii, evident, pentru că eram cu toții aici, ci vreau să vă spun că această respingere, cu mare veselie, a moțiunii noastre intitulată "Fiscalitatea" dovedește două adevăruri pe care trebuie mereu să le amintim. Primul: mașina de vot PSD-UDMR funcționează absolut ireproșabil, nu cred că există mecanism în țara aceasta, mașină în țara aceasta care să funcționeze atât de ireproșabil, cum este mașina de vot PSD-UDMR.

Eu înțeleg solidaritatea de partid, în toate partidele există solidaritate și o aliniere la comandamentele partidului, fie de ordin doctrinar, fie de alt ordin, dar la dumneavoastră, stimați colegi, în ultimul timp funcționează unanimitatea. Iar unanimitatea, după câte știu eu, și o știți și dumneavoastră, ascunde în spatele ei frica. Ascunde frica. Noi știm ce a însemnat unanimitate ani și ani, decenii întregi, știm că ridicam cu toții mâna, fără excepție, și în gândul nostru ziceam altceva. Unanimitatea cu care dumneavoastră acum votați, să zicem că de la o nemulțumire ca a noastră, este clar că ascunde frica. Nici unul dintre dumneavoastră, din cei de la majoritate, PSD-UDMR, nu a avut nici măcar un cuvânt sau două de unde să rezulte că recunoaște un adevăr, două sau trei, câte de mic, din moțiunea noastră. Nici unul n-a spus așa ceva. Măcar aluziv să spună: oameni buni, nu aveți dreptate pe fond, pe ansamblu, dar pe ici pe colo o să ne gândim ca ați făcut dumneavoastră observații care pot fi luate în seamă. Nu ați spus-o. Asta înseamnă frică și frica duce la unanimitate. Iar unanimitatea duce, știm noi unde, până la urmă. Adevăruri erau multe în această moțiune, nu le reaiau, pentru că există adevărul mare care le acoperă pe toate și care este suma tuturor acestor adevăruri mai mici. Este vorba de starea jalnică în care se află România, populația ei, că, de fapt, asta înseamnă România.

Dumneavoastră spuneți că aveți creștere economică, dumneavoastră spuneți că trendul economic este pozitiv, iar domnul Tănăsescu, cu figura sa posomorâtă și încruntată, pentru că istoria ne arată că nici un vistiernic nu poate fi vesel, toți marii vistieri din istorie trebuie să fie încruntați și posomorâți că, altminteri, dacă sunt veseli, s-ar putea să le ceară careva bani. Cu figura sa de copil încruntat și bosumflat ne-a spus o groază de chestii, care toate sunt contrazise în mod flagrant de realitatea aceasta care ne apasă pe toți, inclusiv pe noi cei de aici. În realitate, impozitele pe venit cresc, impozitele pe profit cresc, t.v.a.-ul crește, accizele cresc. Toate acestea au consecința gravă pe care o cunoașteți, o simțim și noi, chiar dacă presa zice că ne scăldăm în bani, mă gândesc la cei care nu au decât salariul de aici. Simțim și noi la buzunar ce înseamnă creșterea tuturor prețurilor la produsele de bază, nu mai intru în detalii. Pentru că, adevărul mare pe care vreau să vi-l spun, și-l știți și dumneavoastră, dar e bine să repetăm, este următorul. Oricare partid poate să facă o doctrină atrăgătoare, oricare partid poate să alcătuiască discursuri cu care să convingă pe oricine pe loc, într-o sală, într-o adunare, într-o piață, la televiziune, unde vreți dumneavoastră, dar barometrul adevărat, barometrul real al valorii politice unui partid este buzunarul cetățeanului, este nivelul de trai. La acest barometru, PSD-UDMR se îndreaptă în mod voios spre repetenție. Se îndreaptă în mod "glorios" spre repetenție pentru că acest barometru bate mereu în jos, bate mereu în jos. Și mai e o chestiune, iarăși și iarăși, și cred că v-ați săturat și dumneavoastră, cei din băncile puterii apelează la greaua moșternire. Acesta nu mai este argument, lăsați-l deoparte.

Populația nu va mai înțelege de ce o duce prost, pentru că nu știu în ce an, eventual în secolul XIX , locomotivele scoteau fum sau, la începutul secolului celălalt, Pasvan Toglu a atacat Muntenia, sau mai știu eu ce. Lăsați argumentele acestea că nu mai țin. Luați-vă răspunderea, asumați-vă deschis responsabilitatea prezentului, aveți un an și jumătate de guvernare. Într-un an și jumătate de guvernare s-au mișcat multe, e adevărat, dar în jos, s-au mișcat spre rău, spre prost.

Și, cu asta închei, domnule președinte. Istoria ne învață o groază de chestiuni.Între altele, ne învață că dictatorii mari produc dictatori mici. Ne învață, de asemenea, că mașina de vot mare naște mașini de vot mai mici care funcționează cu aceeași, să spunem așa, lipsă de greșeală și ne mai învață că șefii mici imită întotdeauna pe șefii mari. Vă dau exemplu Consiliul local Iași, dominat copios, dacă nu este cuvântul greșit, dominat în mod puternic de PSD, mai ales de când partidul fantomă, pitoresc și hazliu al moldovenilor a trecut la PSD. Este dominat acest consiliu de PSD. Ce credeți că a hotărât acest consiliu dominat de PSD local? Adică, municipal Iași. A hotărât următoarele: tariful de transport al persoanelor cu mijloacele RATC crește cu 50%. 50%! Într-o țară civilizată când apare o creștere de 1,5%, ziarele urlă, ministrul se gândește la demisie, sindicatele ies în stradă, tremură Guvernul. Aici nu, 50%, un bilet de 4000 lei va costa 6000 lei, un abonament pe o linie 360 de mii lei, un abonament pe două linii 720 mii lei, iar un liber la purtător, singurul loc liber unde ne-a mai rămas este să avem în tramvaiul ruginit care circulă prin Iași, un liber la purtător - 2.160 de mii lei. Și a mai hotărât acest consiliu local, creșterea impozitului pe case cu 65%, oameni buni, 65% nu mai puțin. O garsonieră de 30 m2 - 630 de mii, un apartament de 2 camere cu 47 m2 un milion, un apartament cu 3 camere, 65 de m2 1.400 de mii lei, un apartament cu 4 camere, modest, de 80 de m2 2 milioane lei.

Dar avem și o bucurie, domnule președinte, stimați colegi, handicapații sunt scutiți de aceste creșteri, așa că ne rămâne această speranță, stimați colegi, să fim handicapați, să fim handicapați că vom scăpa de aceste creșteri de taxe ale Consiliului local Iași, noi ieșenii, dar se pare că n-ar fi rău, ba chiar ar fi de dorit fiind handicapați cu toții, în toată țara, pentru că politica Guvernului duce spre toate creșterile, dar undeva se spune că handicapații sunt scutiți.

De aceea, stimați colegi, în această impozitare bizantină, care apasă România în acest moment, în această politică fiscală de tip balcanico-bizantino-otoman, ziceți cum vreți dumneavoastră, în orice caz, de tip oriental, nu putem să nu luăm cuvântul. Eu sunt un om pașnic de felul meu, vedeți că nu mă refer la persoane, dar mă refer la politica generală a partidului care conduce, nu putem să nu reacționăm și să spunem țării întregi care suferă, de ce suferă. Pentru că este important ca omului care suferă să-i spui de ce, ca cel care se duce la doctor, el știe că-l doare, dar nu întotdeauna știe de ce. Noi trebuie să spunem de ce și îl doare din motivele pe care le-am enumerat eu, aici, foarte pe scurt, foarte pe scurt. Așa încât, stimați colegi, domnule președinte, nu trebuie să ne mai mire nimic în această țară a lui Ubu rege, mă rog, în această țară kafkiană a noastră, în momentul în care facem instanțe paralele cu instanțele de judecată să judece primarii. Ținta fiind un singur primar, obsesia dumneavoastră care este un singur om și de care vă simțiți amenințați permanent și mereu. Asta înseamnă, nu că dumneavoastră sunteți mari, ci că el este într-adevăr periculos și atunci recurgeți la asemenea manipulări și la asemenea instrumente anticonstituționale care, dacă nu ar fi greșite din punct de vedere juridic, ar fi de tot hazul, ar fi de tot râsul și eu cred că este mai bine să râdem și, între timp, să ne facem datoria.

Domnule președinte, vă mulțumesc, dacă am mai mult de 3 minute vă promit că data viitoare o să mănânc și mai mult. Încă o dată, vă mulțumesc.

Domnul Corneliu Ciontu:

Da. Vă mulțumesc și eu. Cele 180 de secunde s-au transformat în 700, dar dând puțină culoare intervențiilor, suntem de acord cu domnul deputat.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 20 ianuarie 2019, 21:01
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro